Fred. Olsen etterlyser norsk vindkraft-miljø

Fred. Olsen har beveget seg fra olje til fornybar energi, og rederen mener det er viktig å bygge opp et norsk miljø for vindkraft.

SATSER PÅ VIND: Skipsreder Fred. Olsen, som er styreleder i Olsen-familiens konsern Bonheur. Her sammen med Rederiforbundets Harald Solberg og Cicero-sjef og tidligere finansminister Kristin Halvorsen.

Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Fred. Olsen-konsernet har lange tradisjoner i energisektoren.

Først da oljenæringen ble bygget opp på 1970-tallet, men de siste årene med satsing på vindkraft i det børsnoterte selskapet Bonheur.

Og reder og Bonheur-styreleder Fred. Olsen peker på nettopp en historisk parallell i energisektoren, i en paneldebatt om klima og grønne investeringer hos Rederiforbundet torsdag.

Der tar han til orde for å bygge opp vindkraftbransjen i Norge, og sammenligner situasjonen med oppbyggingen av leverandørindustrien i den spede starten av oljealderen, hvor Fred. Olsen selv hadde en hånd på rattet.

– Det er et miljø som har bygget opp olje- og offshoreindustrien i Norge. Det var ikke noe. Vi begynte i det, da var det ingen, sier han.

– Og nå er det akkurat det samme. Man må ikke tro at dette er noe vi kan ta ut av luften. Vi må ha et norsk miljø. Vi må derfor skjønne at vi må ha vindmøller, og vi må ha sol når den tid kommer, sier Olsen, som ikke ville la seg intervjue av E24 etter seansen hos Rederiforbundet.

Les på E24+

Børsprofil: Bonheur møter tre hindre innen havvind

Satser i Storbritannia, Sverige og Norge

Fred. Olsens Bonheur har ni landbaserte vindkraftanlegg i drift i Storbritannia, men også et i Fäbodliden i Sverige og et anlegg på Lista i Norge. I tillegg har selskapet flere prosjekter som er på vei.

Vindkraft på land har blitt en het potet i den politiske debatten, med stor lokal motstand mot enkelte prosjekter, blant annet på Frøya.

Hydro, som er en av Norges største forbrukere og produsenter av strøm, har argumentert for at landbasert vindkraft er viktig for å sikre lav strømpris, grønn industri og norske klimamål.

Bonheur er også en leverandør til havvindprosjekter, og leverer blant annet tjenester innen drift, vedlikehold, transport og installering.

En fersk rapport fra vindbransjens organisasjon Wind Europe anslår at Norge og nabolandene kan bygge ut enorme mengder havvind i Nordsjøen. Men da må Norge gi målrettet støtte til å bygge opp en leverandørkjede, og styrke kraftnettet til Europa, ifølge rapporten.

Les også

NVE vil begrense vindkraft-utsettelser: – Kan være konfliktdempende

Les også

Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

Vil ha gode betingelser

Rederiforbundets leder Harald Solberg etterlyser gunstige rammebetingelser for vindkraft.

– Konsesjonsvilkår, skattemessige vilkår og andre rammebetingelser er ikke avklart. Det etterlyser vi. Det trenger vi en rask avklaring på, og de bør være gunstige, sier han til E24.

– Det bør være like gunstig å investere i fornybar energi på norsk sokkel som det er å investere i olje og gass, sier Solberg, og presiserer at han sikter til rammebetingelsene samlet sett.

Han mener gode betingelser vil lokke energiselskaper.

– Man viser en tydelig politisk vilje til å satse på å utvikle Norge som fornybarnasjon. Det etterlyser vi, sier Solberg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Bonheur
 3. Fred. Olsen
 4. Fornybar energi
 5. Rederiforbundet

Flere artikler

 1. Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

 2. Spent på havvind-planene i statsbudsjettet: – Ser stort potensial

 3. Equinor og Hitecvision blir havvind-partnere

 4. Betalt innhold

  Vant havvindkontrakt på opptil 300 millioner kroner med Equinor

 5. Equinor-plan: Hywind Tampen skal koste rett under fem milliarder