Norsk politikk

KrFU vil avvikle oljenæringen innen 2035

Om rundt 15 år er det slutt for norsk oljenæring, om KrFU får det som de vil. De vil heller at Norge skal satse på kjernekraft.

Påtroppende leder Edel-Marie Haukeland i KrFU vil utfordre moderpartiet til å vedta en mer radikal klimapolitikk.
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Landsmøtet i Kristelig folkepartis ungdom (KrFU) vedtok i helgen at ungdomspartiet ikke ønsker at det skal utvinnes olje og gass i Norge etter 2035.

Ungdomspolitikerne mener at det ikke skal bli gjennomført flere konsesjonsrunder på norsk sokkel, at den såkalte leterefusjonsordningen bør bli avskaffet og at Norge bør gjennomføre «en storstilt satsing på fornybar energiproduksjon».

Edel-Marie Haukeland, nyvalgt leder i KrFU, sier hun vil utfordre moderpartiet på norsk oljepolitikk.

– Det er absolutt et tydelig signal, både til KrF og Regjeringen. Vi skal utfordre KrF til å vedta en mer radikal klimapolitikk, skriver Haukeland i en SMS, og legger til:

– Blant annet ønsker vi en oljekommisjon som skal forberede utfasingen, gjøre det lettere å omskolere seg og satse storstilt på å utvikle fornybar energiproduksjon.

KrFU er ikke det eneste ungdomspartiet som ønsker å skrote leterefusjonsordningen og avvikle oljenæringen innen 2035. Blant annet Unge Venstre og AUF har også foreslått det samme.

Ungdomspartiene til Senterpartiet, Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de grønne ønsker ikke at Norge skal åpne flere olje- og gassfelt.

Åpner opp for kjernekraft

Landsmøtet stemte også for at Norge burde satse på thorium-kraftverk, som de mener vil sikre Norge en «stabil, ren og trygg energikilde».

«Frykten for kjernekraft har vært preget av ulykkene som har skjedd de siste tiårene. Tsjernobyl, Three Mile Island og Fukushima har gitt kjernekraft et dårlig rykte. Likevel er kjernekraft statistisk sett den energikilden som har krevd minst menneskeliv, med god margin», heter det i resolusjonen.

Såkalte grønne partier i Europa har tradisjonelt vært motstandere av kjernekraft.

Les også

Oljetoppene møtes på Paretokonferansen: – Har helt klart vært et tøft år

– Dramatiske effekter for Norge

Næringspolitisk direktør Tommy Hansen i interesseorganisasjonen Norsk olje og gass reagerer på vedtaket på KrFUs landsmøte.

– Ikke overraskende synes vi det er en dårlig idé. Det å sette en sluttdato er litt som å prøve å bremse forsiktig ved å dra i håndbrekket, sier Hansen.

– Hvis dette skulle fått flertall i Stortinget hadde det ført til umiddelbare dramatiske effekter for Norge, sier han.

– Er det ikke positivt å satse mer på fornybar energi?

– Det selvfølgelig mulig å erstatte fossil energi, men fornybar energi har fortsatt en lav andel av energimiksen og det vil fortsette å være et behov for olje og gass i tiden fremover. Det er imidlertid mange ting som bør bli bedre, for eksempel karbonfangst og -lagring, svarer Hansen.

Haukeland er uenig med Hansen om at det vil føre til «umiddelbare» konsekvenser.

– Det vil selvfølgelig få konsekvenser på sikt, det er litt av poenget, men med en styrt avvikling vil vi kunne kontrollere konsekvensene og ta høyde for arbeiderne i større grad, sier Haukeland.

– Setter forslaget arbeidsplasser i spill?

– Alle på talerstolen var enige om at arbeidsplasser er viktig, og mange uttrykte en takknemlighet for jobben som er gjort av norske oljearbeidere. Vi ønsker en styrt avvikling, så man ikke kommer i situasjoner hvor mange plutselig mister jobbene sine, svarer den nyvalgte KrFU-lederen.

Les også

– Det er helt klart en anti-olje og gass-atmosfære nå

Valhall-feltet i Nordsjøen har vært i produksjon siden 1982.

Vil avvikle ordning

Leterefusjonsordningen er en ordning som skal sikre lavere barrierer for selskaper som vil investere på norsk sokkel. I dag tar staten 78 prosent av regningen for oljeselskaper som leter etter olje uten å gå med overskudd.

KrFU ønsker å avskaffe ordningen og etablere en tilsvarende mulighet for fornybare energikilder.

Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson, Espen Barth Eide, åpnet i januar for å diskutere leterefusjonsordningen. Partileder Jonas Gahr Støre avviste debatten og uttalte at partiet ikke hadde noen planer om å endre dagens oljeskatteregler.

Les også

Nordisk vindkraft-topp forstår den norske utbyggings-uroen

Les også

Naturvernforbundet: – Risikerer at vindkraftutbyggingen fortsetter planløst og uhemmet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norsk politikk
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Norsk olje og gass
 4. Klimapolitikk
 5. Kjernekraft

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljebransjens største gulrot kan forsvinne. De en gang sikre støttespillerne er ikke like trofaste

 2. Milliardær og investor Jens Ulltveit-Moe stemmer MDG: – Eneste parti med et realistisk klimaprogram

 3. Strid om kjernekraft i Norge: - Finnes ingen tryggere energiform

 4. Maktesløs allianse

 5. Solvik-Olsen (Frp) mener Norge bør satse på kjernekraft: – Bør bidra til å utvikle teknologi