Saudi-Arabia: – Kutter ikke oljeproduksjon om så prisen faller til 20 dollar

Ikke en gang hvis oljeprisen faller til 20 dollar fatet vil Opec kutte produksjonen, advarer Saudi-Arabias oljeminister.

VIL IKKE KUTTE: Saudi-Arabias mektige oljeminister Ali al-Naimi.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I et intervju med Middle East Economic Survey gjentar oljeminister Ali al-Naimi at det denne gangen er land utenfor oljeprodusent-syndikatet Opec som må senke produksjonen hvis de ønsker seg høyere oljepriser.

– Det er ikke i Opec-produsentenes interesse å kutte produksjonen, uansett hva prisen er. Hvorvidt prisen faller til 20, 30, 50 eller 60 dollar, det er irrelevant, sier al-Naimi i intervjuet, som siteres av avisa Financial Times.

Les også

Oljeanalytiker spår en høyere pris til sommeren

Han gjentar med det utsagn han har kommet med også tidligere, senest nå på søndag.

Da fikk han også støtte av De forente arabiske emiraters oljeminister Suhail al-Mazrouei, som uttalte at «enkelte oljeproduserende land utenfor Opec har en uansvarlig høy produksjon». Han pekte ikke på hvem.

Saudi-Arabias al-Naimi uttrykker på sin side bekymring for at produsenter i Russland, Brasil eller USA skal kapre markedsandeler om Saudi-Arabia pumper opp mindre olje.

– Hvorfor skal jeg kutte produksjonen? Dette er ett marked, og jeg selger i ett marked, sa al-Naimi ifølge Bloomberg, da han nylig deltok på FNs klimamøte i Lima i Peru.

Les også

Saudi-Arabia selger olje med superrabatt til Asia

Opec har redusert sine anslag for etterspørselen i 2015 til det laveste nivået på 12 år.

Det skjer ikke fordi verdens totale etterspørsel faller, men fordi andre land – spesielt USA – øker sin produksjon.

Den anerkjente analytikeren Torbjørn Kjus har forklart E24 at han tror Opec bommer, og at de undervurderer effekten lavere priser har på etterspørselen etter olje.

Oljeanalytiker Jamie Webster fra selskapet IHS Energy mener al-Naimis uttalelser er uttrykk for den største endringen i Opecs strategi siden 1970-tallet.

Opec har ofte benyttet justeringer av produksjonen som et middel for å kontrollere oljeprisutviklingen.

Les også:

Oljeprisfallet setter 1,5 millioner fat i fareOljefallet som ikke stanser: – Jeg har ikke sett maken på 20 årOljeanalytiker mener Opec bommerSiv Jensen om oljepanikken: – Vi kan ikke si at vi skal tilbake til normalen, for det skal vi ikkeOpec: Oljeetterspørselen i 2015 vil være den svakeste på 12 årOljeprisen på sitt laveste nivå på 5 år

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - La oljeprisen være i fred

  2. Oljeprisen faller bratt før Opec-møte

  3. Saudi-Arabias oljeminister: – Vi vil ikke kutte i produksjonen

  4. Betalt innhold

    Sist oljeprisen var så lav, kuttet også Norge produksjonen: – Al-Naimi kom i sitt privatfly

  5. Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally