Uklart hvordan Russland-sanksjoner rammer: Alle venter på svar fra EU

Den siste runden Russland-sanksjoner innebærer krav om forhåndsgodkjenning av energirelatert eksport, opplyser EUs Ministerråd til E24. Dersom Norge slutter seg til regimet, kan det ramme både Statoil og flere andre i norsk næringsliv.

ISKALDT FORHOLD: EU og USA innfører nå nye sanksjoner mot Russland etter at krisen i Ukraina og nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet har bragt forholdet til frysepunktet. Her er Russlands president Vladimir Putin avbildet under et regjeringsmøte i i Novo-Ogaryovouten-residensen utenfor Moskva onsdag.

Alexei Nikolsky
 • Marius Lorentzen
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Fredag trer de nye sanksjonene som EU og USA har innført overfor Russland ikraft.

Utenriksminister Børge Brende uttalte søndag at også Norge trolig kommer til å slutte seg til de strengere økonomiske straffetiltakene.

Men hvordan man i praksis skal forholde seg til de nye restriksjonene, er det fortsatt stor usikkerhet rundt i norsk næringsliv.

En kilde i regjeringsapparatet forteller til E24 at regjeringen har blitt kontaktet av «flere aktører» som lurer på hvordan innstrammingene vil fungere i praksis.

Ifølge kilden er det også usikkerhet i både Utenriksdepartementet og Finansdepartementet om hvordan sanksjonene skal håndteres rent praktisk.

En pressetalskvinne for EUs Ministerråds sekretariat opplyser til E24 at det torsdag ettermiddag vil bli sendt ut en liste over hvilke typer teknologi sanksjonene gjelde.

Sanksjonene vil også innebære at nasjonale myndigheter skal gi foråndsgodkjenning for eksport til Russland innen energisektoren, ifølge EU.

Les også

Nye Russland-sanksjoner kan ramme Norge

Forhåndsgodkjenning

- De juridiske bestemmelsene som omhandler eksportrestriksjonene for energiteknologi, etablerer et krav om forhåndsgodkjenning (utført av nasjonale myndigheter, ikke Brussel), av eksport av visse typer energirelatert teknologi, sier en pressetalskvinne for EUs Ministerråds sekretariat til E24.

Det vil trolig dermed bli opp til norske myndigheter å vurdere hvert enkelt tilfelle av eksport fra norsk næringsliv til den russiske selskaper.

Ifølge talskvinnen vil man fra Brussels side sende ut den utfyllende informasjonen sent torsdag ettermiddag eller kveld.

Hun sier videre at listen over hvilke typer teknologi som ikke vil bli tillatt eksportert til Russland, også vil bli offentliggjort av EU sent torsdag.

Enhver eksport av utstyr eller teknologi på listen vil bli forbudt fra og med fredag, såfremt partene ikke har inngått en avtale tidligere.

Sanksjoner

Så langt har Norge lagt seg på den samme linjen som EU i sanksjonene mot Russland.

I lys av Brendes uttalelser torsdag er det liten grunn til å tro at Norge ikke igjen vil følge USA og EU.

Sanksjonene som Ministerrådet i EU har vedtatt, følger etter tiltakene som USA har innført mot Russland og russiske interesser.

Denne siste runden med straffetiltak kommer etter at forholdet mellom Russland og Vesten er blitt kraftig nedkjølt etter nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet 17. juli - en hendelse som USA og andre vestlige land mener Russland var indirekte involvert i gjennom sin støtte til de pro-russiske separatistene man antar sto bak.

298 mennesker døde i nedskytingen.

Restriksjoner på eksport

I tillegg til sanksjoner og tiltak mot finanssystemet og finansielle aktører i Russland, innføres det også eksportrestriksjoner innenfor energifeltet.

Fra og med fredag vil det ikke være tillatt å eksportere energiutstyr og -teknologi som kan brukes til blant annet dypvannsleting og -produksjon, arktisk oljeleting og -produksjon, samt skiferprosjekter i Russland.

