Ressursene på norsk sokkel

MDG angriper Norges nye pengebinge

– Det er ikke realistisk at Sverdrup-plattformen skal pumpe opp olje i 50 år, slik planene er, sier MDG-talsperson Arild Hermstad.

OLJEKAMP: Det nye og gigantiske Johan Sverdrup-feltet blir angrepet av De Grønne.

Helge Mikalsen
 • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

De Grønne angriper den siste store juvelen i norsk oljeproduksjon, Johan Sverdrup-plattformen, som startet produksjonen i høst og skal åpnes med pomp og prakt på nyåret.

Sverdrup-plattformene skal etter planen pumpe opp olje de neste femti årene og bidra med 1400 milliarder kroner til Norge: Feltet skal bidra med 1/3-del av all oljen som hentes opp på norsk sokkel, de neste tiårene.

Les også

Bli med budsjettgutten til Sverdrup-plattformen

– Det kan de bare glemme. Det er ikke realistisk med de utfordringene kloden nå står overfor. I forrige uke ble det offentliggjort tall som forteller at vi er langt etter å nå klimamålene og at vi må kutte CO₂-utslippene med 7,6 prosent hvert år frem til 2030. Det sier seg selv at Norge ikke da kan fortsette som før, sier Hermstad.

– Når bør Sverdrup-plattformen stenges?

– Uansvarlig

– Når de fleste i verden mener vi bør ha 0-utslipp i 2050 sier det seg selv at å pumpe opp olje fra Sverdrupfeltet til 2070, ikke går. Det er uansvarlig å planlegge for.

– Når?

– Vi må fase ned oljevirksomheten og vi mener vi må være så nær null som mulig i første halvdel av 2030-årene.

– Sverdrup-plattformen skal stenges i begynnelsen av 2030-årene?

– Ja, vi mener alle felt som driftes i dag, må fases ned og ut, utover på 2030-tallet. Oljenasjonen Norge må gå foran og vise at vi tar klimakrisen på alvor.

Les også

Forsker: Utslipp fra Sverdrup-feltet tilsvarer 21 år med norske klimagasser

– Det blir argumentert mot med at andre, som har mer forurensende oljeproduksjon, vil overta den norske markedsandelen, fordi verden vil trenge olje som energiform i flere tiår?

– Det stemmer ikke. SSB la allerede i 2013 frem tall som viser at norske kutt vil gi global nedgang. Når vi er så langt unna å nå klimamålene og vi ligger an til at temperaturen stiger med over tre grader, i stedet for 1,5, da må noen ta ansvar. Et land som har bygget opp et oljefond på over titusen milliarder kroner, kan gjøre det.

– Meget risikofylt

Norge bruker over 180 milliarder kroner årlig på nye investeringer innen olje- og gass.

Hermstad mener det må ta en slutt.

OLJEANGREP: Talsperson Arild Hermstad i De Grønne angriper selve fremtidsjuvelen i Nordsjøen, som offisielt skal åpnes i januar.

Ola Vatn / VG

– Det er meget risikofylt at Norge skal ta så store investeringer i et marked vi vet skal bygges ned. Med det vi nå vet, er det ingen grunn til å fortsette leting etter olje- og gass, fordi sjansen for at den kommer til å bli utvunnet – eller lønnsom, er meget liten. Det blir feil å utvinne nye funn.

Hvis noen gjør et nytt Sverdrup-funn i morgen, vil det erfaringsvis ta over ti år før produksjonen kommer i gang.

– Endring i Ap

Hermstad mener de bør bli liggende.

– Det blir feil å utvinne nye funn utover på 2030-tallet, da vi mener vi i stedet skal fase ut norsk oljevirksomhet.

– Hvordan skal vi finansiere eldrebølgen og fremtidens velferdsstat?

– Vi må i overgangen mellom dagens olje- og gassteknologi, utvikle nye grønne teknologier innen blant annet havvind og fangst og lagring av CO₂, som gjør at vi kan skape nye arbeidsplasser i fremtiden. Vi må flytte kompetansen til andre sektorer.

– De Grønne har blitt store og dere kan få innflytelse etter stortingsvalget i 2021. Det er ikke realistisk å få med seg eksempelvis Ap på så drastisk nedbygging av oljenæringen?

– Det har skjedd en klar endring av retorikken i Ap siden 2017. Vi vil lage vårt primærprogram til stortingsvalget i 2021. Hvilke forhandlingspunkter vi vil fremme etter valget, vil vi gjøre kjent våren 2021. Jeg tror at også Ap er nødt til å lytte til ungdommen og ta utgangspunkt i virkeligheten. 

Ap vil ikke stanse Sverdrup-olje

Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide avviser at de vil stanse Sverdrup-olje.

– Johan Sverdrup er allerede i drift. Et bredt flertall i Stortinget vedtok plan for utbygging og drift (PUD) for Johan Sverdrup i 2015. Forutsatt at operatøren holder seg innenfor konsesjonsvilkårene, vil feltet fortsette å produsere så lenge det er et marked for produktene derfra, sier han til VG.

Han sier at Arbeiderpartiet ikke støtter forslag om sluttdato for norsk oljevirksomhet.

– Samtidig vet vi at verden er inne i en omfattende energiomstilling, for å nå Paris-avtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen. Få steder går denne omstillingen raskere enn i vårt fremste marked, Europa. Det er derfor viktig at vi på norsk side tar inn over oss at oljeinntektene ikke vil være like store i fremtiden som de har vært de siste årene, og at vi satser strategisk på å bygge opp de nye næringene som på sikt vil erstatte inntektene fra olje- og gass.

Unge Høyre vil ikke stenge Sverdrup

Fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg i Unge Høyre forsøker å gjøre Høyre grønnere, men på politisk kvarter tirsdag svarte han ikke på om Sverdrup-feltet bør stanses før det er tomt.

Det vil han ikke overfor VG heller.

– Nei, det er et hypotetisk spørsmål. Selv i FN klimapanels 1,5 gradersrapport er det 15–30 prosent fossil energi igjen i energimiksen i 2050. Oljefelt har også høyest produksjon i starten så mesteparten av oljen vil være hentet ut lenge før 2050. Dessuten bør oljen som produseres så sent ha lavest mulig utslipp. Da gir det ingen mening å stenge Sverdrup først.

– Bør Norge slutte å lete, nå eller eksempelvis i 2030?

– Vi kommer til å måtte lete mer for å opprettholde nivået på produksjonen vi har i dag. Vi er ikke for å stanse oljeletingen, men konsentrere den til noen områder, for eksempel rundt eksisterende felt. Vi vil derimot ikke utvide horisonten til for eksempel Barentshavet nord.

Les også

Equinors pengemaskin Statfjord kan få nytt liv

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Oljeproduksjon
 3. Arild Hermstad
 4. Havvind
 5. CO2
 6. Norsk sokkel
 7. Teknologi

Flere artikler

 1. Equinor, LO og NHO sammen om nytt klimamål: Norsk sokkel skal bli utslippsfri

 2. Lundin kvitter seg med «oljenavnet»: Slik skal selskapet bli grønt

 3. Venter svært mange nye olje- og gassprosjekter i 2022: – Det var dette vi advarte mot

 4. Frykter ikke økt strømpris med oljenæringens elektrifisering

 5. Kostnadssprekker og usikker etterspørsel: SV krever nye olje-regnestykker