Coronapandemien har ført til drastiske fall i de globale CO₂-utslippene

Store deler av verden stengte ned som følge av coronapandemien. En ny studie viser nå at de globale CO₂-utslippene daglig ble redusert med hele 17 prosent.

Store deler av verden har vært stengt så langt i år som følge av coronapandemien. Det førte til at de globale CO₂-utslippene daglig falt med hele 17 prosent.
Publisert: Publisert:

Studien ble tirsdag publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Climate Change.

– Coronapandemien er en menneskelig tragedie, og den har gjort oss nødt til å begynne å se på klimaproblemet med nye øyne, sier forsker Glen Peters ved forskningsinstituttet Cicero, som en av medforfatterne av den ferske studien.

Forskerne har analysert daglige utslipp fra 69 land i perioden januar til april i år.

Les også

Vil bruke 6,9 mrd. på prestisjetung CO₂-lagring

Mer utslipp fra hjemmet

Mens det i fjor ble sluppet ut 100 millioner tonn CO₂ per dag, var de samme daglige utslippene falt til 83 millioner tonn i år.

I enkelte land falt utslippene så mye som 26 prosent da coronatiltakene var på det strengeste.

I de landene som hadde de strengeste coronatiltakene, falt CO₂-utslippene fra luftfarten hele 75 prosent i starten av april. Utslippene fra transport falt med 50 prosent. Med svært mange personer i hjemmeisolasjon og karantene verden over, steg ikke overraskende CO₂-utslippene fra private hus og leiligheter med 5 prosent i samme periode.

Les også

Slik dekker staten nesten hele Equinors klimaplan

Klimapolitikk

Totalt kan utslippene i år falle med inntil 7 prosent sammenlignet med i fjor, avhengig av hvor lenge tiltakene for å stanse spredningen av coronaviruset fortsetter, ifølge studien.

– Coronatiltakene har ikke hatt til hensikt å løse klimakrisen, men dataene vi har begynt å samle nå kan kanskje hjelpe oss med å utforme mer effektiv klimapolitikk i fremtiden, sier Peters.

Publisert:
Gå til e24.no