Bill Gates: Null poeng i å selge oljeaksjer

Mangemilliardæren mener klimaaktivistene bommer.

Bill Gates har en formue på 107 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Houston Cofield / Bloomberg
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det hersker stor uenighet om investeringer i blant annet olje- og gasselskaper for tiden, og mange tar til orde for at investorer bør holde seg unna dem.

Mangemilliardær Bill Gates mener på sin side at klimaaktivister sløser tid når de forsøker å få investorer til å dumpe investeringer i fossilt brennstoff.

– Mest sannsynlig redusert null tonn med utslipp

I et intervju med Financial Times sier Microsoft-grunnleggeren at de som ønsker å forandre verden heller burde putte penger og energi i disruptiv teknologi som senker karbonutslipp og hjelper mennesker med å tilpasse seg en varmere verden.

– Nedsalg av aksjer, til dags dato, har mest sannsynlig redusert rundt null tonn med utslipp. Det er ikke sånn at du har kapitalsultet menneskene som lager stål og bensin. Jeg kjenner ikke til mekanismene der aksjesalg stanser utslipp fra å stige hvert år, uttaler Gates til FT.

Gates mener blant annet investorer burde gå inn i innovative selskaper som kjøttfriprodusentene Beyond Meat og Impossible Food, to selskaper han selv har støttet.

– Ser faktisk en effekt

De siste årene har særlig institusjonelle investorer gått foran i å sette søkelyset på bærekraft, og interessen for såkalte «grønne aksjer» har skutt i været.

Blant annet har kullbransjen opplevd et kraftig fall i investeringer, og på Pareto-konferansen sist uke sa Paretos oljeanalytiker Tom Kristiansen at de får spørsmålet om olje nå er det nye kullet.

– Når jeg tar milliarder av dollar og lager banebrytende energiprosjekter og kun finansierer de som, hvis de lykkes, reduserer drivhusgasser med 0,5 prosent så ser jeg faktisk en årsak- og virkningseffekt, sier Gates til Financial Times.

Les FTs sak her

Her kan du lese mer om

 1. Bill Gates
 2. Beyond Meat
 3. Microsoft
 4. Bærekraft
 5. Energi
 6. Utslipp
 7. Klima og miljø
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Ingen energiselskaper vil være upåvirket

 2. Thunberg ut mot norsk oljeutbygging – får svar fra Listhaug

 3. Tar ikke ansvar for kundenes utslipp: – Det er helt uaktuelt

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror ikke oljen ender som kull

 6. Betalt innhold

  Mannen bak verdens mest lønnsomme hedgefond går i strupen på global oppvarming