Equinor kjøper seg opp i Mexicogolfen for 8,4 mrd. gjennom avtale med Shell

Equinor tar et nytt jafs av det amerikanske oljemarkedet. Nå kjøper deg seg videre opp i Caesar Tonga-feltet gjennom en avtale med Shell.

Konserndirektør for Equinors internasjonale virksomhet, Torgrim Reitan.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Equinor melder at de har utøvd en fortrinnsrett til å kjøpe ytterligere 22,45 prosent av oljefeltet Caesar Tonga i den amerikanske delen av Mexicogolfen.

Andelen er kjøpt av Shell, og ved å bla opp 965 millioner dollar (8,4 milliarder kroner med dagens kurs) øker Equinor eierandelen sin fra 23,55 til 46 prosent.

Det er Anadarko som er operatør på feltet, og Chevron er også med som partner. Oppkjøpet vil ha effekt per 1. januar 2019.

Dypvannsfeltet Caesar Tonga Feltet ligger sørøst for Houston, like ved felt som Bigfoot, Tahiti og Stampede, som Equinor også er involvert i.

– Vi er glade for å kunne styrke vår posisjon i USA, ett av våre kjerneområder. Dette er et felt vi forstår godt og vår større andel vil levere betydelig fri kontantstrøm fra første dag, sier Christopher Golden, Equinors direktør for Development and Production International, North America Offshore.

Takket være oppkjøpet vil Equinors andel av produksjonen fra Caesar Tonga øke fra 18.600 til rundt 36.300 fat oljeekvivalenter per dag.

Selskapet opplyser at de per første kvartal 2019 i snitt produserte 110.000 fat oljeekvivalenter per dag bare i Mexicogolfen, noe som gjør Equinor til en av de største oljeselskapene i området.

Dette er om lag halvparten av Equinors samlede amerikanske produksjon.

– Dypvannsområdet i Mexicogolfen utgjør en viktig del av Equinors portefølje. Denne transaksjonen vil styrke vår posisjon i dette hydrokarbonrike bassenget og bygge på funnet som nylig ble gjort i Blacktip-brønnen. Senere i år skal vi bore det Equinor-opererte Monument-prospektet, som har potensial til å utvikle vår posisjon i Mexicogolfen ytterligere, sier Golden.

Kartet viser Equinors aktivitet i den amerikanske delen av Mexicogolfen. De rosa punktene (Blacktip, North Platte og Vito) markerer funn, det svarte (Monument) er et prospekt, mens de røde punktene markerer felt i produksjon (Titan, Heidelberg, Bigfoot, St. Malo, Jack, Julia, Caesar Tonga, Tahiti og Stampede).

Foto: Equinor

Stor i USA

Selv om Brasil nå seiler opp som Equinors kanskje viktigste land utenom Norge, så har USA i årevis spilt en sentral rolle i selskapets utenlandsvirksomhet.

Equinor har bygget seg opp i USA siden 2005, og har både virksomhet offshore og på land. Selskapet har også begynt å satse på fornybar energi i landet, blant annet gjennom det enorme Empire Wind-prosjektet.

Det var i Mexicogolfen satsingen i USA begynte, men selskapet er fortsatt med som partner i de fleste feltene. De har partnerandeler i åtte felt som er i produksjon, og er også med i to felt som er under bygging.

Det ene feltet de er operatør for er Titan-feltet. I tillegg planlegger Equinor å bore Monument-prospektet i år, som kan gi mer produksjon i fremtiden hvis det gjøres funn.

Samtidig som Equinor satser videre i Mexicogolfen, er det nå spenning knyttet til om det kan komme endringer i selskapets portefølje av skiferfelt på land.

Som E24 skrev lørdag er det ifølge medierapporter flere aktører som har vist seriøs interesse for å kjøpe seg opp eller ta over flere av feltene til Equinor på land. Dette skal både gjelde feltene i Marcellus- og Eagle Ford-regionene, ifølge Bloomberg.

Les også

Equinor-sjefen om Aker BP-løsning: – Helt uaktuelt for oss

Les også

Utfordrer Rødts oljepolitikk: – Bom stopp for olje i 2030 er urealistisk

Les også

Kraftig ordrevekst hos oljeleverandøren Aibel

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Oljebransjen
 3. USA
 4. Shell
 5. Royal Dutch Shell

Flere artikler

 1. Chevron og Equinor vil øke utvinningen kraftig fra amerikansk offshorefelt

 2. Equinor selger felt-andel i Texas for nær 3 milliarder

 3. Venter milliardfall for Equinor

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette er de tolv største produsentene på norsk sokkel

 6. Betalt innhold

  Margareth Øvrum: – Jeg vet ikke om noe sted som er mer spennende enn Brasil