Glitre får hjelp til å oppruste vannkraft: Kiwi spytter inn millioner

Glitre Energi vurderte å redusere produksjonen på et vannkraftverk på Hønefoss, fordi en full oppgradering ikke lønnet seg. Et bidrag fra Kiwi gjør at det likevel lønner seg.

SLITEN TRAVER: Konsernsjef i Glitre Energi, Pål Skjæggestad (t.v.), viser frem det gamle, blå aggregatet, som Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy skal bruke 11, 5 millioner kroner på å bytte ut. Prosjektet koster totalt 156 millioner kroner.

Foto: Fredrik Kampevoll/E24
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

HØNEFOSS (E24): De to blåmalte turbinene ved vannkraftanlegget på Hensfoss har duret og gått siden Einar Gerhardsen satt som statsminister i Norge. 11 statsministere senere går de mot slutten av livsløpet.

For Glitre Energi har dette skapt et dilemma, for norske skatteregler gjør at det rent bedriftsøkonomisk ville lønne seg å redusere produksjonen i stedet for å investere i å opprettholde kapasiteten på det aldrende kraftverket.

Løsningen viste seg å komme fra butikkjeden Kiwi, som nå skal spytte inn 11,5 millioner kroner i opprustningsarbeidet. Det gjør at Glitre kan øke – og ikke senke – produksjonen.

Les også

Norge importerte store mengder strøm i vinter: – Viser hvor viktig kablene er for oss

– Kiwis mål er å bli klimanøytrale. Vi er interessert i miljø og grønt skifte, og derfor er dette veldig interessant for oss, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy.

– Som en større aktør må være med på å bidra, på å bidra i det grønne skiftet, som her er ved å bidra til at det blir produsert mer grønn kraft, sier han.

Sist det ble gjort en større oppgradering på kraftverket fra 1946, var i 1961.

– Det har skjedd mye de siste årene, så neste gang du besøker oss her så trenger du ikke øreproppene, fleiper konsernsjef i Glitre Energi, Pål Skjæggestad, som har lovet at det nye aggregatet skal males i Kiwis grønnfarge.

GRØNN: Når de nye aggregatene etter planen skal være på plass om to-tre år, så lover konsernsjef i Glitre Energi, Pål Skjæggstad (t.v.), at de skal males i KIWIs grønnfarge. Til høyre er KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Foto: Fredrik Kampevoll/E24

100 butikker

Bedriftsøkonomisk hadde det lønt seg for Glitre å kun oppgradere ett aggregat, og la det andre dure og gå til det ikke gikk lengre.

Drift på ett aggregat ville tatt den årlige produksjonen ned fra 115 til 80 gigawattimer. Nå kan Glitre i stedet øke produksjonen til 126 gigawattimer etter oppgradering.

– Det som har vært viktig for oss er å få midlene på plass for å gjøre det økonomisk forsvarlig å gjøre en full rehabilitering av kraftverket. Uten bidraget vi får fra Kiwi var det ikke mulig å forsvare denne oppgraderingen bedriftsøkonomisk, sier Skjæggestad.

Ifølge dagligvarekjedens eget regnestykke gir bidraget til Hensfoss kraftproduksjon som dekker forbruket i 100 Kiwi -butikker.

Les også

Ferske vindkart fra NVE: Her kan det bli mer vindkraft

I stedet for å bruke penger på opprinnelsesgarantier (et sertifikat som viser at du har betalt ekstra for å få fornybar strøm) og kvoter, så ønsker Kiwi å gå inn i et prosjekt hvor de kunne se et konkret resultat.

– Det blir mer ekte da, håndfast, sier Kiwi-sjef Bjørkøy, mens turbinene durer og går i bakgrunnen.

Skjæggestad skyter her inn at opprinnelsesgarantier bidrar til norsk vannkraft, men at det ikke hadde gjort investeringen i det ekstra aggregatet bedriftsøkonomisk lønnsomt.

MILLIARDER: Siden siste store rehabilitering i 1961 har turbinene hatt flere milliarder omdreininger, men nå er det snart slutt.

Foto: Fredrik Kampevoll/E24

Kritiserer skattene

I dag betaler vannkraftprodusenter en grunnrenteskatt (se faktaboks) på 37 prosent i tillegg til vanlig inntektsskatt, slik at de betaler en samlet skatt på 59 prosent.

Måten skatten er innrettet på mener Skjæggestad gjør at samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer ikke lønner seg for bedriftene etter skatt er trukket fra.

– Vi vil gjerne betale skatt, som alle andre næringslivsaktører, men vi er veldig opptatt av at det blir teknologinøytralt. Vannkraften beskattes for hardt, og det mener vi blir et samfunnsmessig problem. Vi er glad for at Kiwi har skjønt problemstillingen, og ønsker å støtte rehabiliteringen, sier Skjæggestad.

Ønsker mer samarbeid

Kiwi tok initiativ overfor Glitre for rundt to år siden, etter at de leste hvordan Glitre Energi risikerte å måtte redusere kraftproduksjonen på grunn av manglende lønnsomhet.

Skjæggestad sier at det ikke er noen ulempe for Glitre Energi i at Kiwi spytter inn 11,5 millioner kroner i prosjektet, som har en ramme på 156 millioner kroner.

– Vi innleder et samarbeid der Kiwi har gitt uttrykk for at de kan ønske et langsiktig samarbeid hvor det kan blir flere kraftverk, sier han.

Les også

Bred motstand mot lakse- og vannkraftskattene: – Skal skatten settes ned hvis inntektene faller?

Kiwi-sjefen følger opp med å understreke at kjeden er på utkikk etter lignende prosjekter, enten det er vannkraft eller andre typer fornybar energi.

– Gjennom dette vil vi dekke cirka 15 prosent av vårt kraftbehov. Kiwi ønsker å bidra til at det produseres ny fornybar strøm tilsvarende energiforbruket i våre butikker. Vi har et stykke igjen, men det er et kjempesprang det vi gjør nå, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vannkraft
 2. Energi
 3. Kiwi
 4. Strømpriser

Flere artikler

 1. Mener ekstraskatt gjør at vannkraft nedprioriteres

 2. Oljeselskapene fikk skattelettelse. Nå vil kraftselskapene ha det samme.

 3. Tror ikke forslag om endret vannkraft-skatt vil bli gjennomført

 4. Annonsørinnhold

 5. LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge

 6. Bruker milliarder på å bytte ut klimaversting