Det norske med milliardoppkjøp

Det norske oljeselskap med stor kjøp og pengeinnhenting fra markedet.

VOKSER SEG STØRRE: Det norske oljeselskap offentliggjorde i morgentimene mandag oppkjøpsplaner av Marathon Oil Norge. Bildet viser en av FPSO'ene til Marathon Oil Norge.

Marathon Oil Corporation
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Kjøpesummen er på 2,1 milliarder amerikanske dollar, tilsvarende 12,6 milliarder norske kroner.

Det norske oljeselskap har sikret seg et nytt lån for hele kontantbeløpet.

- Oppkjøpet av Marathon Oil er en viktig milepæl for Det norske oljeselskap. Det omskaper Det norske oljeselskap til en betydelig uavhengig europeisk olje- og gassprodusent, skriver konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i en pressemelding.

Han tror oppkjøpet vil gi en betydelig verdiøkning for både aksjonærne i Det norske oljeselskap og Aker.

Aker går tungt inn

Aker Capital med storinvestor Kjell Inge Røkke i spissen er selskapets største aksjonær.

Aker har samtidig forpliktet seg til å tegne seg for selskapets 49,99 prosent, i en fortinnsemisjon som ble meddelt samtidig som oppkjøpsplanene mandag morgen. Den rettede emisjonen er på 500 millioner amerikanske dollar (tre milliarder norske kroner).

I tillegg er de i samtaler med de fire bankene BNP Paribas, DNB, Nordea og SEB om en reservekreditt på 2,75 milliarder dollar. Den skal erstatte dagens lånefasilitet.

Fortrinnsrettsemisjonen er del av en overordnet refinansiering av Selskapet som er foreslått for å finansiere utviklingsprosjekter som «Ivar Aasen» og «Johan Sverdrup».

Tegningsperioden er forventet å starte i midten av juli.

Raskere enn ventet

Styret i Det norske oljeselskap har fremmet forslag til generalforsamlingen om å øke aksjekapitalen med et bruttoproveny i norske kroner som vil tilsvare 500 millioner amerikanske dollar.

Øyvind Eriksen, har tidligere uttalt til E24 at det måtte en emisjon («friske penger inn») til i Det norske.

Aker-sjefen har selv sagt at det ikke nødvendigvis ville skje i år.

Kontantemisjonen kom dermed raskere enn ventet.

Aksjene vil fordeles av styret og skal betales ved kontant oppgjør innen seks handledager etter utløpet av tegningsperioden. De nye aksjene gir aksjonærrettigheter i Det norske oljeselskap, inkludert rett til utbytte, fra det tidspunktet aksjene er registrert i Foretaksregisteret.

Viktig steg

- Oppkjøpet av Marathon Oil Norge er stort skritt fremover for Det norske som selskap, skriver administrerende direktør Karl Johnny Hersvik, i Det norske oljeselskap i en pressemelding.

Han legger til:

- Marathon i Norge passer godt med Det norske. Det gjelder både med hensyn til driftskompetanse, kontantstrøm og produksjonsprofil. Oppkjøpet er viktig med tanke på å møte vårt finansieringsbehov for «Ivar Aasen» og «Johan Sverdrup», samtidig som det reduserer selskapets risiko.

Det er ventet at avtalen gjennomføres i løpet av fjerde kvartal 2014.

Les også

Det norske vurderer å hente inn to milliarder

Stor virksomhet

Etter transaksjonen vil Det norske oljeselskap ha 202 millioner fat oljeekvivalenter i påviste og sannsynlige reserver.

Samlet produksjon for de to selskapene var i 2013 rundt 84 000 fat olje per dag.

- Strategien og visjonen til Det norske har alltid vært å skape et sterkt norsk selskap innen leting og produksjon. Med dette oppkjøpet omdanner vi selskapet, og har nådd vårt mål langt foran skjema, skriver styreleder Sverre Skogen, i Det norske oljeselskap i pressemeldingen.

Han legger til at det fortsatt store muligheter på norsk sokkel, og at Det norske oljeselskap vil forbli et rendyrket selskap med aktivitet på den norske kontinentalsokkelen.

Det norske oljeselskap er et av de største børsnoterte uavhengige olje- og gasselskapene i Europa når det gjelder produksjon.

Les også

Treff for Det norske i Barentshavet

Første store utbygging

«Ivar Aasen» er Det norskes første store utbygging som operatør, godkjent av Stortinget 21. mai i fjor.

Det norske oljeselskap har en 35 prosent eierandel i feltet. De andre rettighetshaverne er Statoil (50 prosent) og Bayerngas Norge (15 prosent). Første olje ventes i fjerde kvartal 2016. Feltet inneholder rundt 150 millioner fat oljeekvivalenter.

Ivar Aasen-feltet ligger vest for det store Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, som etter planen skal åpnes i 2019, og som vil bli et av de største oljefeltene på norsk sokkel noensinne. Når «Johan Sverdup» starter opp vil det ventelig ved maksimal produksjon stå for 25 prosent av oljeproduksjonen på norsk sokkel.

UTBYGGER: Det Norske Oljeselskap er utbygger av Ivar Aasen-feltet, hvor de har 35 prosent eierandel.

Det Norske

De ansatte får bli

Det norske oljeselskap vil etter oppkjøpet huse mer enn 450 ansatte. De skriver selv i meldingen at ingen ansatte vil bli overflødige men at det heller vil bli muligheter, ettersom som de selv skriver: Organisasjonen er i vekst.

Ryktene om et Marathon-oppkjøp har gått lenge. Spanske medier skrev sist måned at Repsol var interessert i å kjøpe den norske virksomheten for rundt to milliarder euro.

Det norske skriver videre i pressemeldingen at oppkjøpet av Marathon Oil Norge vil gjøre selskapet mer økonomisk robust for å møte eventuelle endringer i fremtidige investeringskostnader.

Oppkjøpet skal også forbedre selskapets kredittprofil.

Det norske vil holde en ekstraordinær generalforsamling sent i juni for å godkjenne planene. Innkallingen til ekstraordinær generalforsamling vil bli sendt ut denne uken.

Les også:

To små oljefunn for Det norskeCredit Suisse kutter Det norskeTreff for Det norske i BarentshavetDette må Johan Sverdrup-partnerne bli enige om

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Slik kjøper Det norske seg råd til å bygge ut Sverdrup

  2. En kø av aksjonærer vil bidra med penger til Det norske

  3. - Tror de unngår noen flere emisjoner

  4. Annonsørinnhold

  5. - Dette er et kinderegg

  6. Det norske oljeselskap stiger videre