Vestas om dansk, finsk og britisk vindprosjekt: Trenger ikke statsstøtte

Fallende kostnader gjør at de første vindprosjektene i land som Danmark, Storbritannia og Finland nå er lønnsomme uten subsidier, ifølge turbinleverandøren Vestas.

STADIG STØRRE: Større og mer effektive turbiner gjør at flere nye vindprosjekter er lønnsomme uten statsstøtte, ifølge danske Vestas. Selskapet leverer nå turbiner til subsidiefrie prosjekter i Finland, Danmark og Storbritannia. Dette er et illustrasjonsbilde av Vestas V126-turbiner i Vähäkyro i Finland.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Danske Vestas har vært en pionér innen vindkraft, og selskapet har vært en sentral aktør i utviklingen av mer effektive turbiner som har kuttet kostnadene drastisk.

Selskapet kan nå skryte av å levere turbiner til de første subsidiefrie vindprosjektene i både Danmark, Storbritannia og Finland.

Også i Norge er enkelte vindkraftprosjekter nå lønnsomme uten subsidier, på grunn av teknologiforbedringer og gode vindforhold. Prosjektet Hordavind trenger for eksempel bare 30 øre kilowattimen i strømpris for å være lønnsomt, ifølge utbyggeren.

Sist uke meldte Vestas om et subsidiefritt prosjekt på land i Storbritannia, Douglas West Wind Farm Ltd. Dette prosjektet skal bygges i et tidligere kullfelt, med turbiner med diameter på 136 meter og kapasitet på 3,6 megawatt.

– Prosjektet vil bli Storbritannias første markedsprisbaserte enkeltprosjekt som bygges ut uten noen direkte finansiell støtte, skrev Vestas i en melding i forrige uke.

– Ordren følger en subsidiefri Vestas-vindpark i Danmark som ble kunngjort i går, og en annen i Finland som ble kunngjort sent i 2018, skrev selskapet i meldingen.

Les også

Ferske vindkart fra NVE: Her kan det bli mer vindkraft

Så langt har vindkraft i stor grad vært drevet av politiske ønsker og subsidier. Når prosjektene etter hvert ikke trenger subsidier, kan det bli enda mer fristende for utbyggere og investorer å satse på vindkraft.

Les mer: Ferske vindkart fra NVE: Her kan det bli mer vindkraft

Første danske subsidiefrie vindpark

Vestas ble i år det første selskapet i verden som har installert vindturbiner med en samlet kapasitet på over 100.000 megawatt – eller 100 ganger mer enn Statkrafts prosjekt på Fosen, som er ett av Europas største vindkraftprosjekter.

Selskapet meldte i forrige uke at det leverer turbiner til det som blir Danmarks første subsidiefrie vindpark, selv om den bare har fire turbiner og sånn sett er et lite prosjekt.

– Vestas har fått en milepæl av en bestilling fra Hirtshals Havnefond på et prosjekt på 17 megawatt i Danmark som vil bli landets første subsidiefrie vindpark, skrev selskapet i en melding sist uke.

Parken skal bruke utnytter Vestas-turbiner med diameter på 136 meter og kapasitet på 4,2 megawatt hver, og som er tilpasset forholdene på stedet med medium til sterk vind.

Les mer: Mer vindkraft demper prisene: Spår lavere strømpriser etter 2030

Les også

Ny vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm: Håper på norske eiere

Subsidiefri finsk vindpark

Allerede i november meldte Vestas om et subsidiefritt prosjekt i Finland, hvor CPC Germania skulle bygge prosjektet Lakiakangas II på 50 megawatt. Kraften skal selges på langsiktig kontrakt, og det er ingen statlige subsidier involvert, meldte selskapet.

Også norske selskaper tror at de etter hvert kan bygge ut vindkraft uten subsidier. I 2017 sa Harald Dirdal i selskapet Grenselandet AS til E24 at han ville bygge ut vindkraft i Finnmark uten støtte.

– Det er et paradigmeskifte, for da har du tatt bort den politiske risikoen, sa Dirdal i 2017.

Senere har også det finske bensinstasjonsselskapet St1 gått inn i prosjektet. Statnett skal nå bygge en kraftlinje til Øst-Finnmark, noe som kan gi mulighet for mer vindkraft i området, som har noen av Europas beste vindressurser på land.

Les mer: Bekymret etter NVEs vindplan: – Frykter at dette vil gi økte konflikter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Fornybar energi

Flere artikler

  1. Rekordvekst for vindturbiner

  2. St1-selskap med vindkraft-investering: Bygger Nordens største batteri

  3. Håper på norske eiere

  4. Betalt innhold

    Statkraft selger vindparker i Skottland for 1,2 milliarder kroner

  5. Gigant-vindturbin kan bli hele 14 megawatt: – Fortsatt mye å gå på