Skiferoljen gir hodepine for Opec: – Skaper et problem for markedsstyringen

Den eksplosive oljeveksten i USA gjør det vanskeligere for Opec å styre markedet, men markedsmakten har alltid svingt mye, sier professor. I desember er det duket for et nytt viktig møte i oljekartellet.

OLJEMØTE: Den 6. desember går neste Opec-møte av stabelen i Wien. Her Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih (midten), Russland energiminister Alexander Novak (t.h.) og Suhail Mohammed Faraj al-Mazroui (t.v.), oljeminister i De forente arabiske emiratene ved en tidligere anledning.

Foto: Karim Sahib AFP
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Det kraftige oljeprisfallet har skapt forventninger om at Opec og samarbeidslandene vil kutte i oljeproduksjonen, når oljekartellet møtes i Wien den 6. desember.

– Det er definitivt et viktig møte. Mest sannsynlig blir de enige om å kutte, tror Swedbank-økonom Marlene Granerud.

– Saudi-Arabia har selvfølgelig interesse av det. Russland tror jeg også kommer til å presse på for et kutt, sier hun til E24.

Les også: (+) Her er de i ferd med å skape Opecs største mareritt

Allerede ved G20-møtet i Buenos Aires neste uke kan aktører som USA, Saudi-Arabia og Russland møtes for å diskutere oljeprisen, påpeker analytikere overfor Bloomberg.

I opptakten til møtet har oljeprisen gjort en helomvending.

Fram til oktober gikk prisene én vei – opp. Men fra toppen på 86 dollar per fat har oljeprisen stupt og nådde fredag 58 dollar fatet, det laveste siden høsten 2017.

Det er godt nytt for verdens oljekonsumenter, men er ifølge analytikere under det Saudi-Arabia gjerne vil ha.

Granerud tror smertenivået for Saudi-Arabia er rundt 65 dollar per fat.

– Det kan selvfølgelig tenkes det faller mer, men jeg tror Saudi-Arabia og Russland opp mot dette møtet vil kjøre en offensiv mediestrategi, som kan få prisen opp igjen.

Les også: (+) Nå kontrolleres oljeprisen av tre menn

– Skifer skaper et problem

Den kraftige veksten i amerikansk skiferolje har sendt USA tilbake blant verdens største oljeprodusenter.

Men for Opec ble den amerikanske oljeboomen en hodepine, fordi oljekartellet sto i fare for å miste markedsandeler.

Etter at kartellet i samarbeid med blant annet Russland til slutt valgte å kutte produksjonen i 2016 steg oljeprisen igjen.

Men det gjør også den amerikanske oljeproduksjonen. I august produserte USA rekordhøye 11,35 millioner fat per dag – og passerte med det Russland som verdens største oljeprodusent.

– Skifer skaper et problem for markedsstyringen, men Opecs markedsmakt har svingt til alle tider, sier Dag Harald Claes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Professor og instituttleder Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Han har skrevet flere artikler og bokkapitler om energiens rolle i geopolitikken, og har Opec som et av sine interessefelt.

Han trekker en historisk parallell tilbake til 80-tallet, da Nordsjøen var med på å skape tilsvarende utfordringer for oljekartellet.

– Da Alaska og Nordsjøen kom så tungt inn i markedet var det akkurat samme problemstilling, påpeker professoren.

Les også: Nytt bunnivå for oljeprisen i 2018

Krevende svingninger

I oljemarkedet har svingningene vært store i år. Noe av årsaken til snuoperasjonen i oljeprisen de siste ukene er at USAs president Donald Trump ga en rekke land unntak slik at de kan importere olje fra Iran tross USAs gjeninnføring av sanksjoner mot landet.

Samtidig har land som Saudi-Arabia og Russland økt produksjonen for å oppveie bortfall av olje fra Iran, og den amerikanske produksjonen fortsetter den eksplosive veksten.

Nå er det altså snakk om at alliansen mellom Opec og samarbeidslandene kan bli nødt til å redusere produksjonen igjen.

– Man har fått et mer volatilt marked, sier Claes.

– Hvis man tar det overordnede bildet er nok det utfordringen med den store alliansen. Du skal klare å ta produksjonen opp og ned to ganger i løpet av et år. Det er krevende, fordi dette er tross alt politiske beslutninger, sier han.

Les også

E24-podden: Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen

Tror produksjonen kuttes med en million fat

Ifølge Wall Street Journal hadde Saudi-Arabia først ønsket et produksjonskutt på inntil 1,4 millioner fat per dag fra nivået i oktober, noe som ville senket produksjonen til den antatte etterspørselen etter Opecs olje i 2019, på 31,5 millioner fat per dag.

Men Opec-landene vurderer nå en mer beskjeden reduksjon, for å unngå en kraftig reaksjon fra Donald Trump, som ved flere anledninger har kritisert oljekartellet for høye oljepriser, skriver WSJ.

Granerud ser for seg et kutt på i underkant av en million fat per dag. Et kutt i denne størrelsesorden, mellom 700.000 og 1 million fat per dag, er også nødvendig for å skape balanse i markedet neste år, ifølge analytikeren.

– Saudi-Arabia har økt produksjonen siden mai. De kan gjøre mye selv, sammen med Russland. De er ikke så avhengig av alle de andre.

– De har vist vilje til å gjøre det tidligere, når andre land ikke har vært så villige til å kutte, så har de steppet inn selv, og gjort det som er nødvendig.

Les også

Årsverste for oljeprisen

Les også

– En perfekt storm i oljemarkedet

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Professor tviler på at Trump og Opec kan redde oljeprisen: – Vi er i en annen verden nå

 2. Betalt innhold

  Professor tviler på at Trump og Opec kan redde oljeprisen: – Vi er i en annen verden nå

 3. Saudi-Arabia frykter spøkelset fra 80-tallet: – Vil unngå at blodbadet gjentar seg

 4. Annonsørinnhold

 5. Qatars Opec-exit: – Overrasket hvis det ikke ligger politiske motiver bak

 6. Russland setter seg på bakbena: – Virkelig en kalddusj for markedet