Det grønne skiftet

Massive Attack starter forskning på egne utslipp: – Vi må endre oss

Universitetet i Manchester skal måle utslippene fra bandet Massive Attack, og finne ut hvordan artister kan redusere klimaavtrykket. – Vi må endre oss for å hjelpe til med å redde verden, sier bandet.

FRYKTER UTSLIPP: Massive Attack hyrer forskere til å analysere bandets klimautslipp i håp om å bidra til klimakutt også blant andre artister. Her opptrer Massive Attack sammen med Young Fathers under Øyafestivalen i Tøyenparken i Oslo i 2016.

Torstein Bøe / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Trip hop-bandet Massive Attack fra Bristol gjorde det særlig stort på 90-tallet med album som Mezzanine fra 1998, som inneholdt hiten Teardrop.

Bandet har også gjentatte ganger markert seg politisk, med protester mot blant annet krig og atomvåpen, og har stilt opp for klimaopprøret Extinction Rebellion. Bandet har også gått ut og støttet Jeremy Corbyn og Labour i det britiske valget.

Nå vil Massive Attack delta i et forskningsprosjekt med Tyndall Centre ved Universitetet i Manchester, for å finne ut hvordan artister kan kutte utslippene fra konserter og turneer.

Nylig varslet det britiske bandet Coldplay at de utsetter turneen for sitt seneste album Everyday Life av hensyn til klima og miljø.

Les også

Equinor-sjefen om klimaprotestene: – Minner oss på hvor viktig dette er

Lager veikart

– I dag kunngjør vi at vi hyrer Tyndall Centre for Climate Research til å kartlegge hele karbonfotavtrykket til vår typiske turnésyklus, og se spesielt på tre nøkkelområder der vår sektor skaper CO2-utslipp: bandreiser samt produksjon, publikumstransport og arenaer, sier Robert del Naja.

Del Naja grunnla Massive Attack i 1988 sammen med Grantley Marshall, og er vokalist i bandet.

– Resultatet, et veikart til avkarbonisering, vil bli delt med andre turnéartister, promotører og eiere av festivaler og arenaer for å sikre raske og betydelige utslippsreduksjoner, sier del Naja.

Klimaendringer engasjerer også andre artister. The Guardian skriver at Billie Eilish vil ha med seg en «økolandsby» og lære fansen om klimaendringer på neste turné i mars. Og bandet The 1975 vil plante ett tre for hver billett det selger på sin kommende turné.

Les også

Rapport: Klimaomstillingen går for sakte

Vil ikke avslutte turneene

Denne uken vedtok EU-parlamentet at det er klimakrise, og Massive Attack påpeker at 245 lokale myndigheter i Storbritannia har gjort det samme.

«Bekymringen over vårt eget karbonavtrykk og de i industrien generelt er ikke nye for oss, men hastverket er», skriver del Naja i et innlegg i avisen The Guardian, på vegne av Massive Attack.

«Vi har turnert verden i årevis, men må endre oss for å hjelpe til med å redde verden», skriver han.

Massive Attack-vokalisten mener skolestreiker og massearrestasjoner av aktivister har gjort klimakrisen fremtredende i folks bevissthet, men at dette så langt har ført mer til grubling enn til positiv handling.

«Debatten rundt personlige offer, hykleri og livsstilsendringer spilles ut på høyt volum, og som nylig ble understreket av klimaeksperten Michael Mann, utgjør dette en fare for at folks krav til systemendringer for å unngå en katastrofe kan forsvinne i miksen», legger han til.

Del Naja påpeker at artister ofte ser på klimapåvirkningen av egne flyreiser og plastbruk på konserter, men at publikums reiser og energiforbruk på arenaene står for det meste av utslippene knyttet til opptredener. En alarmerende rapport fra FNs klimapanel gjør at det haster å gjøre noe, sier han.

«Vi har diskutert å slutte helt å turnere – en viktig valgmulighet som fortjener vurdering. I realiteten er det likevel et helt internasjonal kobbel av artister som måtte slutte å turnere for å oppnå effekten som trengs», skriver del Naja.

Les også

Ap vil brenne av klimamilliarder – lover å ikke øke skattene for vanlige folk

– En høyutslippssektor

Tyndall Centre vil se på hvordan artister kan gå over til bruk av fornybar energi, eller legge om turneene slik at utslippene blir lavere.

– Det er en høyutslippssektor, og vi må prøve å takle det, for alle deler av samfunnet må være en del av overgangen til et lavkarbonsamfunn, sier professor Carly McLachlan, som er direktør for Tyndall Centre for Climate Research.

Beregninger fra organisasjonen Julie’s Bicycle fra 2009 viste at britiske band bidro med utslipp på 85.000 tonn CO2 i året.

«Gitt dagens polariserte sosiale atmosfære kan man argumentere for at oppløftende og samlende kulturelle arrangementer er viktigere enn noensinne, og ingen ville ønske at de ble utsatt eller avlyst. Utfordringen er derfor å unngå flere mål og løfter og mer grønnvasking og heller omfavne seismiske endringer», skriver del Naja.

Han tror ikke Tyndall-senterets rapport vil løse alle problemer, og sier han er klar over at konklusjonene i rapporten vil kreve endringer blant artister.

«Men i konteksten av en krise er «business as usual» uakseptabelt», skriver Massive Attack-vokalisten.

Les også

Greenpeace om norske oljeplaner: – Like urealistisk som julenissen

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Musikk
 3. CO2
 4. Klima
 5. Klimaendringer
 6. Klimaforskning

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Rekordstor nedgang i kullkraft i 2019

 2. Venter halvert norsk produksjon i 2050: Equinor-sjefen advarer mot tvungen oljebrems

 3. Greta Thunberg og 15 andre barn med brev til Erna Solberg: – Hold oljen og gassen deres i bakken

 4. Annonsørinnhold

 5. Kan kutte 10 prosent av Norges CO2-utslipp: BKK med milliardplan for landstrøm i Nordsjøen

 6. Forskere advarer: Verden må nå «peak meat» innen 10 år