Agder Energi-selskap vant Norges største offentlige energiavtale – og fikk Tesla på kroken

Agder Energis datterselskap Entelios skal levere nær én terawattime strøm til alle sykehusene i Norge. Det er like mye strøm som alle leilighetene i Bergen og Stavanger bruker til sammen. I tillegg skal de levere fornybar strøm til Tesla Norge.

ELEKTRISK SMIL: Administrerende direktør Atle Knudsen (t.v.) og nordisk salgssjef Kolbjørn Hemre (t.h.) i Agder Energi-selskapet Entelios er svært fornøyde med å ha landet prestisjefylte energiavtaler med Sykehusinnkjøp og Tesla Norge.
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

For første gang har alle norske helseforetak samlet seg under én energiavtale. Og for første gang skal selskapet Agder Energi levere og forvalte strømmen.

Agder Energis heleide energiselskap Entelios skal blant annet levere 950 gigawatt-timer i året til 1.500 anlegg på alle landets sykehus.

Det er nok strøm til å forsyne over 100.000 leiligheter, som tilsvarer alle leilighetene i Bergen og Stavanger til sammen.

Energiavtalen med en samlet verdi på 4 milliarder kroner er dermed den største i offentlig sektor.

– Avtalen med Sykehusinnkjøp er utrolig viktig for vår nordiske vekststrategi, sier administrerende direktør Atle Knudsen i Entelios til E24.

– Entelios omsatte for 5,4 milliarder i Norden i fjor, mens denne avtalen innebærer rundt 330 millioner i årsomsetning fra ren kraft, hvis du ser bort ifra nettleie og offentlige avgifter.

Skal levere fornybar strøm til Tesla

Agder Energi lanserte det europeiske energiselskapet Entelios så sent som i desember. Etter flere oppkjøp i utlandet samlet den sørlandske kraftprodusentene sine ulike kraftsalgsselskaper under ett navn.

På E24-podden kan du høre Agder Energi-topp Steffen Syvertsen fortelle mer om Entelios-satsingen.

Nå opplever Entelios-ledelsen at de har fått bekreftelse på at strategien fungerer.

– Å vinne en slik konkurranse gir oss selvfølgelig selvtillit. Det viser at Agder Energis satsing på Entelios har vært riktig, sier Entelios' nordiske salgssjef, Kolbjørn Hembre.

Ifølge Hembre har bransjen visst at alle sykehusene ville samle seg under én kraftavtale i litt over et år.

– Vi skjønte at det ville bli blant de største offentlige avtalene i Norge, men det skjønte alle andre i bransjen også. Offentlige aktører går stadig oftere sammen om anbudsprosessen, sier Hembre.

– Stemmer det at Entelios også har signert kontrakt med Tesla i Norge for levering av fornybar energi, slik det kom frem på Agder Energi-konferansen?

– Det kan vi bekrefte. Vi er kjempestolte over det, sier Hembre.

Teslas pressekontakt i Norge, Even Sandvold Roland, ønsker ikke å kommentere energiavtalen med Entelios.

Les mer: (+) Derfor kan Tesla droppe butikkene

Hjelper sykehusene i risikabelt marked

Innkjøpsrådgiver Per Scott Olsen i Sykehusinnkjøp kan derimot fortelle at Entelios vant anbudet på grunn av pris, løsningsforslag og kompetanse.

– Det skal de være stolte av. Nå begynner den mest krevende fasen, der Entelios må levere på tilbudet, sier Olsen.

GIKK SAMMEN: Alle sykehusene i Norge, inkludert Haukeland Universitetssykehus, har gått sammen for å få levert like mye strøm som alle leilighetene i Bergen og Stavanger til sammen.

I begrunnelsen for tildelingen, som potensielt kan vare helt til 2023, er det blant annet lagt vekt på Entelios sine løsninger for å redusere strømforbruk og effektuttak, samt selskapets transparente system for energi- og valutahandel.

– Vår kompetanse på kraftmarkedene vil hjelpe sykehusene med å sikre budsjettene sine og sikre strømprisen i møte med større prissvingninger i fremtiden. Et norsk sykehus kan fort oppleve en prissvingning i spotmarkedet som for dem vil kunne bety endringer på 100 millioner kroner i løpet av et år, sier direktør Knudsen i Entelios.

Den spisskompetansen har Agder Energi opparbeidet seg ute i Europa, der høyere strømvolumer og en større andel fornybar energi har skapt økt ubalanse i kraftmarkedet.

Ved å kjøpe tre tyske og ett svensk selskap har Norges fjerde største kraftprodusent blitt en betydelig nordisk aktør innen fleksibilitet, korte markeder og forvaltning av fornybar energi.

– Entelios har i Norden et mål om å bli blant de tre største kraftleverandørene i bedriftsmarkedet. Vi er allerede store i Norge og Sverige, og vil befeste posisjonen i Danmark og Finland, sier salgssjef Hembre.

– Vi møter ikke mange nordiske aktører med den samme kompetansen på det korte kraftmarkedet. Det er en del europeiske aktører som er aktive, men hovedsakelig startups med utspring fra teknologisiden.

Les mer: (+) Dette er kraftmarkedet som felte Einar Aas

Sykehusene kan selge reservestrøm

Den økende andelen fornybar energi kan føre til større grad av ubalanse i den regionale kraftforsyningen i Norge. Sykehusenes mål er å sikre en stabil lav pris til riktig risiko.

– Vi ser at spotprisen endrer seg ekstremt mye. Da er det viktig å ha en leverandør som kan håndtere alle variablene, sier Olsen i Sykehusinnkjøp.

Innkjøpsrådgiver Per Scott Olsen har vært prosjektleder for den første felles energiavtalen for alle helseforetakene i Norge.

Entelios har derfor valgt å satse på å balansere det lokale strømforbruket.

– Sykehusene kan for eksempel benytte sine fleksible reserveløsninger for strømproduksjon til å by kapasitet ut i det korte markedet, og dermed bidra til å balanse det regionale forbruket. Det gir god samfunnsøkonomisk nytte og kan gi inntekter til Sykehusene, sier Knudsen.

Olsen i Sykehusinnkjøp avkrefter likevel at salg av reservestrøm er en viktig motivasjon.

– Generatorene kan egentlig produsere strøm når som helst, men det har ikke vært avgjørende for oss. Reserveløsningene er laget for å sikre strøm i en nødssituasjon.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Fornybar energi
  3. Energi
  4. Helse

Flere artikler

  1. Agder Energi-selskapet Entelios sikrer storkontrakt med Telenor

  2. Kjøper ren strøm direkte fra utbyggerne: Kraftig vekst i sol- og vindkontrakter

  3. Dyreste mai-strøm på ti år: Fortsatt solid rabatt for nordlendinger

  4. Rekordmye kraftpenger til det offentlige i fjor: Fikk inn 65 milliarder kroner

  5. Kaldt vær bidrar til uvanlig høy mai-strømpris: – Helt ellevilt