Kværner sikrer milliardkontrakt for Valhall Vestflanken-plattformen: – Viktig for oss å vise frem hva vi kan levere

Et drøyt halvår etter at Aker BP startet plattformalliansen sin er det første prosjektet klart til utbygging. Kværner gleder seg over at de nå får vist frem hvordan de nye enklere plattformkonseptene kan gjøre nye utbygginger mulige.

FÅR NY SATELLITT: Valhall Vestflanken skal stå ferdig slik at produksjonen kan starte mot slutten av 2019. Produksjonen vil sendes til feltsenteret (avbildet) på Valhall, som også skal bygges om av Aker Solutions for å ta imot produksjonen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Dette vil være et av de første prosjektene i Norge der vi nesten er ferdige med ingeniørarbeidet før det første stålet kuttes. Det viser at vi har kommet et godt stykke videre som industri.

Det sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik til E24 etter at han fredag overleverte tre utbyggingssøknader til olje- og energiminister Terje Søviknes for Ærfugl-, Skogul- og Valhall Vestflanken-utbyggingene.

Selv om det ikke var offisielt annonsert hvem som skulle bygge den delvis ubemannede plattformen på Valhall Vestflanken fredag (som skal kobles opp mot feltsenteret på Valhall) var det klart at det var Aker BPs plattformallianse som hadde ansvaret for den.

Mandag kom bekreftelsen på at det er Kværner som skal bygge plattformen på verftet sitt i Verdal. Plattformen designes av Aker Solutions, som også skal stå med innkjøpsansvar, mens ABB skal levere elektroløsningene. Alle tre er med i plattformalliansen til oljeselskapet.

For Kværner er kontrakten verdt en snau milliard kroner, og en fornøyd Kværner-sjef Jan Arve Haugan forteller til E24 mandag at kontraktene undertegnes offisielt nå, etter at de siste brikkene kom på plass i løpet av helgen.

I en egen melding varsler Aker Solutions at de også skal levere subsea-utstyr, inkludert kontrollsystemer, ventiler og umblicals, til både Vestflanken- og Skogul-prosjektene til Aker BP, for en ukjent sum.

– Viktig for oss å vise frem

Som et ledd i kostnadskuttene som bransjen har drevet med over flere år, har Kværner jobbet på flere fronter. Selskapet startet med å kutte kostnader internt og kan nå levere plattformunderstell til priser man ikke har sett på over 10 år. Deretter har de jobbet med å se hvordan man kan kutte kostnader i arbeidsprosessene med dem og kundene. Her har de funnet tonen med blant andre Aker BP, som også har jobbet intenst med å forenkle disse prosessene.

Sist, men ikke minst, har Kværner også jobbet med å utvikle nye utbyggingskonsepter som både er enklere i design, og som er mer modulbasert, slik at man unngår for mange prosjekter som hele tiden er spesialdesignet til hvert enkelt prosjekt.

Et av disse er selskapets ubemannede brønnhodeplattformer (subsea on a stick). Valhall Vestflanken er en mer omfattende konstruksjon fordi den både har et helikopterdekk og et lite «nødhus» (en slags brakke der mannskap kan søke ly for været over kortere perioder). Samtidig er det fortsatt snakk om en plattform som normalt sett vil være ubemannet, uten en egen boligmodul.

– Dette er ikke den enkleste løsningen vi har foreslått, men det er en videreutvikling fra vårt subsea-on-a-stick-konsept, sier Kværner-sjef Jan Arve Haugan.

Han forklarer at det tette samarbeidet under prosjekteringen og planleggingen har gjort at man har designet en plattform med moduler og byggeklosser som i stor grad er tilpasset Kværners produksjonsanlegg. Dermed vil man ikke bare kunne bygge raskt, men også gjenbruke designet på andre prosjekter i fremtiden.

– Fordelen med en slik rammeavtale (plattformalliansen, journ.anm.) er at vi jobber i et integrert team med Aker BP, ABB og Aker Solutions, som har gjort at vi kan fryse designet og kostnadsestimatene tidlig og videre med å lande de forskjellige avtalene. Det betyr at såpass mye er gjort at man er klar til å bestille materialer ganske tidlig i prosessen.

– Er dette en viktig demonstrasjon for dere med tanke på fremtidige oppdrag?

– Det er viktig for oss å vise frem hva vi kan levere, ikke bare for at Aker BP skal bestille flere innenfor rammeavtalen i plattformalliansen, men også for andre kunder. Vi har sagt at både på britisk og norsk side i Nordsjøen, samt andre av våre kjernemarkeder, så ser vi at det er et behov for flere enklere konsepter som dette for å realisere utbygginger, sier Haugan.

Trenger fortsatt mer å gjøre

Da Kværner la frem resultatene for tredje kvartal i oktober sa konsernsjefen at det kan bli aktuelt med permitteringer hvis konsernet ikke får inn nok nye kontrakter.

Han pekte blant annet på at verftet i Verdal ikke vil ha noe særlig mer å gjøre når de to siste plattformunderstellene til Johan Sverdrup-feltet leveres neste år. Takket være denne nye kontrakten kan de ansatte begynne på et nytt plattformunderstell når de to Sverdrup-understellene er ferdige.

– Dette vil være perfekt for Verdal etter Sverdrup-kontraktene. Det første stålet skal kuttes nå i mai og byggingen vil pågå i 12 måneder, sier Haugan.

