Ressursene på norsk sokkel

Norges Bank om oljeinvesteringene fra 2021: – En naturlig avdemping

Norges Bank jekker opp anslagene for veksten i oljeinvesteringene i 2020, men ser fortsatt for seg fall i 2021 og 2022. – En naturlig avdemping, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

ØKTE INVESTERINGER: Norges Bank venter større oppgang i olje- og gassinvesteringene neste år, blant annet grunnet budsjettsprekker ved prosjektene Martin Linge og Njord Future. I 2021 og 2022 skal investeringen ned. Her ligger utstyrsmodulen og prosessmodulen på Martin Linge ved Rosenberg Verft i Stavanger i 2018.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Gjennom året har Norges Bank flere ganger oppjustert utsiktene for neste års oljeinvesteringer.

Mens banken i juni ventet én prosent økning i investeringene i 2020, og i september anslo en oppgang på 2,5 prosent, venter den nå en økning på 4,5 prosent neste år.

Årsaken til oppjusteringen er derimot ikke bare økt aktivitet: Det skyldes særlig budsjettsprekkene på milliarder av kroner på prosjektene Njord og Martin Linge, påpeker banken.

Martin Linge koster nå 56,1 milliarder kroner, som er 25,7 milliarder mer enn opprinnelig planlagt. Njord koster 20,3 milliarder, som er 4,5 milliarder mer enn planlagt.

Selv om veksten i 2020 er jekket opp, er den likevel betydelig under årets oppgang i investeringer, som Norges Bank anslår til 14,5 prosent.

MYKT FALL: Norges Bank legger nå til grunn at investeringene i olje og gass på norsk sokkel øker med 4,5 prosent neste år, før de faller gradvis i årene som følger.

Norges Bank

Venter «betydelig» fall

Norges Bank venter også at oljeinvesteringene skal falle «betydelig» i 2021 og 2022, men noe mindre enn anslått i september. Så langt ser den ventede nedgangen i aktiviteten på norsk sokkel ut til å skje på en relativt skånsom måte.

– Det blir en veldig klar avdemping av veksten. Men det som er viktig å påpeke er at det er høyt nivå her, både på oljeinvesteringene, på foretaksinvesteringene og på boliginvesteringene. Det er en naturlig avdemping som skjer, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

– Det kan bli en myk overgang og ikke et brått fall?

– Dette kan gå litt opp og ned. Det avhenger av hvordan politikken utformes fremover og hvordan oljeprisen legger seg. Men gitt de planene som selskapene har nå og gitt perspektivet ut 2022, så får vi ikke den samme positive impulsen fra den sektoren som vi har hatt i et par-tre år, sier Olsen.

Les også

Tror ikke Norges Bank slipper unna nye kutt: Spår «evig solnedgang» for oljebransjen fra 2020

Norges Bank jekker også opp utsiktene til oljeprisen for de neste årene. Banken legger nå til grunn en oljepris på 62 dollar fatet neste år, fem dollar mer enn tidligere ventet.

For 2021 anslår banken en oljepris på 59 dollar fatet, tre dollar mer enn ventet i september. For 2022 venter Norges Bank en oljepris på 57 dollar fatet.

Nye utbygginger

Det kommer en rekke utbygginger i årene fremover. Blant annet leverte Vår Energi denne uken utbyggingsplan for Balder Future, som er ventet å kreve investeringer på 19,6 milliarder kroner.

Norges Bank venter at utbygginger i Wisting, Alta-Gohta og Noaka-området vil kunne gi investeringer på over 100 milliarder kroner i perioden 2021–2026. Banken venter at Wisting vil bygges ut mot slutten av 2021, og at Alta-Gohta og Noaka-området kommer i gang mot slutten av 2022.

Sentralbanken legger nå til grunn at Spirit Energy vil skrinlegge Fogelberg-utbyggingen, som har støtt på problemer og har blitt utsatt.

Norges Bank venter også at Noaka-utbyggingen og Brasse kommer i gang senere enn det banken hadde lagt til grunn i september-rapporten.

Tror investeringene øker

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass la i forrige uke frem en rapport som viste oppgang i investeringene neste år, mens det tidligere var ventet investeringsfall.

De anslo at investeringene skulle stige til 194,6 milliarder kroner neste år, fra et forventet nivå på investeringene på 187,5 milliarder kroner i år.

Også Norsk olje og gass pekte på at investeringene neste år særlig løftes av kostnadssmellene på prosjektene Njord Future og Martin Linge.

Venter produksjonsfall

Bransjeorganisasjonen tror i likhet med Norges Bank på et fall fra 2021, og Norsk olje og gass tror at det vil bli investert 140 milliarder kroner i 2023, fra anslagsvis 194,6 milliarder i 2020.

– Dette er en nedgang, men til et fortsatt høyt nivå, sa administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass til E24 i forrige uke.

Det internasjonale energibyrået (IEA) venter norsk produksjonsfall frem til 2040, og tror gassen faller i årene som kommer, mens norsk olje faller fra rundt 2025. Mens noen tar til orde for å stanse norsk oljeleting av klimahensyn, mener stortingsrepresentant Tina Bru (H) at det fortsatt må letes og bygges ut mer på norsk sokkel for å unngå bråstopp.

– Det er det som vil bli forskjellen på en brå landing eller en mer naturlig nedtrapping, sa Bru til E24 i forrige uke.

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Norges Bank
 3. Oljepris
 4. Norsk olje og gass
 5. Oljeinvesteringer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ferske tall fra Norsk olje og gass: Venter ny topp i oljeinvesteringer i 2020

 2. Ser ikke like mørkt på oljeinvesteringene: Budsjettsprekker øker 2020-anslaget

 3. SSB oppjusterer anslaget for oljeinvesteringer i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljebransjen kutter i anslagene etter coronakrisen

 6. Kostnadssprekker og usikker etterspørsel: SV krever nye olje-regnestykker