Rec unngikk ny sol-toll i Kina

Mens konkurrentene må betale, ser det ut som Rec slipper unna en kinesisk anti-subisidietoll.

LITEN TARIFFSEIER: Silisiumen som Rec produserer i USA ser ut til å slippe en såkalt anti-subsidie toll, selv om anti-dumpingtollen på drøye 50 prosent består inntil videre. Her er selskapets anlegg ved Moses Lake i USA avbildet.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Handelskonflikten mellom USA, EU og Kina tar stadig nye vendinger, men nå kan Rec-ledelsen feire en liten seier.

Mandag ble det kjent at kineserne har bestemt seg for å la Rec og noen andre aktører slippe unna en annen toll, en såkalt anti-subsidie toll.

I en uttalelse fra det kinesiske næringsdepartementet står det at man midlertidig har besluttet å frita Rec og MEMC Pasadena for anti-subsidietollen.

Hemlock Semiconductor, AE Polysilicon og andre amerikanske aktører vil derimot bli ilagt en toll på 6,5 prosent på sine silisiumprodukter.

Rec-aksjen er opp 4,14 prosent mandag ettermiddag, men var opp så mye som 8,1 prosent etter at nyheten kom.

Anti-subsidietollen må ikke blandes med den midlertidige anti-dumpingtollen på drøye 50 prosent som ble ilagt amerikansk silisium i sommer.

Venter endelig svar

Mikkel Tørud, investorkontakt i Rec forteller at kinesiske myndigheter har hatt to parallelle prosesser gående samtidig den siste tiden. Begge omhandler amerikansk silisium, som rammer Rec på grunn av deres produksjon i USA.

- Den ene er en knyttet til påstått dumping av silisium med tilhørende anti-dumpingtoll, hvor den foreløpige anti-dumpingtollen ble satt tidligere i sommer til 54 prosent.

- Den andre er knyttet til påståtte ulovlig subsidier med en mulig tilhørende anti-subsidietoll. Det er denne myndighetene nå har sagt at de ikke vil ilegge. Denne knytter seg altså ikke til anti-dumpingtollen som ble innført tidligere i sommer.

Hvilken effekt har denne beslutningen for dere?

- Dette er for så vidt nøytralt, og påvirker ikke oss.

Anti-dumpingtollen som fortsatt ligger fast er midlertidig, og det er ventet at en endelig beslutning kan komme i begynnelsen av neste år.

- Som vi har kommunisert tidligere, så er det en tett dialog på gang mellom kinesiske og amerikanske myndigheter for å løse handelskonflikten i solindustrien. Forhåpentligvis unngår de toll mellom USA og Kina, sier Tørud.

- Nokså nøytralt

Analytiker Markus Bjerke i Arctic Securities mener dagens nyhet er ganske nøytral for Rec sin del.

- Jeg tror ikke det var diskontert inn/ventet i særlig grad at de ville få en slik toll, sier han til E24.

- Det sentrale er hva som skjer med straffetollen, legger han til med referanse til anti-dumpingtollen som fortsatt ligger på plass inntil videre.

Les også

Spetalen dumper Rec-obligasjonerSpetalen øker i RECRec Solar har banket på børsdøren

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

  1. Flat åpning på Børsen

  2. Solskinn for Rec
    på Oslo Børs

  3. Fortsetter oppgangen ettergode tollnyheter

  4. Trump gjør alvor av Kina-trussel - innfører kjempetoll

  5. Elkem har funnet vei rundt Trumps tollmur mot Kina