Oljeekspert: Dette er markedets største trussel

Oljeprisen bykser mer enn tre prosent: Analytiker tror likevel ikke oljen vil krysse den symbolske grensen på 50 dollar.

ETTERSPØRSELEN MÅ ØKE: Analytiker Nadia Wiggen mener etterspørselen må «ta seg opp betraktelig» før oljeprisen kan nå 50 dollar fatet.

Eirik Elvevold / E24
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Brent-oljen stiger tirsdag formiddag til høyeste nivå siden oljepriskrigen startet den 6. mars. Et fat nordsjøolje (brent spot) stiger 3,13 prosent til 44,52 dollar fatet.

– Jeg tror den første grunnen til oljeprisoppgangen er håpet om en coronavaksine. Selv om disse nyhetene kom i går, tar det tid for markedet å reagere, sier oljeanalytiker og partner Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities til E24.

– Den andre grunnen er at EU ble enige om en krisepakke, som er et støttende signal for økonomiene. Jeg tror det er de to hovedårsakene til oljeprisoppgangen.

I tillegg ser hun positive impulser fra USA hvor New York er på vei ut av nedstenging, og drivstoffprisene er på høyeste nivå på åtte måneder etter økt etterspørsel.

Coronatilfeller blusser opp i USA

– Hovedtrusselen mot en oljeprisinnhentingen er en økning i antall coronasmittede, sier Wiggen.

Flere amerikanske delstater ser nå en massiv økning i smittetallene, og flere delstater har måttet stenge igjen.

– Den positive utviklingen i New York og nordøst USA, som har vært strengere med tiltak enn sørstatene veier opp for de negative utviklingene i de tre største «kjøre»-statene California, Florida og Texas som gjeninnfører strengere regler mot gjenåpning.

Les på E24+

Milliardærer vil gjøre ørken dyrkbar med oljeteknologi

Tror ikke på 50 dollar

– Jeg tror ikke vi vil komme over 50-dollargrensen fordi faren for at Opec+-landene jukser på produksjonsratene blir mer sannsynlig jo nærmere 50 dollar man kommer. Med det så blir produksjonsavtalen mindre solid med høyere oljepris, legger Wiggen til.

Den andre grunnen tror hun er at skiferoljeproduksjonen øker med en oljepris på 50 dollar.

– Russland er bekymret for skiferoljeproduksjon, og det er en del av grunnen til at de ikke ble enige om avtalen i mars ettersom de var bekymret for den raske økningen i produksjonen. Når oljeprisen falt som den gjorde ble det for lavt for Russland.

Les også

Podkast: Fortsatt krise for rigg og rederi?

Komfortabelt for markedet

– Der oljeprisen ligger nå, mellom 40 og 45 dollar er komfortabelt for oljemarkedet. Det bringer også frem noe stabilitet for skiferoljen, men øker ikke aktiviteten betraktelig. Vi ser også en sterk etterspørsel for norsk olje fra raffinerier som handler i denne prisklassen, som også vil drive en nedgang i oljelagrene.

Wiggen tror heller ikke en oljepris på 50 dollar kan nås før etterspørselen øker.

– Ettersom Kina og India har vært de to største konsumentene av olje og nå har trukket seg tilbake, må enten andre land ta over deres forbruk eller gjøre opp for forbruket.

Hun forklarer at Indias økning i antall coronasmittede har ført til nye tiltak, samtidig som Kina har flom som kutter i oljeetterspørselen, samtidig som mye olje blir igjen i flytende lagre i Asia.

I tillegg har Brasil og andre søramerikanske land returnert til markedet, og kan tilby støtte.

– Men det er enda tidlig, sier Wiggen.

Les på E24+

Saudi Aramco, Exxon, BP og Shell går sammen om å redusere egne utslipp innen 2025

Tilbake til priskollapsen

Den virkelige oljekrigen startet allerede 6. mars da de to landene ikke klarte å komme til enighet om en kuttavtale. Dermed ble det produsert langt mer olje enn markedet trengte sett i lys av at etterspørselen falt dramatisk på grunn av coronaviruset. Dette medførte også at tankmarkedet opplevde høy etterspørsel til lagring av olje.

Priskollapsen kom imidlertid natt til mandag 9. mars da oljeprisen raste 26 prosent. Det skjedde samtidig som coronakrisen skylte inn over markedet, og oljekrigen mellom Saudi-Arabia og Russland akkurat hadde satt i gang.

Først over en måned senere klart Opec+ å komme til enighet om det som ble en historisk oljekuttavtale. Samlet kuttet OPEC og samarbeidslandene produksjonen med 9,7 millioner fat. Samtidig som flere andre oljeprodusenter, inkludert Norge, støttet opp med kutt i produksjonen.

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Oljepris
 3. Nordsjøolje
 4. Rystad Energy
 5. Oljeprisen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Opec+ utvider produksjonskutt med én måned

 2. Adevintas gigantavtale med Ebay gjør selskapet til Børsens mest verdifulle uten statlig eierskap

 3. Brått oljeprisfall

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljeprisen bikker over 40 dollar for første gang på tre måneder

 6. IEA ser mer optimistisk på oljemarkedet – øker prognosene