Gassprisen stiger kraftig

Krigen i Ukraina fører igjen til store svingninger i gassmarkedet.

Frykt for forsyningen av gass preger markedet og sender prisen opp.
Publisert: Publisert:

Gassprisen ved det nederlandske prisingspunktet TTF er på 105 euro per megawattime, viser tall fra Infront.

Det er en oppgang på nesten 12 prosent for dagen.

På det høyeste tidligere i år var gassprisen over 200 euro per megawattime, etter en voldsom oppgang i kjølvannet av Putins invasjon av Ukraina.

DNB Markets knytter dagens prisoppgang til nye hendelser som følge av Putins invasjon av Ukraina.

Fra Ukraina kom det tidligere denne uken meldinger om stans av noe russisk gass gjennom landet. Gassen stanses ved det viktige forbindelsespunktet Sokhranivka, ved grensen øst i Ukraina.

Ukrainas gassoperatør har torsdag kommunisert at de kan kutte gassflyten gjennom Sokhranivka-punktet i landet ytterligere.

Russland sanksjonerte sent onsdag Gazprom Germania, som nå er under kontroll av tyske energimyndigheter. Motsanksjonen kommer omtrent en måned etter at Tyskland midlertidig tok kontroll over Gazprom Germania for å ivareta forsyningssikkerheten.

Tror EU vil ta ytterligere grep

«Utviklingen er bare den siste i rekken av stadige forringelser av forsyningssikkerheten som følge av krigen», skriver rådgivningsselskapet Eurasia Group, ifølge Bloomberg.

Eurasia Group mener de pågående forstyrrelsene betyr at EU-landene vil trappe opp forberedelsene til større gassforsyningsavbrudd fra Russland i år.

Listen over sanksjonerte enheter inkluderer også Tysklands gassleverandør Wingas, noe som øker gassforsyningsrisikoen for Tyskland og Europa ytterligere, noterer DNB Markets i en kommentar torsdag.

«Markedet fragmenteres»

«Volatiliteten øker i gassmarkedet, og markedet fragmenteres», skriver SEB torsdag morgen.

«En rekke faktorer, både av bullish og bearish art, øker volatiliteten i gassmarkedet», skriver SEB i en kommentar torsdag.

På nedsiden peker meglerhuset på at det forrige uke var varmere enn normalt, og kombinert med stabil russisk forsyning, betyr det at europeiske gasslagre nærmer seg femårsgjennomsnittet fra 2017 til 2021. Samtidig er det en klar oppside til prisene i at Ukrainas gassnettopereatør la inn force majoeure tirsdag, hvilket går utover en tredjedel av den russiske gassforsyningen til Europa.

Om situasjonen skriver imidlertid SEB at Europa kun vil miste om lag 2 prosent av det årlige forbruket av gass dersom forsyningen gjennom Sokhranivka-punktet forsvinner helt.

«Det skriker ikke krise, men det sier likevel noe om hva som kan komme fremover», skrives det.

Ellers peker SEB på at Kinas svakhet i kjølvannet av den strenge covid-politikken har betydning; I april falt kinesisk gassimport med 20 prosent på årsbasis til 110 TWh pr måned ettersom den innenlandske etterspørselsveksten falt til det laveste nivået siden august 2020.

Svakere vekst i Kina har bidratt til å lette LNG-etterspørselen i Asia, skriver SEB.

Les på E24+

Prisene til himmels: Dette må du vite om gass

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om