Mener metall-skvis vil stikke kjepper i hjulene for grønne planer

Den amerikanske energieksperten Mark Mills advarer om at grønne ambisjoner «løper i et tempo som er langt raskere enn det som er fysisk mulig å gjøre».

Energieksperten Mark Mills kaller et energisystem uten olje og gass for «sårbart og dyrt».
Publisert: Publisert:

– Grunnen til at Europa har en krise er åpenbart hva Putin gjorde, men det var sårbarheten i det europeiske energisystemet som skapte problemet, sier Mark Mills til E24.

Den amerikanske energieksperten og fysikeren, tilknyttet den konservative tenketanken Manhattan Institute, er i Norge for å snakke om sine kontrære analyser på Skagenfondenes nyttårskonferanse.

Les på E24+

Dette tjente forvalterne i 2021

Mens fornybar energi som vindkraft og solkraft er utpekt som satsingsområder, ikke minst i et Europa som forsøker å venne seg av med russisk gass, ser Mills store utfordringer med den grønne energiomstillingen.

– Problemet med uregulerbar kraft lar seg ikke løse fordi det ikke er noen måte å lagre elektrisitet på rimelig. Batterier kan ikke lagre elektrisitet rimelig i stor skala. Siden uregulerbarheten i sol og vind ikke lar seg løse, betyr det at de er marginale kilder til ytterligere energi.

– Problemet er at ambisjonene om å minimere bruken av hydrokarboner løper i et tempo som er langt raskere enn det som er fysisk mulig å gjøre, sier han.

Advarer om metall-skvis

Mills mener et stort problem er tilgangen på metaller og mineraler. Omlegging fra et fossilt til grønt energisystem vil kreve økt metallbruk på områder som elbiler, batterier, solceller, vindturbiner og hydrogenteknologi.

Men produksjonen vil ikke kunne stå i stil med behovet, advarer Mills.

– Det er nok mineraler i verden, det er ikke problemet. Problemet er at vi ikke utvinner dem. Viktigere, det er ikke planer for å utvinne dem. Når du ser på behovet for metaller til omstillingen det neste tiåret, så har ikke verdens gruveindustri økt investeringene nok. Samlede investeringer er rundt en tiendedel av det som er nødvendig.

– På et tidspunkt, om ikke lenge, om noen år, vil den samlede etterspørselen etter grunnleggende metaller som kobber og nikkel overstige forsyningen i verden. Og det vil forårsake inflasjon.

Mills sier at det har skjedd et trendskifte etter århundreskiftet med stigende metallpriser.

– Og det vil fortsette oppover hvis vi gjør det åpenbare. Hvis myndighetene tvinger gjennom disse anleggene vil de som bygger anleggene by opp prisene på kobber, nikkel og aluminium. Da vil alt annet også bli dyrt.

Les også

Statnett-sjefen: – Kommer ikke utenom vindkraft på land

Europeiske metallprodusenter har tidligere advart om risiko for metallmangel som følge av at Europas behov for en rekke metaller vil mangedobles, når landene skal omstille økonomien.

Europas grønne omstilling vil kreve 35 ganger mer litium, men også store mengder metaller som kobolt, aluminium og silisium, ifølge rapporten fra bransjeforeningen Eurometaux.

– Vind- og solutbygging og batterier, er alle dyrere enn i fjor. Og de blir dyrere neste år. Og det er ikke er problem med forsyningskjeden eller Russland, det er et etterspørselsproblem. Det er for høy etterspørsel som løper foran forsyningsveksten, sier Mills.

– Alt vil ta tid

Et fossilfritt energisystem «kommer ikke til å skje på lang tid», mener han.

– Det betyr ikke aldri, men de fleste politikerne tenker ikke lenger enn et par år. Planleggerne av energisystemer bør tenker flere tiår fremover. Men det er ingen teknologi som eksisterer i dag som tillater fullstendig erstatning av hydrokarboner.

– Men veksten i fornybar energi skjer raskt?

– Vekstrater på små tall er høye, og irrelevant. Den vestlige delen av verden har brukt 5.000 milliarder dollar de siste femten årene i forsøket på å unngå hydrokarboner. Og det vi har fått er en reduksjon i andelen hydrokarboner utgjør på bare to prosentpoeng i løpet av 20 år.

Les også

Skeptisk til hydrogensamarbeid: – Det er bare tull

– Hva skal da løse klimautfordringene?

– Hvis målet er å redusere bruken av hydrokarboner må det gjøres to ting. Det ene er mer tålmodighet for å innse at reduksjon i bruk av hydrokarboner vil lang tid.

Mills tar til orde for de han kaller «en annen tilnærming».

– Det vil for eksempel være mer vannkraft som vi vet hvordan man bygger, som varer lenger enn vindmøller og produserer mer energi per dollar. Atomkraft har betydning, men verden tar fortsatt ikke atomkraft på alvor. Kina gjør det, Russland gjør det, Frankrike har gjort det. Vi får se om Macron gjør det han sier om dobling av atomkraft. Det vil være bra, men det vil ta et tiår, minst.

– Vi har ikke kapasitet til å anrike uran, fordi vi dumt nok ga Russland den jobben. Nå er 70 prosent av verdens kapasitet for å anrike uran i Russland. Det vil ta et tiår å bygge kapasitet i USA og Europa for å erstatte det. Så alt vil ta tid. Og ingen vil være tålmodige, men tror man kan løse globale problemer over natten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om