Strømprisene

REC Solar fikk strømsjokk i desember: SV vil pålegge Statkraft å selge strøm billig

Rec Solar i Kristiansand ventet en strømregning på 6,5 millioner i desember, men den endte på 40 millioner. Nå vil SV tvinge Statkraft til å inngå gunstige langsiktige kontrakter med industrien.

Daglig leder David Verdu (t.h.) på REC Solar i Kristiansand og stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Ingen hadde drømt om at vi skulle komme i denne situasjonen, sier David Verdu, daglig leder for REC Solar Norway, til E24.

Det Kristiansand-baserte selskapet eies av indiske Reliance og produserer polysilisium til bruk i solcellepaneler. De siste årene har det vært gjennom en større omstilling for å kunne gjenbruke avfall fra solcelleindustrien som innsatsfaktor i stedet for kvarts.

Grunnet denne omstillingen har ikke selskapet inngått langsiktige kraftavtaler, noe som har straffet seg under vinterens strømsjokk.

I desember ventet selskapet en strømregning på 6,5 millioner kroner, men den endte på 40,1 millioner kroner.

– Vi var endelig ferdige med omstillingen, og så kom den strømsmellen. Nå vet vi ikke hvordan vi skal klare oss gjennom dette. Det er rart hvis det er strømprisene og ikke konkurransen mot utlandet som skal felle oss, sier Verdu.

Han sier at han har forsøkt å få til en fastprisavtale, men at tilbudene han har fått for de kommende kvartalene er langt høyere enn det som er normale norske strømpriser.

– Det er for dyrt, rett og slett, sier han.

Vil pålegge Statkraft å forhandle

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) har besøkt REC Solar. Nå ønsker han å hjelpe de delene av kraftkrevende industri som mangler langsiktige kraftavtaler, og som nå sliter med dyr strøm.

– Vi mener at regjeringen må pålegge Statkraft å starte forhandlinger med konkurranseutsatt industri som ikke har langsiktige kraftkontrakter. De må inngå kontrakter for 1–2 år fremover som tilsvarer en avtale de kunne fått i fjor sommer, sier Haltbrekken til E24.

– Og koble ut markedet for en periode?

– Det vil være å pålegge Statkraft å inngå forhandlinger, med tanke på en situasjon på linje med den som var i fjor sommer og ikke slik den er nå. Dette må vi gjøre for å trygge arbeidsplasser i industrien, sier SV-representanten.

– Hva er en levelig kraftpris?

– Det skal ikke jeg definere. Det må REC og Statkraft finne ut av sammen. Men når kraftutgiftene øker så mye som så vil det være svært vanskelig å leve med det over tid, sier Haltbrekken.

Statkraft skal være kommersiell aktør

Statkraft ønsker ikke å kommentere SVs utspill direkte, men gir E24 en generell kommentar.

– Statkraft vil fortsette å inngå kontrakter med norsk industri. Vi inngikk nye, langsiktige kontrakter i både tredje og fjerde kvartal, og vil fortsette med det. Vi forholder oss til det mandatet vi har, som er å være en kommersiell aktør og inngå kontrakter på kommersielle vilkår, sier pressekontakt Lars Magnus Günther i Statkraft

David Verdu på REC Solar i Kristiansand er positiv til SVs forslag. Han viser til at Frankrike har tatt grep for å sette et tak på strømprisene selv om dette rammer kjernekraftgiganten EDF. Etter statens grep har EDF anslått at brutto driftsresultat (ebitda) vil bli dempet med rundt åtte milliarder euro i år.

– Jeg tenker at det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, hvis det er teknisk mulig. Vi vet at Frankrike har gjort dette med EDF, og at EU har godkjent det. Med en langsiktig kontrakt på gunstige vilkår vil vi kunne sove godt om natten, sier Verdu.

Les også

NVE-sjefen advarer: Frykter dyr strøm ut hele året

Frykter høye priser i lang tid

Tidligere i vinter var det håp om at våren ville kunne by på lavere priser, men i det siste har mange fryktet at russiske gassleveranser til Europa kan holde seg lave i lang tid, og gi høye strømpriser.

NVE-sjef Kjetil Lund advarte nylig om at strømprisen kan holde seg høy frem til 2024.

– Det var ingen som forutså så store sjokk som det vi har sett nå. Dette er også forhold som er utenfor vår kontroll, som situasjonen i Ukraina og lavere gasseksport fra Russland til Europa. Vi er i en spesiell situasjon, og det gjør at vi bør ta i bruk ekstraordinære tiltak som å pålegge Statkraft forhandlinger, sier Haltbrekken.

Les også

NVE venter dyr strøm ut året: – For mange er det krise

Så langt har husholdninger, landbruket, frivillige organisasjoner og idrettslag fått strømstøtte fra staten. I det siste har flere partier foreslått strømstøtte også til små og mellomstore bedrifter. Også NHO og bakeribransjen har vært bekymret for strømsmellen og bedt om støtte til næringslivet.

– Ville ikke det være et alternativ?

– Jeg tror det blir vanskelig å avgrense dette, jeg tror det er viktigere at de kraftkrevende bedriftene får inngå slike avtaler nå. Vi tenker først og fremst på konkurranseutsatt industri, sier han.

– For bakerier og annet næringsliv har vi et forslag om Statstrøm, som kjøper inn strøm og selger det på langsiktige avtaler til husholdninger og næringsliv. Staten kan også endre grunnrenteskatten slik at det blir mer gunstig å tilby fastprisavtaler til disse gruppene, sier Haltbrekken.

Også kraftbransjens organisasjon Energi Norge har foreslått et skattegrep som kan gjøre det enklere for kraftprodusentene å levere gunstige langsiktige fastprisavtaler til husholdninger og småselskaper som til kraftkrevende industri.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Statkraft
 3. Kristiansand
 4. EDF
 5. Rec Solar
 6. REC
 7. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Energi Norge foreslår skattegrep: Ønsker lavere fastpris på strøm

 2. Vedum med nye strømtiltak: Vil gjøre fastpris billigere

 3. Statkraft-sjefen om Vedums strømgrep: – Jeg tror dette er veldig klokt

 4. Betalt innhold

  Vedum gir like mye tilbake til strømkundene i år som statens kraftselskap tjente på tre måneder

 5. SV krever at strømstøtten dekker mer av regningen