Mildt og vått vintervær gir lave strømpriser i helgen: – Kan skje hyppigere i kommende år

Uvanlig vintervær og billig europeisk gass kutter strømregningen kraftig. Gjennomsnittlig kraftpris i 2020 ligger nå an til å halveres fra i fjor.

Johansen, Erik / NTB scanpix
Publisert:

Lørdag er dagsprisen på strøm nede i 13 øre kilowattimen, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Vi må drøye fire år tilbake, til juledagene i 2015, for å finne tilsvarende lave dagspriser.

Men søndag ligger an til å bli enda lavere: Da er det ventet at prisen vil komme ned i nærheten av 10 øre per kilowattime, ifølge kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.

Vått vær med mye vind, lavere forbruk enn normalt både på grunn av været og fordi det er helg, og billig gass i Europa er blant grunnene til de lave prisene.

Det er rikelig med vann og snø på lager i vannkraftanleggene i Norge og Sverige nå – nok til å gi 10 prosent mer enn normal produksjon over en periode på ett år frem i tid, påpeker Botnen.

– Dette er et resultat av gjennomgående svært mildt, vått og vindfullt vær hele vinteren hittil og de neste to uker frem, sier Botnen.

– I helgen er det meldt 5–7 grader varmere enn normalt, og omtrent dobbelt av normal vindkraftproduksjon til søndag. Det er også meldt sterk nedbør på søndag, så dermed blir det ekstra press på å kjøre vannkraft. De kablene som er under bygging mot Tyskland og England er ikke ferdig ennå, så mye av kraftoverskuddet blir innestengt og kraftprisene blir derfor spesielt lave. Mye vindkraft som er nylig er ferdig bygget eller som blir ferdig gjennom de neste månedene, vil også bidra til å skape press på kraftprisene, sier han.

Uvanlig vintervær får følger

Kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv forklarer at stor risiko for flom og fulle magasiner gjør at vannkraftprodusentene må senke prisene for å kvitte eg med vann før sommeren og høsten.

– Stor utbygging av vindkraft i Norden de siste årene, samt i år, gjør at vannkraftprodusentene må senke prisene mer enn de ellers måtte ha gjort for å kvitte seg med vann, sier Djupskås.

Strømprisen i Norge har nå ligget under 20 øre kilowattimen i over en uke. I hele fjor var prisen bare under 20 øre på én enkelt dag, nemlig 8. juni da den var nede i 14 øre kilowattimen.

Les også

Strømprisen kuttet med to tredjedeler: På billigsalg i helgen

Det er imidlertid ikke veldig uvanlig med så lave kraftpriser, sier Botnen.

– Vi ser slike priser i to til tre perioder i løpet av ca. ti år. Hvis klimaet har blitt varig mildere og våtere enn før, kan dette skje hyppigere i de kommende år, sier han.

Djupskås, på sin side, sier at det er uvanlig lave priser nå, som følge av en svært uvanlig vinter i hele Europa, men varmt og vindfullt vær, og svært vått i Skandinavia.

– Ifølge siste værvarsel er det ingenting som tyder på noen endring til kaldere og tørrere vær med det første. Tvert imot tyder siste månedsvarsel på at værtypen kan vare til midt i mars, sier han.

Den milde vinteren i Europa påvirker også andre markeder, legger Djupskås til. I det europeiske gassmarkedet er nå prisene svært lave, også på grunn av fulle lagre og mye tilførsel av flytende naturgass. Dette igjen påvirker tyske kraftpriser, forklarer han.

Halvering fra i fjor

Mens 2019 ble levert på en gjennomsnittlig kraftpris på nesten 40 øre per kilowattime, ligger hele 2020 an til å bli levert på 18 øre kilowattimen, basert på de prisene som markedet forventer.

Det betyr omtrent halv pris i 2020.

Men siden nettleien og elavgiften står omtrent i ro, vil det være snakk om en rabatt på 20–25 prosent på strømregningen i år sammenlignet med i fjor, påpeker Botnen.

Samtidig anslås forbruket å være lavere, som følge en mild vinter.