Regjeringen åpner for oljeleting i 90 nye blokker

Olje- og energidepartementet innledet torsdag årets konsesjonsrunde med å åpne for oljeleting i 90 nye blokker i det såkalte TFO-området.

Arkivbilde av olje og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp).
  • NTB
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) hadde en liten nyhet da han inntok scenen på årskonferansen til bransjeforeningen Norsk Olje og Gass:

Han sparker nemlig i gang den årlige lisensrunden, som for året kalles TFO 2019.

TFO står for tildeling i forhåndsdefinerte områder. Dette er den årlige lisensrunden der oljeselskapene kan søke om å få andeler i modne områder av norsk sokkel.

Den andre ordningen kalles konsesjonsrunder, og denne gjennomføres når nye arealer skal åpnes for oljenæringen og har ikke et fast intervall.

Nå vil regjeringen utvide områdene som omfattes av TFO:

– Vi foreslår å legge 90 nye blokker til TFO-området, denne gangen i alle havområdene våre, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) i en pressemelding.

Regjeringen foreslår en utvidelse på 48 blokker i Barentshavet, 37 blokker i Norskehavet og 5 blokker i Nordsjøen.

– Tildeling av nytt, attraktivt leteareal er en bærebjelke i regjeringens petroleumspolitikk, sier Freiberg.

Den foreslåtte utvidelsen av TFO-arealet omfatter områder som ligger nær planlagt og eksisterende infrastruktur, og som er velkjente etter flere år med letevirksomhet.

Naturvernforbundet steiler

På samme måte som i forrige lisenstildeling, der oljeministeren strålende fornøyd med å kunne tilde areal til oljenæringen, reagerer også miljøbevegelsen kraftig på tempoet:

– Omfanget er helt ekstremt. Har Regjeringen i det hele tatt forstått alvoret i klimatrusselen? Vi kan ikke fortsette å utvinne olje og gass i et så rått tempo når det verden nå tenger er dramatiske kutt i klimautslippene, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, i en uttalelse etter torsdagens nyhet.

Forbundet er særlig kritisk til lisenstildeling i Barentshavet, der de mener oljevernberedskapen har mangler:

– Oljebransjen har ingenting i Barentshavet å gjøre. Dette er svært sårbar arktisk natur hvor vi finner noen av verdens viktigste gyte- og oppvekstområder for fisk. Et oljeutslipp i disse områdene vil kunne få katastrofale konsekvenser for de livsviktige økosystemene der, sier Ask Lundberg.

Satte rekord forrige gang

TFO-runden tar nesten et år fra den sendes på høring, utlyses, søknadene kommer inn og resultatene annonseres.

I januar annonserte oljeministeren resultatene av fjorårets runde, kalt TFO 2018. Der satte han rekord i hvor mange lisenser staten har delt ut i en lisensrunde.

Det var snakk om 83 lisenser til 33 av de 38 oljeselskapene som har søkt.

Forslaget som ble lagt frem torsdag sendes nå ut på offentlig høring, hvor departementet kun ber om «innspill knyttet til om det er tilkommet ny, vesentlig informasjon som er relevant for beslutningen om hvor det kan være petroleumsaktivitet etter at den relevante forvaltningsplan ble behandlet».

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) under årskonferansen til Norsk Olje og Gass. Avbildet med konferanser Arne Hjeltnes.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Vi legger til rette for utforskning av større deler av norsk sokkel

  2. – Det største antallet noen gang

  3. Rekordinteresse for Barentshavet

  4. Betalt innhold

    Regjeringen utlyser 90 nye blokker for oljeleting

  5. Listhaug deler ut oljelisenser og håper på funn