Doblet verdiskaping i datasenter-næringen

Datasenternæringen doblet verdiskapingen mellom 2010 og 2016 og sysselsetter rundt 557 personer. Det kommer frem i en fersk kartlegging fra Statistisk sentralbyrå.

VOKSENDE NÆRING: Datasenterbransjen har vokst betydelig de siste årene, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Illustrasjonsbilde fra Facebooks datasenter i svenske Luleå.

Foto: Jonathan Nackstrand AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Norge kan bli et av verdens mest attraktive land for datasentre og databasert næringsliv, sa regjeringen da den i fjor la frem sin datasenterstrategi.

Regjeringen erkjente samtidig at det ikke finnes noen samlet oversikt over aktørene i datasenternæringen, og varslet en kartlegging av næringen.

Nå har Statistisk sentralbyrå (SSB) samlet data om datasenternæringen, og oversikten viser solid vekst gjennom de siste årene, selv om 2017 og 2018 ikke er med.

Verdiskapingen i næringen har økt fra 372 millioner kroner i 2010 til 749 millioner kroner i 2016, som er det siste året SSB har tall fra.

Antallet sysselsatte i næringen har også økt, ifølge SSBs oversikt, fra 375 personer i 2010 til 557 personer i 2016.

– Datasenternæringen kan bli en viktig næring for Norge i fremtiden, og tallene viser at vi har et solid fundament å bygge videre på. Datasenternæringen bidrar til økt verdiskaping , sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Studien er basert på en liste over selskapet som Næringsdepartementet har utarbeidet, opplyser SSB.

Fortsatt er næringen liten, og utgjør bare 0,03 prosent av bruttoproduktet i fastlands-Norge, ifølge byrået. Det meste av verdiskapingen skjer i Oslo, mens veksten i perioden har vært høyest på Vestlandet.

Les også

Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

Kontroversiell avgjørelse

Regjeringen har redusert elavgiften for datasentre, i likhet med Sverige, Finland og Danmark, og har også redusert skattleggingen av utstyret.

Samtidig har regjeringen også lovet gode og forutsigbare rammebetingelser for næringen, men den har fått kritikk for avgjørelsen om at datasentre som driver med utvinning av bitcoin ikke skal få lav elavgift.

Avgjørelsen skal ha stoppet en milliardkontrakt for selskapet Troll Housing og en milliardinvestering i Tydal kommune og og gjør at aktører forlater Norge til fordel for blant annet Sverige og Tyskland, og næringen selv har også vært kritisk.

Les mer: Kronikk: Norge trenger grønne datasentre – uten kjepper i hjulene

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift

  2. Statkraft mener omstridt kryptoavgift gir Norge ripe i lakken

  3. Vil bygge datasenter på 100.000 kvadratmeter i Fredrikstad

  4. Annonsørinnhold

  5. Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

  6. Norge trenger grønne datasentre – uten kjepper i hjulene