Det norske vil vokse videre

Denne uken ble Det norske og Marathon Oil formelt slått sammen. - Dette er bare begynnelsen, sier sjefen.

SKAL VOKSE: Karl Johnny Hersvik er glad for at oppkjøpsprosessen er fullført.

Fredrik Refvem
 • Ola Myrset (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

I juni ble det klart at oljeselskapet Det norske kjøper opp Marathon Oils norske avdeling for 12,6 milliarder kroner. Onsdag ble de to selskapene offisielt slått sammen.

- Det er utrolig deilig at prosessen nå er gjennomført. Først og fremst kjenner jeg på at jeg nesten er rørt over hvordan hele organisasjonen har stått på for å få dette i boks, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.

Rask

Da oppkjøpet ble kjent, sa selskapet at prosessen skulle fullføres 15. oktober. Tidsfristen på drøyt fire måneder var i utgangspunktet et hårete mål, men ble overholdt på dagen.

- Det har gått enormt raskt. Våre advokater sier det er den raskeste integrasjonsprosessen som er gjennomført i norsk olje- og gassindustri. Og alt har skjedd mens vi har drevet den øvrige virksomheten for fullt, sier Hersvik.

Fakta

Det norskeHovedkontor i TrondheimKontorer i Stavanger, Oslo og HarstadKnapt 500 ansatteOperatør på Alvheim-feltet og for utbyggingen av Ivar Aasen-feltet

Blant annet har det vært mye arbeid knyttet til å slå sammen de to organisasjonene og å etablere et felles IT-system. I tillegg har selskapet gått gjennom en omfattende vurdering for å bli godkjent som feltoperatør av myndighetene.

Smidig

Hersvik har selv vært med på to lignende prosesser tidligere – da Hydro overtok Saga Petroleum i 1999 og da Statoil og Hydro ble slått sammen i 2007.

- Dette er utvilsomt den sammenslåingen som har gått mest smidig. De to organisasjonene har passet veldig godt sammen, forteller han.

 • Det norske kjøper Marathon

Ifølge direktøren er det også første gang et amerikansk selskap kjøpes opp av et norsk i oljeindustrien.

- Sånn sett er dette en merkedag for hele industrien. På 60-tallet kom amerikanerne hit for å lære oss oljevirksomhet. Nå kan vi kjøpe dem opp og klare oss selv. Det ligger symbolikk der, sier Hersvik.

Videre vekst

Oppkjøpet gjør Det norske til det nest største uavhengige og børsnoterte europeiske oljeselskapet. Den samlede produksjonen var i 2013 på 84.000 fat olje per dag. Tallet blir høyere i år, men anslaget blir ikke offentliggjort før senere i høst.

Men selskapet skal vokse videre.

- Dette er bare begynnelsen. Vi skal bli enda større. Om det skjer gjennom nye oppkjøp eller på annen måte, er jeg ikke sikker på. Det er heller ikke så viktig, sier Hersvik, som ikke vil tallfeste vekstambisjonene mer nøyaktig.

Etter oppkjøpet har Det norske like under 500 ansatte. Også dette tallet vil øke, men foreløpig er antall og tidsperspektiv usikkert.

- Jeg er veldig glad for at sammenslåingen er gjennomført uten at én eneste medarbeider er funnet overflødig. Vi trenger alle på ferden videre, sier Hersvik.

Stor støtte

I forbindelse med sammenslåingen har selskapet også satt sammen ny ledelse. Fem kommer fra Det norske, fire fra Marathon og én er hentet eksternt. Fortsatt står to posisjoner ledig. Den nye ledelsen hadde sitt første ledermøte torsdag ettermiddag. Noen vil ha base i Stavanger og andre i Trondheim.

- Jeg har sagt at de kan ha kontor der de ønsker, slik at ingen må flytte. Men jeg forventer at ledelsen er tett på sine avdelinger og på aktivitetene, sier Hersvik.

Han er svært fornøyd med hvordan myndighetene har opptrådt de siste månedene.

- Sutring over norske myndigheters involvering kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi har kjent på stor velvilje og støtte, sier Hersvik.

- Nå er det bare opp til oss å levere.

Saken ble opprinnelig publisert på Sysla.no

Les også:

Flere tørre brønner for Det norskeDet norske fant ikke oljeEn kø av aksjonærer vil bidra med penger til Det norskeMer olje på Ivar AasenDet norske har sikret seg enda mer av Ivar Aasen


Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Det norske vil vokse videre

 2. Betalt innhold

  Her ansetter de nye ingeniører

 3. Betalt innhold

  12 må gå i Det norske

 4. Annonsørinnhold

 5. Tillitsvalgt om oljefusjon: –Et sjokk

 6. Milliardnedskrivning for Det Norske