Oljeprisfall etter Opec-rapport

Nye tall fra Opec sender prisen på nordsjøolje under 51 dollar per fat

FALL: Oljeprisen falt umiddelbart etter Opec-rapport
Publisert:

Tirsdag la Opec frem sin månedsrapport der det kommer frem at ikke-Opec-land ventes å produsere 57,74 millioner fat per dag i 2017, dette er en oppjustering fra forrige måned da produksjonen per dag var ventet å ligge på 57,44 millioner fat per dag.

Dette ser ut til å bli dårlig tatt imot i markedet. Oljeprisen falt rundt en dollar etter rapportslippet, og står nå i 50,77 dollar.

Dette er det laveste nivået for oljeprisen siden nyttår.

Ett fat amerikansk lettolje (WTI spot) prises til 47,68 dollar per fat.

Også anslaget for etterspørselen heves fra 95,81 millioner fat per dag, til 96,31 millioner fat per dag.

Statoil-faller

Nyhetene blir heller ikke tatt godt imot av Norges største selskap. Statoil-aksjen faller over 1,3 prosent umiddelbart etter nyhetsslippet, og aksjen, som også er dagens mest omsatte så langt er litt etter klokken kvart over ett ned 0,81 prosent for dagen.

FØLGER OLJEN: Statoil-aksjen ble med oljeprisen rett ned tirsdag.

Saudi-Arabia øker

Anslaget basert på direkte kommunikasjon viser en økning i Saudi-Arabias produksjonen fra 9,748 millioner fat per dag i januar, til 10,011 millioner fat per dag i februar. Dette er fortsatt under hva landet forpliktet seg til ved inngåelse av produksjonskutt-avtalen i november da de forpliktet seg til å redusere produksjonen til 10,06 millioner fat per dag.

Det er allikevel noe overraskende da landet har vært klare på at de skulle kutte mer enn hva de hadde forpliktet seg til.

Da kuttavtalen ble presentert ble det klart at Iran, som eneste land, fikk lov til å øke produksjonen med 90.000 fat per dag, til 3,8 millioner fat per dag. Ifølge Reuters melder landet nå at de vil holde dette nivået også i andre halvdel av 2017.

En potensiell fare for oljeprisen

Nigeria og Libya har blitt fritatt fra å kutte sin produksjon da landene har hatt produksjonsproblemer på grunn av krig og uro. Til tross for dette har begge landene fått redusert sin produksjon de siste månedene.

For Libya sin del har produksjonene falt med 15.000 fat per dag fra desember, til 615.000 fat per dag. I 2011 produserte Libya 1,6 millioner fat per dag.

Nigerias estimerte produksjon for mars er nå 1,43 millioner fat per dag, en nedgang fra 1,54 millioner fat per dag i desember.

Til tross for stor usikkerhet rundt landenes produksjon estimerer Morgan Stanley at produksjonen i Libya kan øke til 900.000 fat per dag i andre halvdel av 2017, og at Nigeria kan komme opp til 1,6 millioner fat, ifølge Reuters.

Kombinert med stadig økning i den amerikanske skiferproduksjonen vil dette gjøre det enda vanskeligere å balansere det globale oljemarkedet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om