Opec tror på oljepris på 95 dollar igjen – om 25 år

Oljekartellet Opec er sikre på at oljeprisen vil ligge på 70 dollar per fat om kun fem år. Det er mulig, men svært optimistisk, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt.

VIL INVESTERE: Oljekartellet OPEC melder at de vil fortsette å investere i økt produksjon i årene som kommer til tross for den svært lave oljeprisen.

Hasan Jamali Ap
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Siden oljeprisen nådde toppen sommeren 2014, har det stort sett gått en vei for prisene, nemlig rett ned. Onsdag melder Opec at de tror lykken for de oljeproduserende landene vil snu, og at oljeprisen vil være tilbake på 80 dollar per fat i gjennomsnitt innen 2020. Og om vi smører oss med tålmodighet vil den nå hele 95 dollar per fat innen 2040, skriver oljekartellet i en rapport.

– Selv om den lave oljeprisen fortsatt gir stadig større etterspørsel, vil det være andre faktorer som begrenser veksten fremover. Fjerningen av subsidier og priskontroll på oljeprodukter i mange land og pågående effektiviseringer vil trolig begrense etterspørselen etter olje på kort sikt, skriver Opec i rapporten ifølge Bloomberg.

Kartellet sa i starten av desember at de ikke har noen planer om å kutte i produksjonen i et forsøk på å drive prisene opp de nærmeste årene. I onsdagens rapport gjentok Opec dette og skrev at de likevel forventer at etterspørselen etter Opec-olje vil ta seg opp de nærmeste årene.

Les også

Prisforskjellen i råoljeprisene forduftet: Amerikansk lettolje like mye verdt som Nordsjøolje

Justerer ned

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea tror det må forstyrrelser i produksjonen til før vi ser oljeprisøkningen Opec tror på.

– Om det skulle komme forstyrrelser i produksjonen, er det absolutt mulig at vi på lang sikt vil se i hvert fall priser opp på 70 dollar per fat igjen, men prognosene til Opec er optimistiske, sier hun til E24.

SKEPTISK: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Vidar Ruud NTB scanpix

Selv nedjusterte hun prognosene sine for oljeprisen onsdag, fra 50 til 43 dollar per fat i første kvartal 2016. Den gjennomsnittlige prisen for året vil være 49 dollar per fat, viser de nye prognosene.

– Opec ønsker å vinne tilbake den markedsandelen de hadde, og for å sikre dette oversvømmer de nå markedet med billig olje i håp om at amerikanske, kanadiske og til dels norske produsenter skal bli tvunget til å kutte sin produksjon, sier Saltvedt.

Hun legger til at de amerikanske skiferoljeprodusentene, som alle hadde trodd ville falle fra ganske raskt fra, har vært mer standhaftige enn det både Opec og markedet på forhånd hadde ventet.

Les også

Kyllingstad tror oljeprisen har nådd bunnen

Vil investere

I rapporten lille julaften gjorde også Opec det klart at de vil fortsette å investere i årene fremover, og vil stå klare til å øke produksjonen i takt med stigende priser.

Dette overrasket ikke Saltvedt, som tror store oljeinvesteringer på sikt lenge har vært en del av planen til oljekartellet.

– For å oppnå den markedsandelen de så gjerne ønsker seg, må de foreta flere investeringer til tross for lave priser. Nå ser vi kutt hos de fleste andre, og for Opec er det derfor viktig at de opprettholder sitt nivå og er klare til å ta større deler av markedet når prisene igjen stiger, sier oljeanalytikeren.

Hun understreker at Opec tidligere har sagt at de er villige til å holde prisene lave i lengre tid for å sikre at ikke markedet blir rammet av nye overtilbud.

– Opec har sagt at en oljepris på 60–70 dollar per fat passer dem meget godt, og det er billigere å produsere olje der enn i mange andre land, sier Saltvedt.

Les også

Nå flytter folk fra oljebyen

Ser vekst

Dagen før julaften stiger oljeprisen (brent spot) svakt, klokken 15.30 var den opp 1,84 prosent til 37,03 dollar per fat. Saltvedt tror imidlertid den fort kan snike seg under 36 dollar per fat.

– Vi har sett at oljeprisen har falt mot slutten av året før, og mange vil nok gjøre opp investeringene sine før nyttår, og det er ikke overraskende om den sniker seg under dagens nivå, sier hun.

Statoil- og oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto er ikke like pessimistisk. Han tror tvert imot at større etterspørsel etter bensin og destillater i juletiden vil drive prisene noe opp i løpet av årets siste uke.

– Selv de som tror på en oljepris under 20 dollar per fat, tror at oljeprisen skal kraftig opp i løpet av de neste 6 til 12 månedene. Opec spår at etterspørselen ikke vil stige før etter 2017. Jeg tror etterspørselen og prisen vil stige før dette, sier Omdal.

Les også

Derfor holder russisk oljeproduksjon stand

Les også

Slik kan Edvard Grieg-feltet bli nesten dobbelt så stort

Les også

Milliardkjøp på norsk sokkel i vasken

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljeprisen: – Utelukker ikke 10-tallet nå

 2. Betalt innhold

  Oljeprisen: – Utelukker ikke 10-tallet nå

 3. Betalt innhold

  Oljeprisen: – Utelukker ikke 10-tallet nå

 4. – Alle priskriger har en ende. Jeg tror denne går mot slutten

 5. Skuldertrekk i markedet av IEA-rapport