Oljekjempene

Tror ikke oljen ender som kull

Vil investorer bli like skeptiske til olje som de har vært til kull de siste årene, når klimautslippene skal kuttes kraftig? Svaret er nei, tror Akers sjeføkonom og Pareto-analytiker.

HAR TROEN: Investorer er blitt mer opptatt av bærekraft det siste året, men sjeføkonom Torbjørn Kjus i Aker-konsernet tror ikke oljebransjen vil bli like upopulær blant investorene som kullbransjen. Han viser til at etterspørselen øker, og at det trengs store investeringer i ny produksjon.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

HOLMENKOLLEN (E24): På den årlige Paretokonferansen møtes finansbransjen og oljefolk, og 122 selskaper i oljebransjen og shipping holder presentasjoner.

Temaet på årets konferanse ble satt da Pareto-sjef Christian Jomaas onsdag påpekte at olje ikke har markedets favør, og at de store pengene nå flyter i retning av aksjer som blir sett på som mer bærekraftige.

Det skjer til tross for at de fundamentale forholdene for oljeselskapene er bedre enn på lenge. Kontantstrømmen i selskaper som Equinor og Aker BP er meget bra, og nedgangen i oljeservice er i ferd med å snu til en svak oppgang, med økte investeringer i både 2019 og 2020, ifølge Pareto.

Selv om etterspørselen etter olje fortsatt vokser, lurer mange investorer på om oljebransjen kan stå overfor samme nedtur som kullkraften har opplevd de siste ti årene.

– Vi får spørsmålet: Er oljen det nye kull? sa Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen på Paretokonferansen torsdag.

Kristiansen tror svaret er nei, selv om mange investorer nå flytter penger inn i investeringer som ses på som mer bærekraftige enn olje og oljeservice.

– Jeg tror definitivt ikke oljen er det nye kull, sier Kristiansen til E24.

– Etterspørselen vokser fortsatt

Han peker på at tre milliarder mennesker ikke har strøm eller får energi fra kull eller ved, og at energietterspørselen øker i India og Kina. I tillegg er etterspørselen etter kull fallende, i motsetning til oljeetterspørselen.

– Etterspørselen etter olje vokser fortsatt, mens det motsatte er tilfelle for kull, som også har en større påvirkning på klima. Det er derfor naturlig å tro at kull står overfor større utfordringer enn oljen, sier Kristiansen.

– Oljeselskapene har rekordstor kontantstrøm, men likevel lav prising. Hvorfor?

– Sektoren er ikke spesielt populær akkurat nå. Det har vært spørsmål rundt oljeetterspørselen globalt, spesielt i dagens makrosituasjon med en tilsynelatende akselererende handelskrig mellom verdens to største økonomier. Jeg tror man må se på det store bildet, og at det faktisk ikke ser så innmari galt ut, sier Pareto-analytikeren.

IKKE KULL: Oljeanalytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto mener kull og olje har helt ulike utfordringer, selv om investorer har begynt å stille flere spørsmål rundt bærekraft den siste tiden, også til oljebransjen.
Les også

Trumps hint om Iran-lettelse senker oljeprisen: – En dramatisk vending

– Har eksplodert

Sjeføkonom og investorkontakt Torbjørn Kjus i Aker har også merket seg at investorene er mer skeptiske til oljebransjen nå enn for få år siden.

– Det er vel ikke noe tvil om det når du ser på hva som har skjedd med pengestrømmer og investorinteresse, og hvordan dette ESG-temaet (bærekraft, journ.anm.) har eksplodert i 2019. Det har vi lagt merke til, og vi møter jo det i veldig mange møter med investorer, sier Kjus til E24.

Han mener Aker-systemet må jobbe med å vise at selskapene deres gjør det mye bedre enn sammenlignbare selskaper når det gjelder bærekraft, i påvente av bedre systemer og standarder for rapportering av bærekraft.

– Så det gjelder å få dette ut til de enkelte bankene og til aktører som lager ratinger, som S&P og Bloomberg, sier Kjus.

– Må investere en bråte

Aker-sjeføkonomen tror ikke oljen vil gå samme vei som kull, men sier at investorene som skal finansiere oljeprosjekter krever høyere avkastning enn tidligere.

– Avkastningskravene stiger nå mot det vi har sett skje med kull. Forskjellen på olje og kull er at det å få fall i oljeetterspørselen sitter mye lenger inne enn å få fall i kulletterspørselen, som allerede har falt tre-fire år på rad, sier Kjus.

Ifølge Kjus trenger verden å bygge ut ny produksjon på 23 millioner fat per dag innen 2025. Av dagens produksjon på 100 millioner fat per dag vil 17 millioner fat forsvinne på grunn av naturlig nedgang i eksisterende felt, og i tillegg øker etterspørselen med én million fat per dag for hvert år.

– Man er pukka nødt til å investere en bråte med penger de neste fem årene også. Hvis ikke så henger ikke ting sammen, sier Kjus.

– Og denne utviklingen kan ikke det grønne skiftet stoppe?

– Nei, og grunnen til det er at olje brukes ikke til å generere kraft. Gass brukes til det, og kull brukes til det, men olje brukes knapt til kraft. Det betyr at den eneste måten å få konkurranse med sol og vind mot olje er via elbil-historien. Og den er altfor treg, selv om den er rask i prosent så er den altfor treg målt i antall fat, sier Aker-sjeføkonomen.

Dermed kan den komme, den oppturen som var spådd i 2019, men som så langt har tatt noe lengre tid enn ventet, særlig for oljeservicebransjen.

For oljeselskapene har derimot oppturen allerede kommet. De har lagt bak seg et rekordår i 2018, og kommer til å ha et godt 2019 også, tror Pareto.

– Vi tror energiaksjene vil gjøre det bra fremover, sier Kristiansen.

Les også

– Det er helt klart en anti-olje og gass-atmosfære nå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Kull
 3. Pareto
 4. Aker
 5. Gass
 6. Torbjørn Kjus
 7. Bærekraft

Flere artikler

 1. Store pengestrømmer flyter mot bærekraft: – Har skjedd utrolig fort

 2. Rekordhøye grønne investeringer: – Det er helt enormt

 3. Ser risiko for dyrere olje og gass etter «massive underinvesteringer»

 4. Dansk pensjonsfond tar klimagrep: Derfor solgte vi oss ut av Equinor

 5. Venter rekordår for oljeselskaper på Oslo Børs: – Sånne gode perioder varer neppe evig