IEA vil ha mer norsk gass - tross lave priser: – Ingen dårlig deal for Norge

IEA ønsker mer norsk olje og gass, men sier at Norge må forvente lavere inntekter fremover. Oljeministeren avviser at dette er et dårlig signal for Norge.

NY RAPPORT: Norge bør øke olje- og gassproduksjonen og bidra til Europas energisikkerhet, men bør også forberede seg på lavere olje- og gassinntekter i fremtiden, sier Det internasjonale energibyrået (IEA) i en fersk rapport. Her presenteres rapporten i Oslo av nestleder Paul Simons i IEA og olje- og energiminister Terje Søviknes.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Norge bør forberede seg på en fremtid med lavere olje- og gassinntekter.

Det skriver Det internasjonale energibyrået IEA i en rapport om norsk energipolitikk som ble lagt frem tirsdag.

Samtidig ber IEA også Norge om å legge til rette for økt produksjon av olje og gass, blant annet for å bidra til Europas energisikkerhet.

– Den norske regjeringen bør stimulere videre økninger i olje- og gassproduksjon fra sikker og miljømessig bærekraftig virksomhet og vurdere tiltak for å forberede seg på en fremtid med lavere olje- og gassinntekter, skriver IEA i rapporten.

Olje- og energiminister Terje Søviknes er fornøyd med at IEA sier at det fortsatt er behov for olje og gass i Europa, og avviser at det er dårlig handel for Norge å selge mer til lavere pris.

– Det er ingen dårlig deal for oss, sier Søviknes til E24.

– Det er et veldig viktig signal som kommer fra Det internasjonale energibyrået her, der man er tydelig på at Norge er en viktig olje- og gasseksportør i dag, viktig for energisikkerheten i Europa spesielt på gass, men også på olje, sier han.

I OSLO: Nestleder (deputy director) Paul Simons i Det internasjonale energibyrået IEA

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Tøffere konkurranse

Søviknes var tirsdag til stede da nestleder Paul Simons i Det internasjonale energibyrået la frem rapporten på en pressekonferanse i Oslo.

Der understreket IEA at Norge kan vente seg tøffere konkurranse i gassmarkedet, blant annet på grunn av en massiv økning i det globale tilbudet av flytende naturgass (LNG) fraktet med skip, særlig fra USA og Australia.

Les mer: IEA spår full gass - men ikke i Norge

Samtidig sier han at etterspørselen etter gass i Europa ikke kommer til å øke frem til 2040.

– Det er vår vurdering, den vil være flat, sier Simons til E24.

Les også

Moody's frykter oljens klimarisiko

– Men norsk gass trengs fortsatt?

– Norsk gass er veldig viktig for europeisk energisikkerhet, den står for nesten 20 prosent av Europas etterspørsel, og infrastrukturen er utmerket, sier Simons.

– Men det vil bli økende konkurranse, og det kan ha betydning for hvilken pris nordmennene kan få for gassen sin?

– Det er korrekt, sier Simons.

– Vi har lenge ventet at det globale gassmarkedet vil bli mer enhetlig, og at det vil bli mer konkurranse mellom ulike former for gass, sier han.

ANSLAG: Norsk olje- og gassproduksjon 2010-2030.

Foto: norskpetroleum.no via IEA

– Lurt å tilpasse seg

Les også

– Vanskelig å si nei til seddelpresse

Gassanalytiker Karen Sund i Sund Energy støtter synet om at Norge må forvente lave gasspriser, og etterlyser mer debatt om hvordan vi skal håndtere en slik utsikt.

– Det er alltid lurt å tilpasse seg lave priser, sier hun.

– Hvis gassprisen i Europa holder seg lav i lang tid, hva skjer da med norske utbygginger?

– Hvor langt ned kan prisen gå før det ikke lønner seg å produsere og bygge ut nye felt? Jeg har ikke fått noe svar, og jeg har spurt mange, sier Sund.

– Søviknes sier at de norske gassrørene gjør Norge konkurransedyktig på pris?

Les også

Søviknes advarer Fagforbundet om oljestans

– Norge har mange rør til Europa, og det er kjempefint. Men det har også Russland, og flere rør er på vei. Så kommer også LNG inn, som ikke tidligere var en konkurrent til rør, men som nå er på samme nivå på pris, sier hun.

Bør ha «plan b»

Sund mener at Norge bør ha en slags «plan b» for hva man gjør med olje- og gassbransjen hvis etterspørselen i Europa blir lavere enn ventet og prisene holder seg lave i lang tid.

– Hva er det riktig for oss å gjøre da? Det er det null diskusjon om, sier hun.

– Jeg syns det hadde vært nyttig for Norge å ta en edruelig diskusjon om hva det er folk trenger fra oss. Hvis gassprisen i Europa er så lav, burde vi for eksempel vurdere å selge den til norsk industri? Det gjør vi jo ikke i særlig grad. Yara får tak i billig gass i Europa, men ikke i Porsgrunn, sier hun.

Viktig bransje

Olje og gass er en bærebjelke i norsk økonomi.

Næringen stod i fjor for 12 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt og 37 prosent av eksporten, ifølge IEA. Den stod også for 21 prosent av de totale investeringene i Norge, og 13 prosent av regjeringens inntekter.

Søviknes anerkjenner at Norges produksjon av olje og gass trolig vil falle på sikt, men sier at Norge må fortsette å bygge ut nye prosjekter for å erstatte produksjon som faller bort.

Han tror at norsk gass vil være konkurransedyktig selv ved lave priser.

– Det er vanskelig å si noe eksakt om prissiden av dette. Men at LNG vokser – ja, men så har vi en stor fordel ved at vi har et effektivt rørsystem som bidrar til at vi kan holde kostnadene på norsk gass på et nivå som gjør at vi er konkurransedyktige og fortsatt tjener gode penger til fellesskapet, sier han.

Les også

Derfor må oljelandene omstille seg

– Men vi må ha en viss gasspris, vi kan ikke produsere gratis?

– Vi kan selvfølgelig ikke produsere gratis. Men det er viktig å si at her er det en produksjonspris, og så vil nok mye av konkurransen i fortsettelsen ligge i transport. Det er klart at LNG og transport med skip er en kostbar transportform, så vi har et konkurransefortrinn, sier Søviknes.

Tar lengre tid

Ifølge IEA-topp Paul Simons vil det trolig ta lenger tid for gassmarkedet å komme i balanse enn det gjør for oljemarkedet, noe som kan betyr at gassprisene kan komme til holde seg lave i årevis fremover selv om oljeprisen skulle øke.

– Vi venter at gassmarkedene de neste fem årene vil være ganske likvide, det vil være rikelig tilgang, sier Simons til E24.

– Vi tror den likviditeten vil vare lenger enn for oljen, der vi ser at nedgangen i investeringer begynner å få effekt, men for gassen vil det ta lenger fordi noen tidligere investeringer fortsatt er i ferd med å komme på plass, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det internasjonale energibyrået (IEA)
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Terje Søviknes

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  IEA anbefaler Norge å øke olje- og gassproduksjonen

 2. Global gasshandel øker kraftig

 3. Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

 4. Grønt skifte kan ramme olje- og gassinntekter: IEA råder oljeland til å omstille seg

 5. Nå er USA netto gasseksportør