Rekordmange veddemål på oljeprisøkning

Aldri før har hedgefondforvaltere satset så hardt på oljeprisoppgang som nå.

TROR PÅ HØYERE PRIS: Hedgefondforvalterne tror at oljeprisen skal oppover.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

I forrige uke økte hedgefond sine netto long-posisjoner i amerikansk lettolje (WTI) med 3,1 prosent, skriver Bloomberg.

Totalt økte antallet netto long-posisjoner i fremtidskontrakter og opsjoner i WTI med 30.952 til 390.338.

Dette er det høyeste nivået siden overvåkningsorganet Commodity Futures Trading Commission (CFTC) begynte å føre statistikk i 2006.

Å være long betyr at man eksponerer seg for at et verdipapir vil stige fremover. Det motsatte er at man er short, noe som betyr at man tjener penger om verdien faller.

Antallet short-posisjoner, altså de som vedder på oljeprisfall, falt i samme uke med 30 prosent.

For nordsjøolje (Brent) økte til sammenligning antallet long-posisjoner med 18.539 i samme periode, ifølge tall fra ICE Futures Europe.

Fondene har nå long-posisjoner på over én milliard fat i WTI og Brent til sammen, ifølge nyhetsbyrået.

Tror på OPEC

− De er mer fokuserte på Opecs fremtidsutsikter enn nåværende lagertall, sier Michael Lynch, president for Strategic Energy & Economic Research i Winchester.

Ifølge IEA har OPEC innfridd 90 prosent av kuttene som ble lovet før jul. Saudi-Arabia reduserte i januar sin produksjon med mer enn avtalt, i tillegg kommer det lovende rapporter fra ikke-OPEC-landene med Russland i spissen som også inngikk en avtale om å kutte i sin produksjon.

– Investorer har tro på at enten vil investorflyten fortsette, noe som vil holde prisene oppe, at Opecs kutt vil begynne å gi reduserte oljelagre, eller at økt etterspørsel vil redusere tilbudet i andre halvår, sier Tim Evans, energianalytiker i Citi Futures Persprective i New York til Bloomberg.

SMÅ ENDRINGER: Slik har prisen på brent og WTI utviklet seg siden nyttår.

Ifølge IEA vil oljeetterspørselen øke med 1,4 millioner fat per dag i 2017, og verdens oljelagre vil reduseres med 600.000 fat per dag gjennom første halvdel av 2017 sett at OPEC opprettholder de kuttene som har blitt lovet.

Futures ble handlet innenfor et prisbånd på 1,27 dollar per fat forrige uke, det er det smaleste prisbåndet, altså forskjellen mellom pristopp og prisbunn, i en og samme uke siden januar 2004.

Da E24 snakket med DNBs oljeanalytiker, Torbjørn Kjus tidligere denne måneden pekte han på oljeprisen har ligget på et stramt prisbånd så langt i år, men at han var ganske sikker på at det var et midlertidig fenomen.

Rekordhøye lagertall

Amerikanske oljelagre steg med 9,5 millioner fat til 518,1 millioner fat i uken som endte 10. februar. dette er det høyeste nivået siden man begynte å føre statistikk i 1982 ifølge EIA.

Produksjonen i USA, med unntak av Alaska og Hawaii økte til 8,47 millioner fat per dag i samme periode, dette er det høyeste siden april i fjor.

Les også

– Et historisk kutt

Les også

Studie: Oljeetterspørselen topper i 2020

Les også

Omfattende guide til oljebransjen: Sats på disse 24 bransjene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass

Flere artikler

  1. Frykter rekordmange veddemål kan gi kraftig oljeprisfall

  2. Ferske tall: Oljespekulanter mener oljerallyet vil fortsette i 2017

  3. Oljeskeptikere tatt på sengen av nye Opec-kutt

  4. – Det strider mot all forstand

  5. Nervøst oljemarked før viktig tallslipp