Britene vil la gamle oljerigger i Nordsjøen bli stående – får støtte fra Norge

Storbritannias plan om å etterlate oljerigger i Nordsjøen er en «tidsinnstilt bombe», ifølge Tyskland. Norge er det eneste landet som støtter planen, ifølge The Guardian.

UTRANGERT: Shells fire oljerigger på Brentfeltet i Nordsjøen har gjort sin del av jobben. Nå planlegger selskapet å la fundamentet stå igjen for tre av dem, mens den fjerde også beholder understellet av stål. Her slepes toppen av Delta-plattformen til skrap i mai 2017.

Foto: Scott Heppell AFP
  • David Bach
Publisert:

Storbritannia får krass kritikk av EU-kommisjonen og fem EU-land for planene om å la flere utrangerte oljerigger bli stående i Nordsjøen, skrev den britiske avisen The Guardian onsdag denne uken.

En høytstående tysk tjenesteperson kaller forslaget «en grotesk idé» og sammenligner det med «en tidsinnstilt bombe», ifølge avisen.

Det er snakk om ett stålunderstell og tre betongfundament fra Brentfeltet, 185 kilometer nordøst for Skottland, fra de fire riggene Alpha, Bravo, Charlie og Delta.

Feltet ble driftet av Shell, som også opprinnelig har foreslått planene Storbritannia nå fremmer.

Les også: (+) Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg

Kun Norge

Tyskland har allerede hevet stemmen på grunn av de rundt 11.000 tonnene med råolje og miljøgifter som finnes i de tre fundamentene, skriver avisen videre. Landet leverte en formell klage, støttet av Sverige, Belgia, Nederland og Luxembourg, til EU-kommisjonen i sommer.

Les på E24+

Børskommentar: La oss håpe det var palmeolje som stanset Telenors gigantfusjon

Kommisjonen har i sin tur skrevet et brev til Storbritannias miljøminister Theresa Villiers hvor de påpeker at riggenes innhold klassifiseres som miljøfarlig avfall etter EU-reglementet.

Av de fem landene som utvinner olje i Nordsjøen er det bare Norge som har uttrykt støtte til forslaget, ifølge The Guardian.

– Begge landene er alvorlig bekymret for tilstanden til havene våre. Og så forlater du bare tusenvis av tonn av forurenset vann i Nordsjøen? Jeg forstår det ikke. Det samsvarer ikke med en miljøpolitikk som har styrket Storbritannias rykte.

– Jeg blir oppriktig talt paff av dette. Vi pleier normalt å samarbeide veldig tett med Storbritannia om miljøspørsmål, sier statssekretær Jochen Flasbarth i det tyske miljødepartementet til avisen.

I dialog med britene

E24 tok kontakt med både Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet (OED) tirsdag for å få svar på hva Norges standpunkt er i saken.

De to departementene har i flere dager jobbet med å utarbeide et svar, og fredag kunne OED melde følgende:

«Dette er en sak som behandles av britiske myndigheter. OED er i dialog med britiske myndigheter om saken».

Les også

Høy aktivitet gir offshoreskip bedre betalt: Ratene doblet på under en uke

Det har ikke lyktes E24 å få svar på hva Norges offisielle standpunkt er, om det stemmer at Norge støtter Storbritannias plan, eller om det vil bli aktuelt å gjennomføre lignende planer i norsk farvann i fremtiden.

Ifølge en 2018-rapport fra Oil & Gas UK ventes 2.379 oljebrønner i Nordsjøen å avvikles i løpet av de neste ti årene. 1.465 av disse er i britiske farvann.

For Norges del er det ventet at gjennomsnittlig 22 oljebrønner vi avvikles hvert år frem til 2024, før det kommer en markant økning fra 2025 til 2027 og gjennomsnittlig 70 nedleggelser per år.

Storbritannia vil bruke 15,3 milliarder pund, tilsvarende over 168 milliarder kroner, på nedleggelser av oljerigger i Nordsjøen det neste tiåret.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Reagerer på britiske plattform-planer: – Pinlig hvis Norge støtter dette

  2. Greenpeace-aksjon mot forlatte Brent-plattformer i Nordsjøen

  3. Tyskland vurderer å stanse støtte til regnskogsprosjekter i Brasil

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Norge kontaktet av Storbritannia om militær innsats i Persiabukta

  6. Her kommer Europas største gasskraftverk