Vindkraftkommuner vil ha naturskatt: – Vi stiller store areal til disposisjon

Vannkraft skattlegges på en annen måte enn vindkraften. Det mener vindkraft-ordførere at burde endres.

BÅDE OG: Ordfører Odd Stangeland (Ap) i Egersund kommune har inntrykk av at det er innbyggere som synes vindkraftsatsingen er god for kommunen, og at det er andre som synes den ødelegger naturområder.

Foto: Frode Hansen VG
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Kraftutbygging, uavhengig om det er fossilt, vann eller vind, har historisk vært kontroversielt. Både innen petroleum og vannkraft har det blitt sikret at arealene som ble ofret blir kompensert. Vi stiller store areal til disposisjon for vindturbiner, og da burde det også kompenseres, sier ordfører Odd Stangeland (Ap) i Egersund kommune.

Kommunen har to vindparker som ble ferdig utbygd i 2018, med 40 vindturbiner. Området ble satt av for ti år siden.

Ordfører Wenche Tislevoll (H) i Fitjar kommune er enig.

Les også

Forslag til helgens landsmøte i Frp: Vil stanse vindkraft på land

– Vi mener vindkraft skal behandles på samme måte som vannkraft. Vi må få en lovbestemt skatteordning for kraftproduksjon. Vi legger bånd på natur, og legger til rette for storsamfunnet, sier Tislevoll, som også er leder i LNVK, medlemsorganisasjonen for Norges vindkraftkommuner.

– Det burde være produsert kraft som bestemmer hvordan avgiftene skal fordeles, sier Stangeland.

Eiendomsskatten

I dag er det eiendomsskatten som er den sikreste inntekten fra parkene, noe som i Egersund utgjør om lag 10 millioner kroner i året, ifølge ordføreren.

I Fitjar kommune er det 55 turbiner i Midtfjellet vindpark. Der utgjør inntektene fra vindparken 11 millioner kroner i året, noe som utgjør fem prosent av driftsbudsjettet, ifølge ordføreren.

ØNSKER FORUTSIGBARHET: Ordfører Wenche Tislevoll (H) i Fitjar kommune mener kraftproduksjonen blir mer forutsigbar med naturskatt.

Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Dette er ikke en sak om at næringsaktører eller innbyggere skal betale mer skatt, men det handler om fordelingen mellom stat og lokale myndigheter. Staten er kanskje tilbakeholden på dette, fordi det ville gjøre noe med inntektsbildet deres, sier Stangeland.

Les også

Statnett tror internasjonale giganter kan øke norsk vindkraftutbygging

I dag er vannkraftverk underlagt en grunnrenteskatt, som tilfaller staten. Naturressursskatt tilfaller kommuner og fylkeskommuner.

Også El- og IT-forbundet har tatt til orde for at vindkraft skal ha samme vilkår som vannkraft.

Balanse

En mengde vindprosjekter er under planlegging og bygging, etter at kostnadene har falt og gjort vindkraften mer attraktiv. Forbundet frykter blant annet at skattesystemet gjør det for lite attraktivt i å investere i oppgraderinger av vannkraften. Dette frykter også Tislevoll i Fitjar kommune.

– For stor beskatning av vannkraft sammenlignet med vindkraft, kan gjøre at noen tenker at det ikke lønner seg å rehabilitere og utbedre eksisterende kraftverk, sier Tislevoll.

Hun sier at den største åpenbare ulempen med landbasert vindkraftproduksjon er at det legger bånd på naturområder.

– Det er en vanskelig balanse mellom å beskytte urørt natur og klimahensyn. Men det er ikke verdt å ha urørt natur om du ikke kan spise blåbærene eller trærne ikke har grønne blader, sier Tislevoll.

Les også

Frøyas kommunestyre advarer ministeren mot å gripe inn

Ikke mer

Hun forteller at innbyggerne i kommunen blant annet også har hatt nytte av veiene som ble bygget i forbindelse med vindparken, noe som gjør at det er lettere å komme seg opp på fjellet og ut i naturen.

– Her er det noen innbyggere som synes det har vært en god etablering, at inntektene og tilgjengeligheten i området er til det bedre, og andre som mener det er et stygt inngrep i naturen, og at norsk natur blir ødelagt av vindturbiner, sier Stangeland i Egersund.

Egersund kommune har ikke nye arealer som er foreslått til vindproduksjon, men det har Fitjar. NVE har foreslått at området som er satt av til vindkraft skal være om lag dobbelt så stort.

Selv om Tislevoll er glad for vindparken de allerede har, så ønsker de ikke å utvide slik den nasjonale rammen foreslår.

– Der er vi klar på at vi ikke kan legge bånd på mer natur, sier ordføreren.

Les også

– Vi skal bygge vindparken

Les også

Europeiske land vedtok prosjekter for 258 milliarder: Fjorårets investeringer vil gi rekordmye ny vindkraft

Les også

El- og IT-forbundet: Vil begrense privat eierskap i vindkraft

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Solberg-regjeringen
 3. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. – Lite som tilfaller lokalsamfunnet

 2. Norske vindkraftkommuner kritisk til kraftutvalgets forslag

 3. Advarer mot skatteforslag: – Det er ikke «superprofitt» i norsk vindkraft

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Vindkraftkommuner vil ikke la staten bestemme

 6. Energitopper mener kommunene må få en større del av vindkraftinntektene