Fersk Rystad-rapport om oljeleverandører: – Ser lysere ut fremover

Norske oljeleverandørers internasjonale aktivitet kan ha nådd bunnivået i år, sier Rystad Energy i en fersk rapport. Neste år skal de globale innkjøpene øke.

VENTER OPPGANG: Etter tøffe år kan norske oljeleverandører vente seg økte investeringer internasjonalt, spår Rystad Energy i en fersk rapport. De siste årene har bransjen lent seg på den robuste aktiviteten i det norske hjemmemarkedet. Dette er prosess- og utstyrsmodulen til Martin Linge-plattformen ved WorleyParsons Rosenberg Verft i Stavanger.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Norske oljeleverandører har hatt flere krevende år, men fra neste år av ser det noe lysere ut.

Det kommer frem i en fersk rapport som analyseselskapet Rystad Energy har laget for Olje- og energidepartementet.

Den viser at oljeleverandørene har blitt svært avhengige av det robuste norske hjemmemarkedet for oljevirksomhet hvor det fortsatt investeres, om enn på et lavere nivå enn tidligere.

Norsk leverandørindustris internasjonale aktivitet falt med hele 25 prosent i fjor, etter at de globale innkjøpene til offshorenæringen falt med drøye 12 prosent sammenlignet med året før, påpeker rapporten.

«Dermed endte den internasjonale andelen på 29 prosent, den laveste andelen siden 2003», skriver Rystad Energy i rapporten.

Les mer: Oljeinvesteringene må opp, sier IEA: Frykter prissjokk på 2020-tallet

Les også

Oljeinvesteringene må opp, sier IEA: Frykter prissjokk på 2020-tallet

Venter vekst fra 2019

Den internasjonale aktiviteten hos oljeleverandørene sto for 100 milliarder av en total omsetning på 340 milliarder kroner i fjor, ifølge Rystad.

Det er en halvering fra toppnivået på 201 milliarder kroner i 2013, ifølge rapporten.

«Det er forventet at de globale innkjøpene til offshore olje- og gassindustri vil falle med 5 prosent i 2018 før det frem mot 2020 er forventet en sterk årlig vekst: 6 prosent i 2019 og 11 prosent i 2020», skriver Rystad Energy.

Mens seismikk og vedlikeholdstjenester var alene om å vokse internasjonalt i fjor, venter Rystad at høyere oljepris gir økt kontantstrøm i oljeselskapene fremover, noe som kan løfte investeringene og gi oppgang også i de andre områdene i den internasjonalt rettede leverandørindustrien.

«I sum gir dette et håp om bedret globalt marked samt utvikling for norsk leverandørindustri internasjonalt i de kommende årene, selv om en neppe kan forvente å komme tilbake til nivåene man hadde i 2014/2015», skriver Rystad.

Les også

Kværner vil tilbake til gamle høyder: Slik vil sjefen øke omsetningen til 10 milliarder

– Krevende år

«Norske selskap er eksponert mot rigg og feltutbygginger som har lidd under noen krevende år», skriver Olje- og energidepartementet i en melding.

«Ifølge rapporten kan bunnivået i internasjonal omsetning for norske leverandører være nådd. Det er tegn på at det globale markedet for offshore tar seg opp i årene fremover.

I fjor omsatte den norske leverandørindustrien, med selskaper som Aker Solutions, TGS, DNV GL og Siem Offshore, for rundt 100 milliarder kroner internasjonalt, ifølge rapporten. Omsetningen i Norge var derimot på 240 milliarder kroner.

– 100 milliarder i internasjonal omsetning er et høyt tall i et år med en krevende markedssituasjon. Jeg er glad for at vi ser flere tegn på at det ser lysere ut fremover, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

– Norske leverandører har i 2018 vunnet store kontrakter i blant annet Brasil og Kina. Samtidig skjer mye på hjemmebane, som aktivitet knyttet til Norges største industriprosjekt, Johan Sverdrup, sier statsråden.

Les også

Oljetopper til selskapene: Ikke len dere tilbake nå!

Store markeder ble svekket

Norske oljeleverandører har sine største markeder i Storbritannia, Brasil og USA. Den britiske omsetningen falt med 13 prosent til 22 milliarder kroner i fjor, og selskapenes omsetning i Brasil falt 27 prosent til 14 milliarder.

Det området som hadde størst internasjonal omsetning i fjor var subsea, mens seismikk var det eneste segmentet med vekst fra 2016 til 2017, ifølge rapporten.

Blant de 20 leverandørselskapene med størst internasjonal omsetning i fjor er det syv rigg- og skipseiere, 12 offshore og maritime utstyrs- og tjenesteleverandører og kun ett verft, ifølge Rystad Energy.

Selskapene på topp 20-listen er ABB, Akastor, Aker Solutions, BW Offshore, Cameron, Deepocean, DNV GL, DOF, TechnipFMC, Fred Olsen Energy, Kongsberg Gruppen, NOV, Odfjell Drilling, PGS, Rolls-Royce Marine, Siem Offshore, Solstad Farstad, TGS, Vard og Wärtsilä, ifølge rapporten.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Omsetningsvekst i oljeservice for første gang siden oljeraset i 2014

 2. Betalt innhold

  Tror oljeservice går inn i resesjon fra neste år

 3. Betalt innhold

  Et krevende år for norsk leverandørnæring

 4. Annonsørinnhold

 5. Rystad Energy tror oljetoppen nås om mindre enn ti år

 6. Spår ny vekstbrems for offshore etter 2022