Tror disse kan bidra til mer «action» på norsk sokkel

Ekspertene ser muligheter for ytterligere store jafs på norsk sokkel.

SPILLERE PÅ SOKKELEN: Disse aktørene er blant dem som kan være med å drive konsolideringen på norsk sokkel fremover: Øverst fra venstre Hitecvision-sjef Ole Ertvaag, Erik Haugane i Okea, under Aker-toppen Øyvind Eriksen, BP-sjef Bob Dudley og Det norskes Karl Johnny Hersvik. Bildet til høyre viser lossing ved Det norskes Jette.

Foto: NTB Scanpix/Det norske oljeselskap
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Før helgen ble det kjent at Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer til et nytt selskap som får navnet Aker BP, og ekspertene åpner for at man kan se flere slike avtaler i tiden som kommer.

Konsulent- og analysebyrået Rystad Energy viser til at det har vært en del oppkjøpsaktivitet og endringer av «spillerbildet» på norsk sokkel det siste året, og tror at det kan komme ytterligere konsolidering når aktørene skal utarbeide sine strategier.

– Dette er først og fremst basert på det vi har observert, og at vi tror at denne trenden fortsetter. Vi mener at oljeprisen skal opp, og at selskapene vil posisjonere seg og legge strategier for en opptur, sier analytiker Oddmund Føre hos Rystad til E24.

På spørsmål om hvilke selskaper det er mest sannsynlig at kan foreta seg noe, trekker han frem at oljeselskaper med vekstambisjoner kan tenkes å gjøre nye oppkjøp. Dette inkluderer nettopp Aker BP, ferskingen Okea samt finansielle aktører som investeringsfondet Hitecvision.

Tror på ytterligere Aker BP-grep

Samtlige av disse har det siste året vært i aktivitet, og når det kommer til Aker BP har Det norske oljeselskap allerede gjort flere transaksjoner på relativt kort tid.

Det startet med oppkjøpet av Marathon Oils norske virksomhet i 2014, som blant annet inkluderte Alvheim-feltet. Deretter fulgte kjøp av de norske virksomhetene til Svenska Petroleum og Premier Oil i 2015, og senest lisenser fra Centrica nå i april.

Under presentasjonen av det sammenslåtte selskapet var også kommunikasjonen offensiv. Blant annet ble det lagt frem en illustrasjon som viste en ikke ubetydelig effekt oppkjøpsvirksomhet kan få på produksjonen frem mot 2025.

– Da de annonserte dette signaliserte de ganske sterkt at det kan komme noe mer, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets.

Saken fortsetter under bildet ...

POTENSIAL: Illustrasjonen er hentet fra Det norskes presentasjon i forbindelse med fusjonen, og viser potensialet selskapet ser for oppkjøp og fusjoner. Det fremgår også at større selskaper vurderer sine strategiske muligheter på norsk sokkel.

Foto: Det norske oljeselskap

Okea ble startet opp i 2015, og hentet ikke lenge etter et beløp i milliardklassen. På nyåret ble det så kjent at Okea overtar Repsols operatørskap og eierskap på 60 prosent i Yme-feltet.

Hitechvision slo på nyåret sammen tidligere Rocksource, Spike Exploration og Core Energy til ett selskap, Point Resources.

Store selger til mindre

Hos Rystad Energy mener man å ha observert en trend der de større aktørene har redusert sine posisjoner på norsk sokkel, og man antar at dette vil fortsette.

– Tidligere var norsk sokkel dominert av Statoil og de store internasjonale selskapene, og flere av disse har solgt eierandeler til mindre og nye aktører på sokkelen, sier Oddmund Føre.

– Hva tenker dere er driverne for denne prosessen?

– En av driverne kan være at selskapene har ønsket å frigjøre kontanter for å dekke sitt kontantstrømsbehov, og derfor fokusert på satsinger de har vært nødt til å gjennomføre, sier han.

Rystad Energy tror i tillegg at norsk sokkel kan være interessant for selskaper fra Russland og Kina.

Spisser virksomheten

Anne Gjøen peker også på de markedsmessige forholdene.

– Jeg vil tro at det, i lys av oljeprisfallet og de betydelige kostnadsbesparelsene som er gjennomført, vil det være noen av de store oljeselskapene som vil prøve å konsolidere virksomheten sin til områdene som er de viktigste for dem, sier hun.

SER MER KONSOLIDERING: Anne Gjøen, analysesjef i Handelsbanken Capital Markets.

Foto: Handelsbanken

– Det kan typisk være at de vil avhende noe mot å bygge seg sterkere et annet sted, og det kan hende de ser synergieffekter ved å vokse enten i Norge eller andre steder. Jeg tror vi så vidt har startet en runde med konsolidering og restruktureringer som det kommer til å bli mer av.

Oljeprisen har nå «ligget nede» i snart to år, hvilket har bidratt til at svært mange har sett seg nødt til å stramme livremmen.
– Normalt sett er det i sånne perioder slike ting skjer, men det tar gjerne lang tid før det materialiserer seg. Men jeg tror kanskje dette er et tegn på at vi er kommet dit, sier den rutinerte analytikeren.

Hun viser også til at selskapene kan se andre fordeler ved eventuelle avtaler enn selskapenes eiendeler i seg selv, og at dette kan få fortgang på prosessen, slik det var da Det norske og BP Norge fant sammen.

– I dette tilfellet var det snakk om et fremførbart underskudd og kontantposisjon, som gjorde sitt til at prisen ble ganske lav når man regnet om hva de betalte for reservene.

Les også

1. juli kan det blir streik på norsk sokkel: – Våre medlemmer er i harnisk

Les også

424 oljemilliarder borte på to år

Les også

Kursmålene på Røkkes oljeselskap til himmels etter storfusjon

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Aker
 3. Det norske oljeselskap
 4. BP
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Store omveltninger for norsk sokkel: – Det er meldt flere handler

 2. Tror Sætre må betale mer til leverandørene

 3. – En milepæl i norsk olje- og gasshistorie

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Ikke siden oljekrisen har man lett like mye etter olje på norsk sokkel

 6. Exxon-salg kan sette historisk rekord på norsk sokkel