Kværner opplyser mandag at de regner med at byggingen av understellet og dekket til plattformen vil sysselsette 450 personer i snitt, og så mange som 650 personer på topp høsten 2018. Kværners leveranse inkluderer anskaffelser, fabrikasjon, sjøfesting og utlasting, samt sammenkobling og assistanse ved ferdigstillelse offshore .

Til tross for dette vil Kværner gjerne har mer å gjøre. For selv om Jan Arve Haugan mener de har omorganisert seg slik de siste årene at det er lettere å flytte folk internt for å unngå permitteringer, så har anleggene mer kapasitet enn det som er i ordreboken nå.

– Den permitteringssituasjonen er nok fortsatt der for enkelte arbeidsgrupper fortsatt. Jeg tror vi skal klare å unngå det, men jeg kan ikke gi noen garantier i dag, sier han.

Valhall Vestflanken er en satellittutbygging med en normalt ubemannet plattform som skal i produksjon mot slutten av 2019. Kværner skal bygge plattformen, som skal designes av Aker Solutions. Plattformen vil kun ha et helikopterdekk og et nødhus

Foto: Aker BP Plattformallianse

Aker BP borer og alliansene planlegger

Selv om Aker BPs plattformallianse nå går fra planleggingsfasen til byggefasen på Valhall Vestflanken, betyr ikke det at man ikke slutter å jobbe med andre muligheter.

Kværner-sjefen forteller til E24 at selv intensiteten i samarbeidsgruppen mellom de, Aker BP, Aker Solutions og ABB vil svinge, så fortsetter arbeidet med å se hvilke andre prosjekter man kan realisere. Dette inkluderer både nye utbygginger og satellitter til eksisterende Aker BP-felt.

– Det er et relativt høyt aktivitetsnivå i alliansen og rammeavtalen tilsier at det jobbes videre med nye konsepter og studier, sier Haugan.

Samtidig som subsea-alliansen og plattformalliansen jobber videre med sine utredninger og prosjekteringer, vil det også være fullført innen leting og boring hos Aker BP.

I et intervju med E24 etter overleveringen av de tre utbyggingssøknadene hos olje- og energiministeren fredag, beskrev Aker BP-sjefen 2018 slik:

– Aktiviteten i Aker BP i 2018 blir betydelig høyere enn i år. Vi har et stort leteprogram som vi skal gjennomføre i Barentshavet, vi skal bore letebrønner i Nordsjøen, vi skal bore en letebrønn og komplettere brønner på Skarv-feltet og vi skal bore på Valhall, sa Hersvik til E24, og tok et pust før han fortsatte:

– Så det kommer til å bli et hektisk år for oss.

Norsk Olje og Gass presenterte nylig en prognose om at investeringene nå vil øke frem mot 2020, men at vi vil se et fall etter det. Statoil-sjef Eldar Sætre har også ytret bekymring for at vi ikke har noen store prosjekter å bygge ut i Norge utpå 2020-tallet. Deler du det synet?

– At norsk oljenæring står overfor en omstilling har vi visst en stund og det er ingen nyhet. Det som jeg tror er viktig er at vi som industri evner å levere kostnadseffektive prosjekter, med lav break-even (lønnsomhetspris, journ.anm.). Klarer vi det er jeg ganske overbevist om at det vil komme mange prosjekter, sa Hersvik, og la til:

– Det som nok er riktig er at vi neppe får så mange flere store prosjekter hvis det ikke gjøres store funn, og da vil det bli mer små og mellomstore utbygginger.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik (t.v.) overleverer tre utbyggingssøknader til olje- og energiminister Terje Søviknes fredag 15. desember 2017

Foto: Marius Lorentzen E24

Kværner-sjefen er også enig i at fremtiden avhenger vel så mye av at man kan tilby rimelige konsepter til utbygging, som at oljeprisen og markedet stiger.

– Vi konkurrerer ikke bare med hverandre i oljebransjen, men vi konkurrerer om investeringer. Flere kunder ser nå muligheten for å bygge ut felt etter hvert som kostnadsnivået har kommet ned, sier Haugan og fortsetter:

– Både leverandørene og operatørene har bidratt til å kutte kostnader og avtalen vi har signert i dag viser dette i praksis.

Selv om det er mye anbud i markedet nå som Kværner har deltatt i, er Kværner-sjefen tydelig på at det ikke er noen automatikk i at de vinner alt de gir anbud på:

– Det er en risiko for at konkurrenter kan ta kontrakter som vi har lagt inn anbud på, for de andre er også sultne. Optimismen min går på at det nå er mer aktivitet, men jeg er også bevisst på at det er en tøff konkurranse, sier Haugan.

Les også

Aker BP bygger ut tre felt i slengen: Investerer over 15 milliarder

Les også

– Vi må ansette mange folk her oppe

Les også

Kværner venter i spenning

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Kværner
 3. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Kværner håper på plattformkontrakt med Shell

 2. Aker BP bygger ut tre felt i slengen: Investerer over 15 milliarder

 3. Denne «felt-oppussingen» kan sikre Kværner ny plattformkontrakt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Her seiler den ubemannede plattformen til Valhall-feltet

 6. – Kanskje den første og største i sitt slag på norsk sokkel