Det er detaljer rundt disse eksportreglene som det vil komme mer detaljer rundt torsdag ettermiddag.

- EUs utvidede sanksjoner mot Russland kan komme til å ramme norske selskaper, sa direktør Nils Sunde i Norsk Industr til NTB onsdag.

Mange norske selskaper har direkte eller indirekte engasjement i den russiske energisektoren.

Senest onsdag ble det klart at John Fredriksens Seadrill, gjennom datterselskapet North Atlantic Drilling, har inngått nye kontrakter med den russiske oljegiganten Rosneft. Kontraktene gjelder seks rigger som skal til Russland - og har en verdi på over 26 milliarder kroner.

Les også

Fredriksen spikrer kontrakter med russisk oljegigant i skyggen av nye sanksjoner

Ikke tilbakevirkende kraft

EU har understreket at sanksjonene ikke har tilbakevirkende kraft.

Dermed unngikk John Fredriksen og hans forretningspartnere sanksjonene med et par dagers margin.

Spørsmålet er om sanksjonene vil ramme fremtidige kontrakter innenfor samarbeidsavtalen med Rosneft.

- Så langt er det ikke noe som påvirker forholdet, gitt den tolkningen vi har av situasjonen, sier konsernsjef i North Atlantic Drilling, Alf Ragnar Løvdal, til E24 torsdag.

Les også

North Atlantic Drilling om forholdet til Rosneft: Vi er veldig happy

Selv om sanksjonene ikke har tilbakevirkende kraft, er det likevel noe usikkerhet rundt hvordan sanksjonene faktisk vil fungere for norsk næringsliv.

Et spørsmål er hvordan de selskapene som allerede har samarbeidsavtaler med russiske selskaper, men som trenger å inngå nye, mindre kontrakter for å arbeide videre som vanlig, skal forholde seg til sanksjonsregimet.

Les også

EU straffer Russland med strengere sanksjoner

Statoil vurderer situasjonen

Ett av de norske selskapene som har tette bånd til Russland er Statoil. S

tatoil har vært i Russland i 20 år og har per i dag andel i ett produserende felt i landet.

Selskapet inngikk i mai 2012 en omfattende samarbeidsavtale med Rosneft, der de to selskapene ble enige om å lete i uutforskede offshore-områder i Russland og Norge.

I juni i fjor annonserte de to selskapene at de skulle opprette samarbeidsselskap (joint ventures) for å utforske Barentshavet og Okhotskhavet, og i desember undertegnet partene en avtale om samarbeid innenfor skiferolje i Russland.

Statoil ønsket ikke torsdag å kommentere på sin posisjon i Russland før sanksjonene foreligger.

- Avtalene og prosjektene vi har i Russland har en fremdrift som er etter planen. Vi vil bruke tid på å forstå detaljene i sanksjonene som nå er vedtatt og se på om dette får konsekvenser for våre aktiviteter i Russland, sier Knut Rostad, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet, til E24.

- Det viktig for oss å ha forutsigbarhet i alle landene vi er i. Politisk, regulatorisk og økonomisk forutsigbarhet er viktig for oss, sier Rostad på spørsmål om selskapet er bekymret for den politiske situasjonen i landet.

Les også:

Adidas stuper på børsKystvakten fortsetter samarbeid med RusslandStriden med Russland kan ramme norsk laksTyskland vedgår at sanksjoner kan skade økonomien

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norsk Industri: - Ser ut til å ramme fremdriften i utbyggingen av nye russiske olje- og gassfelt

 2. Betalt innhold

  Sanksjonar mot Russland kan ramme Statoil-satsing

 3. Betalt innhold

  Statoil borer med russerne til tross for sanksjoner

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik kan nye sanksjoner ramme Statoil

 6. Brudd på Russland-sanksjoner kan gi fengselsstraff