Eksperter om olje- og gassutvinning i Algerie: Attraktivt, men flere skyr risikoen

Å drive olje- og gassutvinning i land som Algerie er jevnt over farligere – men også mer lønnsomt, ifølge ekspert på afrikanske oljenasjoner.

RAMMET AV ANGREP: In Salah-anlegget i Algerie hvor Statoil er partner ble beskutt med raketter fredag morgen. På dette arkivbildet besøkes anlegget av en inspektør.
 • Karl Wig
Publisert:

I sekstiden fredag morgen ble Statoil-anlegget In Salah Gas i Krechba i Algerie angrepet med raketter i det som fremstår som en ny terroraksjon, tre år etter det fatale angrepet mot Statoils andre anlegg i det nordafrikanske landet, In Amenas.

Statoils tre ansatte ved In Salah er uskadet. Det er heller ikke meldt om personskader fra BP eller Algeries statlige oljeselskap Sonatrach, som er Statoils to partnere på feltet.

Ved angrepet mot In Amenas i 2013 ble 40 mennesker fra ti land, deriblant fem norske, drept.

– Statoil er et selskap med en veldig godt etablert sikkerhetskultur internt. Det å håndtere sikkerhetsutfordringer som kommer utenfra er imidlertid en annen type sikkerhetskompetanse, sier Stian Antonsen til E24.

Han er forskningssjef i avdeling for Sikkerhet i SINTEF og ekspert på sikkerhetsledelse i olje og gass.

FORSKER: Stian Antonsen
Les også

Statoil-anlegg angrepet i Algerie

– Utfordrende for Statoil

Antonsen presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om den konkrete hendelsen.

Han sier situasjonen for Statoil i det nordafrikanske landet er utfordrende.

– Én ting er å være ekstremt god på å kontrollere risikoen som følger av egen virksomhet. Det er Statoil. Men det er en annen kompetanse som må til for å møte ytre trusler, som blir et viktig element i land som Algerie.

– Statoil har nok gjort grundige analyser av situasjonen i Algerie, men terror er et utfordrende risikobilde for Statoil og andre selskaper som har virksomhet i regionen, fortsetter Antonsen.

Algerie har verdens 17. største oljereserver, ifølge OPEC-tall.

Det er også et autoritært regime med store sikkerhetsutfordringer. Grupperinger som IS og al-Qaida har gjennomført en rekke terrorangrep og kidnappinger i Algerie de senere årene.

Myndighetene i de fleste vestlige land, inkludert Norge, fraråder sine innbyggere å oppholde seg i landet.

Les også

Iran-uttalelser drar opp oljeprisen

– Kan være mer attraktivt

Men for risikovillige utenlandske oljeaktører kan lønnsomheten være svært god. Det sier Ragnar Torvik, professor ved NTNU og ekspert på afrikanske oljenasjoner.

– Det er krevende å drive oljevirksomhet i land som Aleregie, med høy politisk ustabilitet. Studier viser at oljeselskapene skyr denne typen land når de skal gå i gang med ny leteaktivitet, sier Torvik til E24.

– Hvorfor går man likevel inn?

– Det er noen fordeler. Jevnt over er det sånn at onshoreproduksjon på land er billigere enn offshoreproduksjon i havet. Slik sett blir det mer attraktivt.

– Og land med såpass dårlige institusjoner som Algerie må også kompensere ved å gi bedre betingelser til oljeselskapene, for å lokke de utenlandske investorene til seg, sier eksperten.

Les også

Statoils finansdirektør: – Den beste medisinen mot lave oljepriser er lave oljepriser

Ba Statoil trekke seg ut

EKSPERT: Ragnar Torvik, professor ved NTNU.

Men det er ikke alle som synes Statoil gjør den riktige avveiingen når de velger å operere i det terrorutsatte landet.
Etter angrepet mot In Amenas i 2013 tok flere til orde for at Norges oljekjempe burde trekke seg ut av udemokratiske «risikoland».

Blant dem var oljeforsker Helge Ryggvik. Han påpekte at Algerie er ekstra kritisk, ettersom oljeutvinningen foregår på land og slik er mer utsatt.

– Fordi prosjektene er på land, får man sosiale og politiske spenninger mye tettere innpå seg. Det er ganske nytt for Statoil, sa forskeren den gangen.

En gransking Statoil selv iverksatte i etterkant av angrepet konkluderte med at sikkerhetsberedskapen ikke var god nok.

Etter dagens angrep ville ikke Statoil svare på E24s spørsmål om hvorvidt de nå revurderer sin tilstedeværelse i Algerie.

– Det viktigste nå er å ivareta sikkerheten til våre medarbeidere og de som jobber ved anlegget, sa informasjonsdirektør Gård Glad Pedersen til E24 fredag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Algerie

Flere artikler

 1. Al-Qaida hevder å stå bak Algerie-angrepet

 2. Statoil-anlegg angrepet i Algerie

 3. Betalt innhold

  Rakettangrep mot Statoil i Algerie

 4. Statoil-ansatte ute av ørkenen i Algerie

 5. Betalt innhold

  Statoil-ansatte ute av ørkenen i Algerie