Disse har fått kontrakter på gigantfeltet

I første fase skal 117 milliarder kroner investeres i Johan Sverdrup-prosjektet. Se i E24s grafikk hvor de første milliardene har dryppet. Den siste kontrakten ble undertegnet av Kværner.

 • John Thomas Aarø
 • Sophie Lorch-Falch
 • Maria Lekve
 • Erling Johansen
Publisert:

– Det har vært en svært tøff internasjonal konkurranse rundt denne kontrakten og Kværner leverte inn det beste tilbudet, sier Ørjan Heradstveit, informasjonssjef i Statoil, til E24.

Mandag morgen ble det kjent at Kværner har landet en kontrakt på Johan Sverdrup som er verd intet mindre enn 6,7 milliarder kroner. Det er den nest mest verdifulle kontrakten som hittil er undertegnet i forbindelse med utbyggingen av Sverdrup-feltet (se grafikk) og er særdeles etterlengtet på Stord.

– Alle vil kjenne på den enorme gleden ved å ha fått denne kontrakten. Vi vil oppleve en stor optimisme som gjennomsyrer hele samfunnet. Det er uvurderlig, sa Liv Kari Eskeland, ordfører i Stord, til E24 tidligere mandag.

Hun var ikke sen med å heise flagget utenfor kommunehuset.

Tøff oljehverdag

Bakteppet er en tøff hverdag for norske bedrifter som leverer varer og tjenester til oljeselskapene, som har sett ordrebunken krympe kraftig de siste årene (se faktaboks).

Dette har også ført til bekymring i oljetunge kommuner. Flere av dem har sett arbeidsledigheten stige kraftig det siste året.

Liv Kari Eskeland, ordfører i Stord kommune, nølte ikke med å heise flagget da nyheten ble kjent mandag.

Stord kommune

Stortingspolitiker Per Rune Henriksen (Ap) fra Hordaland krevde i mai at Statoil valgte norske leverandører, ikke utenlandske.

– Sverdrup må bli et norsk, ikke et asiatisk industrieventyr, sa Henriksen til Stavanger Aftenblad.

Har presset på

Stord-ordfører Liv Kari Eskeland forteller at de har presset på for å få kontrakter til Stord.

– Vi har hatt besøk av både næringsministeren, finansministeren og olje- og energiministeren. Vi har fortalt hvor viktig leverandørindustrien er for Norge, og at vi må ligge i tet når det gjelder den videre utviklingen av råvarene vi har liggende utenfor kysten vår. Dette er signaler de tar med seg videre i sine dialoger, sier Eskeland.

Hun er klar på at Kværner ble valgt av én grunn: Det hadde det beste tilbudet.

– Her har det ikke vært snakk om å få tildelt noe fordi man er norsk, men fordi man vant på pris, kvalitet og leveringsbetingelser, sier Eskeland.

Statoils talsperson bedyrer at politisk press ikke har hatt effekt på utfallet av kontrakttildelinger til gigantfeltet.

– Tilbyderne har blitt vurdert likt, på samme grunnlag som tidligere, og ut ifra samme kriterier innen HMS, kvalitet og pris. Vi bygger på over 30 års erfaring som utbygger på norsk sokkel, når vi gjennomfører denne type vurderinger, sier Heradstveit i Statoil.

Oljeselskapet går ikke ut med detaljer rundt hvilke andre selskaper som deltok i anbudsrunden.

– Forretningsmessig beslutning

Senioranalytiker Kjetil Bakken i Carnegie tror ikke politisk press har påvirket prosessen rundt kontraktstildelingen.

– Statoil lar seg ikke presse til å velge enkeltleverandør. Dette er en ren forretningsmessig beslutning, sier Bakken til E24.

Han tror Kværner vant kontrakten rett og slett fordi de tilbød den beste totalpakken.

Kjetil Bakken, senioranalytiker i Carnegie

Carnegie

– Kværner har levert mye bra de siste årene, og er blitt mer konkurransedyktig, sier han.

Kværner har nylig levert understellet til det Lundin-ledede utbyggingsprosjektet Edvard Grieg på Utsirahøyden, og oljeselskapet har vært svært fornøyd med Kværner.

– Ved å sette hvert oppdrag ut på anbud, sikrer Statoil at det får best mulig betingelser, i tillegg til at de kan velge en sammensetning av leverandører som minimerer risikoen for forsinkelser, sier Carnegie-analytikeren.

Publisert:

Flere artikler

 1. – Uvurderlig

 2. Sikret seg vital Johan Sverdrup-kontrakt:
  Kværner skal bygge dekket til boligplattformen

 3. Betalt innhold

  Tror Kværner Stord får gigantisk Sverdrup-kontrakt

 4. Følelser i sving på Stord:
  Statoil-direktøren var rørt

 5. Dette er den første kakefesten i Kværner Stord på ett år