Britene gir garantier til energibransjen

Storbritannia stiller med 40 mrd. pund i garantier slik at energiselskaper ikke skal få problemer i et krevende gass- og strømmarked. Norge har fremdeles ikke gjort det samme.

Storbritannias statsminister Liz Truss
Publisert: Publisert:

Dermed følger britene etter Sverige, som i helgen varslet fare for krise i kraftbransjen og hostet opp 250 milliarder svenske kroner i garantier.

Selskaper som inngår langsiktige avtaler i energimarkedet må stille med sikkerhet for sine handler. Når prisene på strøm og gass øker, må selskapene stille svært store beløp i sikkerhet.

Svenskenes grep skulle forhindre eventuelle konkurser, som igjen kunne ha truet oppgjørssentralen Nasdaq Clearing i Stockholm og smittet over på banksystemet og den finansielle stabiliteten, advarte den svenske regjeringen.

Nå varsler også Storbritannia slike garantier. Ifølge statsminister Liz Truss vil landet stille opp med 40 milliarder pund (461 milliarder kroner) for å støtte opp om selskaper som handler med gass eller strøm.

– Vi vil sette opp et nytt system, med verdi på inntil 40 milliarder pund, for å sikre at selskaper i engrosmarkedet har den likviditeten de trenger til å håndtere prisvolatilitet, sa Truss i en tale på tampen av uken.

– Dette vil stabilisere markedet og redusere sannsynligheten for at energihandlere vil trenge vår støtte, slik de gjorde sist vinter, sier hun.

Les også

Sverige med hastegrep: Kan være større enn et «Einar Aas-øyeblikk»

Finske og danske garantier

Summen som blir stilt som sikkerhet av medlemmene på Nasdaq Clearing i Norden har økt til 180 milliarder svenske kroner på det meste, fra 70 milliarder tidligere i sommer, ifølge den svenske Riksgälden.

Finland lovet denne uken garantier på 10 milliarder euro for å sikre sine kraftselskaper. Energikjempen Fortum fikk kort tid etter tilgang på inntil 23 milliarder i finansiering for å kunne stille sikkerhet.

Danmark lovet denne uken å stille opp med 100 milliarder danske kroner til kraftselskapene, for å sikre at de har nok penger til å stille som sikkerhet.

Den norske regjeringen sa i helgen at det så langt ikke var bruk for slike garantier her. Bransjeorganisasjonen Energi Norge har bedt regjeringen om å ha en slik ordning klar, i tilfelle det blir behov for det.

– Vi har oppfordret myndighetene til å nå etablere kontakt med svenske myndigheter og forberede en tilsvarende ordning i Norge hvis det skulle bli behov for dette, sa administrerende direktør Knut Kroepelien i bransjeorganisasjonen Energi Norge til E24 tidligere denne uken.

Les også

Danmark stiller 100 mrd. i garanti til kraftselskaper

Enorme beløp

Equinor-direktør Helge Haugane advarte tirsdag om at de enorme kravene til å stille sikkerhet kan få store konsekvenser, særlig for mindre aktører i kraft- og gassmarkedet.

Equinor anslår at aktører i Europa nå må stille garantier for sine gasshandler på hele 1.500 milliarder euro, eller om lag 15.000 milliarder kroner.

– Det betyr at det er veldig mye kapital som ligger der og ikke blir brukt til noen ting, annet enn å fungere som en sikring for dem som handler med gass, sa Haugane til E24 denne uken.

Han er positiv til at myndighetene bidrar med garantier, slik at bedrifter kan fortsette å sikre sine gasskontrakter.

Alternativet er at aktørene må ta større risiko, ved å droppe sikringen av prisene i fremtiden, og bare satse på at prisene ikke går i feil retning.

– Det jeg er redd for kan skje er at små aktører ikke vil ha mulighet til å være i markedet litt frem i tid. Da kan de måtte ta på seg ytterligere risiko, som igjen kan få konsekvenser, sa Haugane tidligere i uken.

Les også

Må garantere for 15.000 mrd. kroner: – Bedrifter kan bli utestengt

Les også

Finland vil gi 10 milliarder euro i garanti til energisektoren

Publisert:
Gå til e24.no