Oljeanalytiker tror Opec vil skru opp oljekranen: – Et veldig politisk press på
Saudi-Arabia fra USA

Etter årene med Opec-kutt kommer det nå signaler om produksjonshopp. Analytiker Torbjørn Kjus tror USA presser på for at Saudi-Arabia skal åpne oljekranene, men oljeprofessorer mener Opecs mektige medlem kun vil gjøre en markedstilpasning.

VURDERER ØKT OLJEPRODUKSJON: Land i og utenfor Opec vurderer å skru opp oljekranen igjen. Her fra et oljefelt i Russland.
Publisert: Publisert:

Spenningen har steget før Opec-møtet i juni etter signalene fra oljekartellet og Russland om at produksjonen kan økes igjen.

Meldingene om at det kan komme mer olje i markedet har de siste dagene presset oljeprisen, som nå er ned 5 dollar fra årets topp på 80 dollar per fat.

Gruppen av land i og utenfor Opec har siden starten av 2017 redusert oljeproduksjonen med vilje for å få opp oljeprisen, samtidig som det har vært ufrivillige kutt, ikke minst fra Venezuela på grunn av landets økonomiske kollaps.

Resultatet har blitt en oppgang i oljeprisen på 45 prosent det siste året, noe som fyller kassen til de oljeproduserende landene, men øker regningen for forbrukerne av olje.

Les også: Skyhøye drivstoffpriser skaper global uro

Les også

Putin sier Russland vil være tilfreds med oljepris på 60 dollar fatet

Nettopp bortfallet av olje fra Venezuela, sammen med forventninger om at USAs gjeninnføring av sanksjoner mot Iran vil ramme landets oljeproduksjon, er trukket frem som årsaker til at Opec nå vurderer å skru opp oljekranene.

– Politisk press på Saudi-Arabia

Ikke helt ukjent for oljemarkedet foregår det også et politisk spill i kulissene, tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Han tipper at vurderingen ender opp med at produksjonen økes med 1 million fat per dag, et tall som har versert hos blant annet Financial Times og Reuters.

– Jeg tror det ligger an til at det fort blir en million fat. Det kommer av press, særlig fra USA. Det har åpenbart vært snakket om at Saudi skulle kunne oppveie for bortfall av olje fra Iran, før Trump gikk ut og sa at sanksjonene mot Iran skulle tilbake, sier Kjus til E24.

Oljeprisen steg i forbindelse med at den amerikanske presidenten kunngjorde at atomavtalen skrotes, men Saudi-Arabia, som er den dominerende oljeprodusenten i Opec, lovet å kompensere for eventuelt bortfall av olje fra Iran.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Kjus peker også på mellomvalget i USA som skal avholdes i november, der høyere bensinpriser vil kunne være en dårlig politisk sak.

– Det er fort gjort å få skylden for høyere oljepris for Trump og republikanerne, hvis pumpeprisen fortsetter å stige i USA, sier han.

I kjølvannet av oljeprisoppgang og bensinprishopp har den amerikanske presidenten blitt kritisert på hjemmebane. Demokratenes leder i senatet, Charles Schumer, sa nylig at Trump ikke gjør nok for å senke drivstoffkostnadene, ifølge Reuters.

– Jeg tror det er et veldig politisk press på Saudi-Arabia fra USA, sier analytikeren.

– Jeg tror det er ganske viktig, at Trump muligens ikke ønsker høyere oljepris nå, i alle fall ikke før valget i november, sier han.

Oljeprofessorer: Ren markedstilpasning

Professor ved Lillehammer University College (HiL) og ekspert på petroleumsøkonomi, Ole Gunnar Austvik, tror imidlertid de politiske aspektene er av mindre betydning for Saudi-Arabia.

Han peker heller på oljelandets rolle som en stabiliserende faktor i oljemarkedet.

– Jeg tror vel at de snakker sammen mye. Det er jo opplagt. Jeg tror Saudi-Arabia gjør slike ting på egen hånd også, det har de alltid gjort. De har alltid vært den moderate part. Hvis det skjer noe, har de historie for å søke å saldere slik at effekten i markedet blir mindre.

Professor og instituttleder Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo.

– Det er forventet at de gjør det uavhengig av det som skjer politisk mellom USA og Saudi-Arabia. Det er helt normalt at de reagerer når det skjer noe i markedet, sier Austvik.

Professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo tror heller ikke den mulige produksjonsøkningen handler om mye annet enn en markedstilpasning.

– Amerikanske sanksjoner mot Iran og den håpløse situasjonen i Venezuela har skapt forventninger om økte priser. Noen antyder 100 dollar igjen. Russland og Saudi ønsker å fjerne denne forventningen. Kanskje holder det å true med produksjonsøkning. Så gjelder det å trå så varsomt at det ikke slår andre veien, skriver han i en sms.

– Ikke så stor forskjell for oljemarkedet

Et viktig mål fra Opec og samarbeidslandene har vært at kuttene skulle redusere verdens oljelagre, nærmere bestemt tilbake til gjennomsnittet de siste fem årene. Det målet ble nylig nådd, ifølge Bloomberg.

Kuttene fra gruppen av Opec-land og andre produsentland som Russland trådte i kraft tilbake i januar 2017.

Opec skulle redusere produksjonen med 1,2 millioner fat per dag, mens landene utenfor kartellet skulle kutte med 600.000 fat om dagen, hvorav Russlands andel var 300.000 fat.

Les også

Opec-signaler ga nytt oljeprisdropp

Ifølge Kjus har imidlertid oljekartellets produksjonskutt kommet helt opp i 2,3 millioner fat om dagen, mye på grunn av en reduksjon på 730.000 fat per dag fra Venezuela.

– Det Russland ser ut til å ønske er at man skal gå tilbake til å kutte 1,3 millioner fat per dag. Da betyr det i så fall at 1 million fat om dagen må puttes tilbake i markedet, sier han.

For balansen i oljemarkedet vil ikke en økning av denne størrelsen ha mye å si slik situasjonen er nå, ifølge Kjus.

– Det gjør ikke så stor forskjell for oljemarkedet, fordi disse fatene kommer inn fordi Venezuela sliter, mens Iran blir stengt ute. I mine balanser får du litt mindre lagertrekk enn du eller ville fått, sier han.

Les også

– Dette mønsteret har vi ikke sett på lenge

Les også

SSB: Nedjusterer anslag for oljeinvesteringene

Les også

Skyhøye drivstoffpriser skaper global uro

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om