Miljøvernere mener Norge må gjøre som Obama

På tampen av sin presidentkarriere har Barack Obama tatt grep for å skjerme amerikanske arktiske farvann mot oljeboring. Norge burde gjøre det samme, mener internasjonale miljøvernere.

TOK GRØNT GREP: Avtroppende president Barack Obama skjermer amerikansk arktis fra energiproduksjon. Her møter han lokalbefolkning under et besøk i Alaska.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Denne uken ble det klart at president Barack Obama har benyttet seg av en over 50 år gammel lov for å skjerme størsteparten av amerikansk arktis fra boring etter olje og gass.

Dette blir møtt med jubel hos miljøbevegelsen.

– Annonseringen er stor seier for våre hav og vårt klima, sier aktivist Marissa Knodel hos Friends of the Earth, en paraplyorganisasjon med 75 medlemsgrupper verden over.

Amerikanerne har tilsynelatende lagt seg på en mer restriktiv linje enn norske myndigheter.

I forbindelse med den norske 23. konsesjonsrunden var overvekten av blokkene som ble tildelt nord for polarsirkelen – enkelte av dem nær den omstridte iskanten. Flere av blokkene hadde også blitt frarådet utlyst fra Polarinstituttet og Miljødirektoratet, og tildelingen vakte sterke reaksjoner.

– Uforenlig med togradersmålet

Nå oppfordres Norge til å følge i amerikanernes fotspor.

Friends of the Earth mener at den norske regjeringens avgjørelse om å åpne for økt borevirksomhet i Arktis er motstridende til forpliktelsene om reduserte utslipp under Paris-avtalen.

De hevder dessuten at det utgjør et brudd på det norske folkets lovfestede rett til et rent og trygt miljø for fremtidige generasjoner, og at olje- og gassutvinning i Arktis er uforenlig med togradersmålet.

Les også

Statoil fester grepet i Barentshavet: Øker eiermakten før nye letetokt

Tilsvarende kritikk ble fremsatt i et brev til daværende oljeminister Tord Lien tidligere i høst, underskrevet av flere organisasjoner.

«Spørsmålet må ikke være hvem som utvinner det siste fatet med olje, det må være hvem som vil vise lederskapet som behøves for å forsikre om at vi ikke svikter i arbeidet med å beskytte denne og fremtidige generasjoner fra klimasammenbrudd», står det i brevet.

– Betydelig risiko

Argumentasjonen kritikerne av oljeboring i arktiske områder både i USA og Norge benytter, har for øvrig flere likhetstrekk.

– Disse handlingene, og Canadas parallelle handlinger, beskytter et sensitivt og unikt økosystem som er ulikt noen annen region på planeten, sa Barack Obama i en uttalelse i forbindelse med annonseringen av tiltakene.

– De reflekterer den vitenskapelige vurderingen at det, selv med den høyeste sikkerhetsstandarden som våre land har innført, er betydelig risiko for oljeutslipp i denne regionen og at vår evne til å rydde opp etter utslipp i regionens vanskelige forhold er begrenset.

Den nye oljeministeren Terje Søviknes ble utfordret blant annet på spørsmålet om leting og produksjon i Arktis i Politisk kvarter på NRK i går, sett i lys av grepene som gjøres i USA og Canada.

– Jeg har registrert det. Det er forskjeller på Arktis på det amerikanske kontinentet og Barentshavet hos oss – vi har Golfstrømmen og litt andre forhold i Barentshavet – men vi skal drive like forsvarlig som tidligere i forhold til aktiviteten i nord. Det har vært strenge begrensninger, det skal det være også i fremtiden, sa den ferske statsråden.

Da Søviknes ble overrakt nøklene til statsrådskontoret tidligere denne uken, var han imidlertid klar på at han ønsker å åpne nye områder for oljesektoren.

Les også

Obama tar grep for å hindre oljeboring til havs

Les også

Omstridt Trump-utnevnelse kan gi nye sjanser for oljeleverandørene

Les også

Klimarisiko kan gjøre gründere tryggere enn Statoil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Barack Obama

Flere artikler

  1. Obama tar grep for å hindre oljeboring til havs

  2. Tildelingsrekord i Barentshavet: Vil bygge opp ny oljeregion

  3. Trump gjenåpner konsulat på Grønland

  4. Betalt innhold

    Miljøorganisasjonene tapte klimarettssaken

  5. Nå skal de kontroversielle oljelisensene opp for retten