Kongsberg-topp byttes ut: Oljedrømmen ble aldri en virkelighet

Etter halvannet år med kutt, omstruktureringer og skuffende resultater går sjefen for Kongsberg Gruppens storsatsing på oljeservice av. Selskapet har funnet etterfølgeren i egne rekker.

FORLATER KONGSBERG: Pål Helsing sier han ikke har funnet ut av hva han skal begynne med når han nå skal slutte som sjef i Kongsberg Oil & Gas Technologies. Her er han avbildet under ONS-messen i Stavanger i fjor.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

I seks år har det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen jobbet intenst med å vokse oljeservicevirksomheten sin, kalt Kongsberg Oil & Gas Technologies.

Ledelsen og hele selskapets ambisjon har vært å løfte datterselskapet fra å være en mindre nisjevirksomhet i konsernet, til at den skulle bli en stor aktør, både innen Kongsberg-systemet og i bransjen generelt. Dessverre har det stort sett blitt med ambisjonene så langt, og selskapet har mistet mange kontraktsmillioner etter at Statoil og andre oljeselskaper har kuttet sine budsjetter.

Siden starten av 2014 har antallet ansatte blitt kuttet med 125 fra 709 til 584 ansatte. Den 16. juni annonserte selskapet at ytterligere 90 personer må gå, noe som innebærer at nedbemanningen totalt er oppe i 30 prosent så langt.

Mandag ettermiddag kom meldingen om at også sjefen slutter.

Hverken Pål Helsing selv eller Kongsberg Gruppen vil si annet enn at man har kommet til en enighet, men etter det E24 erfarer skal beslutningen fra toppen i konsernet ha kommet brått på Oil & Gas-ledelsen.

Leverte ikke som lovet

Oppbyggingen av Kongsberg Oil & Gas startet for alvor i 2009 og veksten var sterk i mange år. Da konsernregnskapet for første halvår 2012 ble lagt frem kunne man vise til at Oil & Gas nesten hadde tredoblet inntektene på ett år.

– Om fem år er vår ambisjon at dette segmentet skal ligge på størrelse med de andre store divisjonene våre, sa Walter Qvam til E24 i august samme år.

Han refererte da til de andre store virksomhetene i konsernet som Kongsberg Maritime, Defense og Protech Systems. Da regnskapet for første kvartal 2013 ble lagt frem var Oil & Gas blitt så stort at det fikk sin egen plass i regnskapet, på lik linje med de andre store virksomhetene til konsernet.

– Dette er en milepæl, selv om det er lillebroren hos oss fortsatt, sa konsernsjef Walter Qvam til E24, og la til at han ville bli «skuffet» hvis ikke man nådde vekstmålet.

Foreløpig er Kongsberg langt unna målet og i januar 2014 traff Kongsberg Oil & Gas Technologies det første store skjæret, altså lenge før oljeprisen begynte å falle den påfølgende sommeren og høsten. Da annonserte nemlig Statoil at man kansellerte planen om en ny rørledning fra Kristin-feltet. Med den nyheten røk også 200 av totalt 380 kontraktsmillioner for Kongsberg Oil & Gas.

I et intervju med E24 under oljemessen ONS i Stavanger i august 2014 forklarte Pål Helsing at selskapet «hadde et behov for å tilpasse» seg, men at utviklingen skulle bli bedre, blant annet på grunn av en viktig Statoil-kontrakt på Johan Castberg-feltet:

– Vi skal begynne å se effekten av tiltakene allerede i tredje kvartal og utover. Vi regner med at vi skal ha en helt annen resultatutvikling fremover, sa Helsing, og pekte på at flere av løsningene selskapet selger er med på å få ned kostnadene for oljeselskapene.

Slik gikk det derimot ikke. Da fremtidsoptimismen rundt Oil & Gas rådde i 2013 kunne man i første kvartal vise til en omsetningsvekst fra 172 til 239 millioner på ett år. Der har også omsetningen ligget siden, til tross for Helsings lovnader om bedre resultater.

I kvartalene siden starten av 2014 og til og med første kvartal i år har omsetningen ligget stabilt mellom 228 og 271 millioner. Samtidig har driftsresultatet (EBITDA) variert fra 54 millioner i minus på det verste til 15 millioner i pluss på det beste.

Det er ingen tvil om at ledelsen i konsernet ikke har vært fornøyd med utviklingen i Oil & Gas-virksomheten, og senest i april i år skrev ledelsen følgende om datterselskapet:

– EBITDA (driftsresultat før avskrivninger, journ.anm.) i Kongsberg Oil & Gas Technologies er ikke på et tilfredsstillende nivå, men viser samtidig at tilpasningene som er blitt gjennomført har gitt effekt i forhold til kostnadsnivået.

