Unntakstilfelle kan føre Aker BP over på britisk sokkel

Aker BP har til nå utelukket alt annet enn å satse på norsk sokkel, men nå åpner sjefen for et lite unntak.

Aker BPs flytende produksjonsfartøy (FPSO) på Alvheim-feltet i Nordsjøen. Det er til dette feltet at funnene Frosk og Froskelår vil bli koblet til.

Foto: Aker BP
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Da det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP la frem resultatene for andre kvartal ga toppsjef Karl Johnny Hersvik et litt uvant svar:

– Hvis reservoaret strekker seg over grensen vil vi vurdere det hvis den tid skulle komme, så jeg vil ikke helt utelukke det.

Han ble spurt om det er aktuelt for Aker BP å bevege seg over på britisk sokkel. Det spørsmålet har Aker BP fått flere ganger før, men svaret har til nå vært det samme: Vi satser på norsk sokkel.

Nå vil toppsjefen imidlertid ikke utelukke det. Det skyldes funnene selskapet har gjort rundt Alvheim-feltet i det siste, klin inntil grensen mot britisk sokkel (se kart).

Det er snakk om Frosk-, Froskelår- og Froskelår Nordøst-funnene som ble gjort like sør for Alvheim tidligere i år, samt det mulige funnet på Rumpetroll, et prospekt som skal bores innen kort tid.

Les også: Stadig flere milliarder i spill: Aker BP og Equinor forhandler om den største utbyggingen siden Johan Sverdrup

Kartet viser Froskelår-funnet til Aker BP (markert med lyseblå ring), som ligger sør for hovedfeltet Alvheim og rett nord for satellittfeltet Bøyla. Området er helt inntil grensen mot britisk sokkel.

Foto: Oljedirektoratet

Kan bli et unntakstilfelle

Aker BPs letedirektør Evy Glørstad-Clark fortalte fredag at det er muligheter for at dette geologiske spillet der funnene er gjort strekker seg over landegrensen mellom Norge og Storbritannia.

– Evy hintet vel om at det er et større geologisk spill her: Å løse spørsmålet rundt injektitter. Injektitter på norsk sokkel, særlig i Heimdal-formasjonen er en ganske komplisert sak. Jeg tror ingen har klart det. Derfor vil jeg ikke lukke døren helt for at det kan fortsette over på britisk side, sier Aker BP-sjef Hersvik og fortsetter:

– Gitt at det gjør det kan det være formålstjenlig for oss å følge etter. Så får vi se om det er tilfellet eller ikke.

Det produseres i dag olje fra injektitter noen steder på norsk sokkel, inkludert Volund-feltet, ifølge Geoforskning. Det ligger rett i nærheten av Aker BPs nye funn. Injektitter kalles også intrusive sandavsetninger og kan utgjøre gode reservoarer for olje.

– Men da snakker dere kun om områdene på andre siden av grensen fra Alvheim-feltet og Frosk, ikke en generell satsing på britisk sokkel?

– Ja, vi har ingen generell strategi om britisk sokkel. Vi har ikke ønsker om det, men vi har vært tydelige på at vi har en strategi om å drive fundamental verdiskapning gjennom å øke antall produserende felt og volum, sier Hersvik og fortsetter:

– Så å gå inn i britisk sokkel mer generelt har vi ingen strategi om å gjøre.

PS! Mens Aker BP fortsatt ikke vil satse bredt på britisk sokkel har private equity-fondet HitecVision, som er storaksjonær i oljeselskapet Vår Energi, nettopp gjort det. Denne uken ble det klart at de er med i en avtale om å overta en rekke lisenser på britisk sokkel fra Total.

Les også

Stadig flere milliarder i spill i Noaka-konflikten

Les også

Har funnet enda mer olje i konfliktområdet Noaka

Les også

– Vi har ingen diskusjoner med Aker BP nå

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Equinor og Aker BP nærmer seg «fredsavtale»

  2. Aker BP-sjefen åpner for Noaka-løsning før nye boreresultater

  3. Stadig flere milliarder i spill i Noaka-konflikten

  4. Annonsørinnhold

  5. – En sammenslåing av selskapene er ikke på agendaen

  6. Har funnet enda mer olje i konfliktområdet Noaka