Tyske eiere bak det omstridte vindprosjektet på Frøya: – Vi skal bygge vindparken

Frøya kommune stanset i forrige uke byggingen av vindparken på Frøya. Stadtweke München, storeier i vindprosjektet, sier de er overbevist om at de fleste nordmenn støtter utbyggingen av grønn energi og vindkraft.

OGSÅ HOS NABOENE: Her er Sidensjö vindpark i Sverige, som er eid av Stadtweke München.
Publisert: Publisert:

– Vi er fremdeles overbevist om at Norge er et trygt sted for investeringer i grønn energi. Vi har tro på at Norge vil sikre investeringene i vedtatte prosjekter, selv om individuelle interesser fra personer med makt blir berørt, som for eksempel Salmar-gründeren på Frøya, sier kommunikasjonssjef Michael Solić i Stadtweke München (SWM).

Det tyske selskapet eier 70 prosent av vindprosjektet på Frøya i Trøndelag, som har blitt stanset av det lokale kommunestyret, etter konflikt med demonstranter.

Kommunikasjonssjef Michael Solić

Tirsdag ba Trønderenergi, som eier de resterende 30 prosentene av prosjektet, staten om å gripe inn og overstyre de lokale myndighetene, slik at byggingen av vindparken kan fortsette. Det er tidligere kjent at Salmar-gründer Gustav Witzøe finansierer deler av aksjonen.

– SWM og Trønderenergi skal bygge denne vindparken, sier Solić.

Bekymret for investeringer

Energibransjens organisasjon Energi Norge sa tidligere denne måneden at dersom aktivister kan stanse utbygginger, vil det sette investeringer i vindkraft i fare.

Solić forteller at de fremdeles ser på Norge som et godt sted for investeringer i vindkraftprosjekter.

– Det fins nesten ingen annen region i Europa som har like gode forhold for landbasert vindkraft, som den norske kysten. Vi er overbevist om at de fleste nordmenn støtter grønn energi og vindkraft, og vi tror at NVE ga konsesjonen etter en presis evaluering av alle relevante faktorer, sier Solić.

Les også

Det omstridte vindprosjektet på Frøya: Trønderenergi klager på kommunens vedtak om stans

Han sier at videre vekst i Norge er en mulighet for dem.

– Men nå fokuserer vi på å få i gang de fire vindkraftprosjektene med vår partner Trønderenergi, sier kommunikasjonssjefen.

Aksjoner ved flere prosjekter

Det var i januar det ble kjent at det tyske selskapet var den nye samarbeidspartneren til Trønderenergi, som eies av 24 kommuner i Sør-Trøndelag, KLP og Nordmøre Energiverk.

De fire prosjektene de skal bygge ut sammen er i Frøya kommune, på Hundhammerfjellet i Nærøy kommune, Stokkfjellet i Selbu kommune og Sørmarkfjellet i Osen og Flatanger kommune.

Denne uken har det også vært bråk rundt byggeaktiviteten på Sørmarkfjellet. Aksjonistene startet med demonstrasjoner før påske, og ifølge Adressa forteller politiet at det var i overkant av 30 aksjonister til stede tirsdag.

Aksjonistene klarte å forhindre anleggsarbeidet frem til politiet satte opp sperrebånd

Les også

Europeiske land vedtok prosjekter for 258 milliarder: Fjorårets investeringer vil gi rekordmye ny vindkraft

Les også

Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge

Les også

Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om