Svake araber-børser etter Saudi Arabias nedgradering

Midtøstens største oljeprodusent mister kredittverdighet.

SØNDAGSFALL: Arkivbilde fra børsen i Dubai.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Dubais aksjemarked ledet Midtøstens aksjebørser nedover etter at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's nedgraderte Saudi Arabias kredittverdighet før helgen.

– Nedgraderingen har implikasjoner for bank- og finanssektoren i hele regionen. Bankenes kredittverdighet kan komme under press, ikke bare i Dubai men i hele gulf-regionen. Dette har implikasjoner for lånekostnadene, sier aksjesjef Muhammad Shabbir i Rasmala Investment Bank i Dubai til Bloomberg.

Les også

Opec reduserer veksten i USAs oljeproduksjon

Hovedindeksen på Dubai-børsen falt 2,1 prosent til 3.430,93 poeng, hvilket er det laveste siden 24. august. Også børsene i Abu Dhabi og Qatar falt, mens Bahrain- og Kuwait-børsene steg marginalt.

Fra overskudd til underskudd

Standard & Poor's begrunnet nedgraderingen av Saudi Arabias kredittverdighet med at landets økonomiske situasjon er vesentlig endret som følge av oljeprisfallet på over 40 prosent siden i fjor sommer.

Det oljerike landet har gått fra å ha et overskudd på statsbudsjettet på hele syv prosent i 2013, til et anslått underskudd på 16 prosent i inneværende år.

Les også

Oljen mot finanskrisenivå: - Mer alvorlig nå

Kredittvurderingsbyrået mener underskuddene vil vedvare de neste tre årene, om ikke oljeprisene tar seg betydelig opp igjen, ifølge CNN.

Saudi Arabias økonomi er fullstendig avhengig av oljeeksport som utgjør over 80 prosent av landets inntekter.

– Kan gå tom for penger

Men Saudi Arabia er ikke det eneste landet i regionen med en oljeavhengig økonomi.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har advart om at de fleste landene i regionen vil gå tom for penger innen fem år hvis oljeprisen blir liggende rundt 50 dollar per fat. I tillegg til Saudi Arabia, gjelder det land som Oman og Bahrain.

Saudi Arabia har møtt utfordringen med å ta opp lån i det internasjonale lånemarkedet, men myndighetene antyder også at utsette utbyggingsprosjekter og å kutte i de omfattende subsidiene på elektrisitet, vann og drivstoff.

Les også

– Dette kan gi «tidenes oljeprissjokk»

Les også

Rystad: – Derfor skal ikke oljeprisen under 50 dollar

Les også

Oljerikdommen til Saudi-Arabia skrumper

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tyrkias kredittverdighet nedgradert til «søppel»

  2. Oljelandene ber investorene om milliarder

  3. Kraftig børsfall i Midtøsten

  4. Slik preges Saudi-Arabia av lav oljepris

  5. Saudi-Arabia krever kjemperabatt av dansk legemiddelgigant