Australsk delegasjon demonstrerer på Equinors generalforsamling

Utenfor generalforsamlingen blir det appeller, bannere, og musikalske innslag. Australske miljøforkjempere vil at Equinor skal skrinlegge planer om oljeleting i Australbukta.

VISER MOTSTAND: Aboriginsk leder og musiker Bunna Lawrie har reist fra Australia til Norge for å demonstrere mot Equinors planer om oljeleting i Australbukta.

Foto: Ola Vatn NTB scanpix
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Se for deg at et australsk oljeselskap kommer til Norge for å starte oljeleting i Lofoten, og det mot folkets vilje, sier Peter Owen, leder i organisasjonen Wilderness Society.

Han er en del av en australsk delegasjon som har vært i Norge en ukes tid og som onsdag skal runde av med å delta på Equinors årlige generalforsamling i Stavanger.

– Det vi ønsker å formidle er at Equinors planer i Australia ikke har støtte blant de lokale innbyggerne, og vi ber det norske folk rette søkelys mot dette problemet, sier Owen.

EQUINOR-MOTSTANDER: Australske Peter Owen fra Wilderness Society.

Foto: Ola Vatn NTB scanpix

Delegasjonen har den siste uken hatt en rekke møter, blant annet med representanter fra selskapet selv.

– Det var ganske konfronterende. Vi gjorde det klart at det ikke kommer til å bli noe av planene deres. De lyttet respektfullt, sier Owen.

Bred politisk enighet

Equinors kommunikasjonssjef for internasjonal virksomhet, Erik Haaland, var ikke selv med på møtet, men sier det ble opplevd som «nyttig».

– Vi anerkjenner retten de har til å protestere og har vært opptatt av dialog – å være tilgjengelig og å svare på spørsmål. Så får vi se hva slags budskap de vil fremme i dag, sier han.

Bakgrunnen for saken er at australske myndigheter har tildelt elleve letelisenser i Ceduna sub-bassenget i Australbukta siden 2011. Equinor tok kontroll over to lisenser i 2017.

– Vi har opplevd både støtte og kritikk, men dette er en aktivitet som det er en bred politisk enighet om i Australia. Områdene som er åpnet for leting er blitt det gjennom tildeling av lisenser på samme demokratiske måte som her i Norge, sier Erik Haaland.

Padledemonstrasjon

På søndag viste delegasjonen sin motstand mot Equinors oljeletingsplaner i Australbukta ved å demonstrere på «australsk» vis – ved å padle ut i havnebassenget utenfor operaen i Oslo, enten i kajakk eller på surfebrett.

Tilsvarende protester har blitt arrangert forskjellige steder i Australia. Motstanderne er bekymret for hva oljeleting kan føre til av skade på den sårbare naturen i Australbukta.

Om det verste skulle inntreffe, og oljevirksomheten fører til store lekkasjer, har Equinors eget kart med hundre scenarier lagt oppå hverandre vist at oljen kan komme til å ramme hele sørkysten av Australia, helt opp til Sydney.

Oljeselskapet selv poengterer at det er viktig å merke seg at utslipp i seg selv er en usannsynlig hendelse og at «worst case»-scenarioet baserer seg på at Equinor ikke foretar seg noe som helst – noe de naturligvis vil gjøre.

AKSJON: I våtdrakter og med kajakker eller surfebrett under armen, kastet surfere seg ut i den friske sjøen søndag, for å sette søkelyset på og gjøre det norske folk klar over Equinors planer i The Great Australian Bight, Australbukta.

Foto: Ola Vatn NTB scanpix

Hensiktserklæring

På generalforsamlingen skal et aksjonærforslag som er reist av Greenpeace Norge og WWF Norge behandles. Det lyder slik:

«Ettersom vi må halvere de globale klimagassutslippene innen 2030 for å unngå global oppvarming på mer enn 1,5 grader, ber disse aksjeeierne selskapet om å avstå fra olje- og gassaktiviteter i helt nye områder (som Australbukta), umodne områder (som Barentshavet sørøst) og områder av høy økologisk verdi eller sensitivitet (for eksempel sårbare marine økosystemer (VME)).»

Peter Owen forteller at forslaget har støtte fra Wilderness Society, at delegasjonen vil ta ordet for å vise sin støtte og stille spørsmål til Equinors styre som har anbefalt generalforsamlingen å stemme mot forslaget.

– Vi forventer ikke at forslaget skal gå gjennom, det er mer en hensiktserklæring, sier han.

Slik konkluderer Equinor-styret sin innstilling:

«Styret mener Equinor har robuste prosesser på plass for å sikre at virksomhet utføres på best mulig måte, og at miljørisiko reduseres til lavest mulig nivå for beskrevne områder.»

Ansvar for utslipp fra bruk

Dette er ikke det eneste klimaoffensive forslaget generalforsamlingen skal votere over onsdag.

Aksjonærgruppen Follow This – som inkluderer rundt 4700 grønne aksjonærer i selskapene Shell, BP, ExxonMobil, Chevron og Equinor – har foreslått at Equinor følger Shells eksempel og inkluderer kundenes utslipp i sine klimamål.

Equinor slipper ut rundt 15 millioner tonn CO₂ fra produksjonen, men totalt er utslippene fra bruken av produktene på over 300 millioner tonn CO₂.

Les også

Flere tusen protesterte mot Equinors Australia-planer

Aksjonærgruppen krever at selskapene setter mål som er i tråd med Parisavtalen på sine generalforsamlinger og ønsker derfor at de påtar seg ansvar for utslippene som kommer av kundenes bruk av oljen og gassen.

Styret anbefaler generalforsamlingen å stemme mot også dette forslaget.

– Vi kan ikke ta ansvaret for utslipp som vi ikke styrer. Det er det de som gjør de utslippene som må gjøre, har Equinors informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen sagt til E24 tidligere.

32.000 høringssvar

I februar kom Equinor med utkast til en miljøplan for oljeleting, et dokument de gjorde offentlig.

Som et resultat kom det 32.000 tilbakemeldinger på miljøplanen under en åpen høringsperiode på 30 dager. Miljøplanen er sendt inn til Australias petroleumstilsyn NOPSEMA. Tilsynet må godkjenne planen før oljeletingen kan starte.

Et svar fra NOPSEMA er ventet i tredje kvartal i år, og ifølge Equinor blir bare 10 prosent av slike miljøplaner godkjent i første runde, skriver NTB.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Australia
 3. Miljøvern

Flere artikler

 1. Miljøvernere varsler kamp mot Equinor-godkjenning

 2. Miljøorganisasjon krever innsyn i Equinors miljøplan for omstridt boring i Australbukta

 3. Betalt innhold

  Grønt lys for Equinors miljøplan i Australia

 4. Betalt innhold

  Equinor har levert ny miljøplan for leteboring i Australia

 5. Betalt innhold

  Equinor vedtok å fortsette boreplanene i Australbukta