Pengene renner ut av amerikanske skiferselskaper

Bare én av ti amerikanske selskaper som utvinner skiferolje har penger de kan bruke på å utvide virksomheten eller betale gjeld, ifølge Rystad.

SVIR AV PENGER: Illustrasjonsbilde av en borerigg som borer etter skiferolje.

Foto: Enrique Marcarian Reuters
  • André Haugen
Publisert: Publisert:

De aller fleste amerikanske skiferselskaper bruker langt mer penger enn de har råd til.

Dette er penger som kan brukes til å utvide virksomheten ved nye investeringer, redusere gjeld eller å gi tilbake til aksjonærene.

Etter en analyse av 40 selskaper, har Rystad Energy funnet at bare fire hadde positiv kontantstrøm fra driften i første kvartal.

Dermed faller andelen selskaper med positiv kontantstrøm fra den tidligere normalen på 20 prosent, til 10 prosent.

Les også

Skiferoljen er ventet å vokse, men lønnsomheten er tvilsom: – Bransjen kan ikke fortsette som i dag

Laveste siden 2017

Samlet kontantstrøm fra drift falt fra 14 milliarder dollar (122,4 milliarder kroner) ved utgangen av fjoråret, til 9,9 milliarder dollar (86,6 milliarder kroner) ved utgangen av mars.

– Det er den laveste kontantstrømmen vi har sett siden fjerde kvartal 2017, sier senioranalytiker Alisa Lukash i et notat.

– Gapet mellom capex (kapitalutgifter og investeringer journ.anm.) og kontantstrøm fra driften har økt til svimlende 4,7 milliarder dollar. Dette antyder et enormt overforbruk vi ikke har sett siden tredje kvartal 2017, sier Lukash.

Les også

Oljeministeren klar med årets lisensrunde: Lyser ut 90 nye blokker

Skiferoljen har allerede bidratt til å gjøre USA til en global oljegigant, og veksten er ventet å fortsette.

Rystad har i et tidligere notat denne måneden anslått at veksten i år vil være på 16 prosent, med en ventet landbasert produksjon på 1,1–1,2 millioner fat per dag i fjerde kvartal.

Likevel har mange stilt spørsmål ved lønnsomheten.

– Ekstremt press

Med negativ kontantstrøm har skiferselskapene tradisjonelt hentet penger i obligasjonsmarkedet for å finansiere virksomheten. Uten ytterligere finansiering vil man måtte kutte i investeringene.

Men prisene på denne type obligasjoner har økt på grunn av den amerikanske sentralbankens renteheving og en økt risiko assosiert med amerikanske oljeselskaper fra et markedsperspektiv, ifølge Rystad.

– Nye tall, som bekreftet de bedrøvelige resultatene i første kvartal, befestet den negative stemningen i markedet. Mens skiferselskapene fortsetter å fokusere på å bedre kapitaleffektiviteten, legger investorene ekstremt med press på industrien, og gir ikke noe rom for udisiplinert pengebruk i 2019, sier Lukash.

Rystad venter at økt produksjon og oljepris fremover vil øke kontantstrømmen betraktelig, samtidig som capex er ventet å holdes stabil.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. USA

Flere artikler

  1. Rystad tror boomen fortsetter: Spår nye oljerekorder for USA

  2. Frykter konkursras i USAs skiferolje

  3. Rystad spår oljeopptur: – Superprofitten er tilbake

  4. Massiv overkapasitet på olje kan fort snu: Frykter oljemangel om få år

  5. Betalt innhold

    X-faktoren i oljemarkedet: Derfor kan den aggressive nykommeren møte veggen