Siden Oil & Gas ikke har så mange andre bein å stå på, har man ikke klart å styre unna oljenedturen på samme måte som konsernsøsken Kongsberg Maritime har klart. Der har man klart å hente inn mye av det tapte fra oljenedturen innen offshore- og supply-markedet med økte inntekter fra shipping.

Spørsmålet nå er hvor raskt Kongsberg vil klare å snu utviklingen og om selskapet klarer å selge inn mange av de eksisterende og kommende produktene de utvikler innen oljeservicevirksomheten til en oljebransje som har kuttet budsjettene kraftig.

Valgte internt

– Pål (Helsing, journ.anm.) har vært med siden oppbyggingen (av Kongsberg Oil & Gas) siden 2010 og har lagt ned en stor innsats i flere år. Tiden er nå moden for å gjøre noe annet. Vi har fått til denne gode løsningen der Egil Haugsdal går inn, sier Ronny Lie, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen.

Han peker på at Egil Haugsdal, som nå overtar ledelsen av oljeserviceselskapet til Kongsberg, har lang erfaring fra Kongsberg Gruppen fra 1996. Haugsdal kommer fra jobben som konserndirektør for forretningsutvikling og har tidligere vært sjef for virksomheten som produserer fjernstyrte våpenstasjoner – Kongsberg Protech Systems.

Egil Haugsdal tar nå over som sjef for Kongsberg Oil & Gas Technologies.

Det skal ikke ha vært gjennomført noen større prosess for å jakte etter en ny sjef for oljeservicevirksomheten eksternt, etter det E24 får opplyst.

– I Kongsberg Gruppen har vi alltid mange gode interne kandidater. Når vi har det, vil vi foretrekke å bruke interne krefter som kjenner organisasjonen godt, dersom det blir en god løsning for selskapet.

– Er det de svake resultatene til Oil & Gas som ligger bak dette lederskiftet?

– Alle er kjent med hvordan markedet til olje og gass har utviklet seg, og vi er ikke uberørt av det, sier Lie.

– Men er dere skuffet over utviklingen i selskapet, selv om man legger oljenedturen til grunn?

– Vi har tidligere kommunisert en stor tro på olje og gass, og den porteføljen vi sitter på. Etterspørselen har falt i hele oljeservicebransjen og vi har gjort omstruktureringer for å svare på den utviklingen, sier Lie.

Les også

Denne lagringstanken skal kutte CO2-utslipp og kostnader med 80 prosent

– Naturlig punkt

Den avtroppende oljeservicesjefen i Kongsberg, Pål Helsing, har bred erfaring fra oljebransjen og har jobbet i land som Norge, Australia, Brasil og Storbritannia. Han ble hentet inn til Kongsberg Gruppens oljesatsing fra Aker Solutions i 2009, der han var direktør for strategi og teknologi.

Helsing vil ikke si om han valgte å gå selv eller om han ble bedt om å gå:

– Vi er enige om at en ny leder skal slippe til, sier han til E24 og legger til:

– Nå har vi vært gjennom en omstrukturering av Oil & Gas. Den er vi nå gjennom og da er dette et naturlig punkt for en ny leder å overta.

– Har oljenedturen vært tøffere for selskapet enn du så for deg?

– Kongsberg Oil & Gas hadde en veldig god vekst frem til slutten av 2013. Vi var da det forretningsområdet i Kongsberg Gruppen med raskest vekst. Til tross for det var vi fortsatt relativt små og sårbare og den nedturen vi har sett i bransjen har vært vanskelig for Oil & Gas, sier han om selskapet han nå forlater.

– Gjennom 2014 og 2015 har vi jo kontinuerlig hatt behov for flere kapasitetsjusteringer, sier han videre om de 155 stillingene som er kuttet.

– Selv om bransjen nå opplever en nedtur, opplever du at dere har levert på de ambisjonene og forventningene konsernet har hatt til dere?

– Jeg tror det å være en liten og relativt sårbar enhet i denne nedturen har gjort det ekstra vanskelig, sier Helsing.

– Er det vemodig å forlate Kongsberg Gruppen etter seks år?

– Jeg synes Kongsberg er en flott og solid bedrift i norsk næringsliv og jeg ønsker at de skal lykkes videre, avslutter Helsing.

Kongsberg Gruppen legger frem sine resultater for andre kvartal fredag 21. august, og den fulle dekningen av resultatene får du her på E24.

Les også

– Utrolig gøy å bidra til at det skapes flere arbeidsplasser

Les også

– Fortsatt utfordrende innen olje og gass

Les også

- Dette kan gi den samme «boosten»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Oljebremsen rammer Kongsberg-selskap hardt: – Vi trenger nye ordrer i andre halvår

  2. – Ambisjonene er drastisk redusert

  3. – Opplever økning i kanselleringer

  4. Betalt innhold

    Ny sjef for Kongsberg Maritime

  5. Bedre marginer i Kongsberg Gruppen