Statoil fester grepet i Barentshavet: Øker eiermakten før nye letetokt

Statoil har vært på en ny handletur på norsk sokkel og fester grepet om viktige områder i Barentshavet. Selskapets letesjef for norsk sokkel erkjenner at områdene både er risikable, men samtidig potensielt svært lønnsomme.

PLANENE ER KLARE: Slik presenterte Statoil letekampanjen sin i Barentshavet for 2017 under oljemessen ONS. Gjennom en avtale med Tullow Oil har selskapet nå sikret seg større eierandeler ved leteprospektene Blåmann og i Gemini North, som skal bores i 2017.

Foto: Statoil
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Denne transaksjonen og de andre vi annonserte under ONS henger tett sammen. Dette er en del av en større satsing på Barentshavet, sier Jez Averty, Statoils letesjef for norsk sokkel til E24.

Tirsdag annonserte selskapet en rekke transaksjoner med Tullow Oil, som gjør at Statoil øker eierandelene i en rekke viktige områder på norsk sokkel. I en pressemelding skriver Statoil at det er snakk om fire forskjellige lisenser.

Jez Averty, Statoils letedirektør på norsk sokkel

Foto: Kjetil Visnes Statoil

To av lisensene ligger i Hoop-området i Barentshavet (PL 537 og 855), der Wisting-funnet ble gjort i 2013, mens én lisens er i Tromsøflaket i Barentshavet (PL695) og én i Norskehavet (PL843).

Denne nye avtalen med Tullow kommer bare en uke etter at Statoil under oljemessen ONS annonserte at de har gjort en rekke andre oppkjøp på sokkelen siden i våres. Samtidig presenterte selskapet sin nye letekampanje for 2017.

Gjennom oppkjøpene har Statoil sikret seg økt kontroll i Gemini North og i områdene der selskapet skal drive en aktiv letekampanje i 2017 og 2018. Det inkluderer også en økt eierandel i lisens PL695 i Tromsøflaket, som ligger like ved Blåmann-prospektet som skal bores neste år.

Kjøper seg opp i Wisting-nabolaget

I letekampanjen som Statoil annonserte i forrige uke skal man fordele leteboringen over langt flere områder enn letekampanjen i Barentshavet i 2014, som fokuserte seg om områdene like ved Johan Castberg.

I tillegg til å fortsette jakten rundt Castberg, posisjonerer Statoil seg nå for å ta mer av styringen over Wisting-feltet, som ble gjort i 2013.

OMV er operatør, men Statoil har nå økt eierandelen der fra 20 til 35 prosent, og fra 20 til 55 prosent i nabolisensen rett ovenfor Wisting. Det er i denne sistnevnte lisensen (PL855) at Gemini North-prospektet skal bores i 2017.

Håpet er at man gjør flere funn både rundt Wisting og Johan Castberg, som gjør utbygginger enda mer lønnsomme.

– Wisting er et interessant funn og OMV jobber med å realisere det. Vi mener det er et betydelig letepotensial i området, og vi ønsker å spille en avgjørende rolle for å avklare ressursene rundt, sier Averty.

Mandag ble det kjent at OMV har hyret inn Sevan Marine for å utrede de karakteristiske runde flyterenhetene som et mulig utbyggingskonsept. Sevan-designet er per i dag brukt på Goliat-feltet til Eni i Barentshavet.

Oljedirektoratets beregninger tilsier at det finnes om lag 241 millioner utvinnbare fat oljeekvivalenter. Det er til sammenligning litt i underkant av halvparten av det Statoil mener de kan utvinne fra Johan Castberg-feltet.

– Hva vil kreves for å realisere en utbygging på Wisting av infrastruktur og volumer?

– Det er åpenbart at Wisting vil kreve en selvstendig utbygging, og OMV uttalte i går at Wisting er et interessant prosjekt i seg selv, sier Averty, og fortsetter:

– Men vi mener letepotensialet i området må avklares, slik at man eventuelt kan skape en større områdeutbygging.

Averty påpeker at nye funn som igjen kan forsvare en større områdeutbygging vil gjøre det opprinnelige Wisting-funnet mer lønnsomt enn det er per i dag.

– Høyrisikobasseng

Averty sier at han ser et potensial for «betydelige volumer» rundt Wisting-funnet, men er samtidig tydelig på risikoen:

– Barentshavet har vist seg å være et høyrisikobasseng.

Han peker på letekampanjen rundt Johan Castberg-funnet i 2014, der håpet var å avdekke mer olje i områdene rundt det opprinnelige funnet for å kunne kombinere den i en større områdeutbygging. Resultatene av den kampanjen viste seg imidlertid å være skuffende, men nå er Statoil klare til å satse på nytt.

Les også

Tidlig julegave fra Statoil: Har fremskyndet nytt felt

Averty sier at selv om resultatene var skuffende i letekampanjen rundt Johan Castberg, var det viktig og nødvendig å avklare om det fantes noe mer der.

– Gitt de leteplanene og transaksjonene dere har annonsert, har aktivitetsnivået på leting og boring tatt seg opp, samtidig som bransjen fortsatt kutter og nedskalerer utbyggingsprosjekter?

– Jeg kan ikke snakke for hele næringen, men det vi har gjort av forbedringer i Statoil har vært helt nødvendig for å forsvare prosjektene vi nå skal gå videre med, sier Averty.

Han viser til at Statoil nå har både tilegnet seg nye lisenser og økt eierandelen i andre gjennom både å gjennomføre transaksjoner med andre oljeselskaper, i tillegg til at de har blitt tildelt eierandeler og lisenser gjennom norske myndigheters ordinære tildelingsrunder (TFO) og den 23. konsesjonsrunden.

– Det er to måter å sikre seg areal på norsk sokkel: Transaksjoner med andre aktører og lisensrundene til myndighetene. Vi kjører begge disse løpene for å gjennomføre strategien, sier Averty.

Resultatene fra sistnevnte ble avklart og tildelt før sommeren, og med lisenskjøpene fra andre aktører i våres og i sommer har brikkene falt på plass for letesjefen:

– Til sammen gjør dette at vi har bygget opp en portefølje som kan forsvare denne letekampanjen som vi har annonsert. Vi har måttet vise at vi kunne jobbe mer lønnsomt, men vi måtte også bygge opp en portefølje, som vi nå har, sier Averty og understreker:

– Vi ville ikke boret disse letebrønnene hvis vi ikke så lønnsomheten i det.

Les også

Statoil kan kutte 250 stillinger i sentralstaben

Les også

Sparer milliarder på billigere boring og manglende skjær i sjøen

Les også

Øker verdien av Johan Sverdrup-feltet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoil varsler stor kampanje i Barentshavet

  2. – Ikke det resultatet vi hadde håpet på

  3. Statoil etter leteskuffelsen: Vil bore like mye neste år

  4. Annonsørinnhold

  5. Har gjort første funn i årets letetokt

  6. Betalt innhold

    Statoil lette etter olje – fant gass