Ordfører ut mot Statoil-planer: Frykter masseutflagging

Ap-ordfører Stanley Wirak i Sandnes knallhardt ut mot Statoils planer.

KRITISK: Ap-ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak, utenfor huset sitt. - Nå må staten gripe inn og hindre Statoils utflagging.

Kent Skibstad
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

- Vi har alltid hatt et meget godt forhold til Statoil, men det bildet som nå tegner seg for utflagging, er så dramatisk at det må sies ifra. Jeg synes det ser ut som begynnelsen på en langsiktig plan som kan ende i en massiv utflagging i fremtiden, sier han.

VG presenterte i går detaljert informasjon om en plan Statoil har lagt for å flagge ut 250-350 stillinger innen 2015 og potensielt opp til 1000 stillinger frem til 2020, innen sentrale tjenester innenfor IT, byggadministrasjon, HR og finans i Statoils service- og støtteorganisasjon.

- Det er på tide å si stopp. Det hviler et stort ansvar på skuldrene til olje- og energiminister Ola Borten Moe og regjeringen, som må tørre å si nei.

- Du er selv en del av de rødgrønne?

- Ja, jeg mener det er på tide å stanse opp. Jeg mener dette er mye mer alvorlig enn de 350 eller 1000 arbeidsplassene som kan ryke. Poenget er at sier vi ja til utflagging av sentrale funksjoner som regnskap og økonomi, så er det nesten ingen grenser for hva som kan flagges ut av kjernevirksomhet.

Les også: Internt dokument avslører: Statoil planlegger å flagge ut norske jobber

- Jeg frykter at hvis staten som desidert største eier, ikke griper inn nå, så åpner det for masseutflagging. Jeg mener at hele oljemiljøet da er i spill.

Han viser til skipsfarten.

- Ja, vi risikerer en lignende utvikling. Der begynte det også med utflagging og ende med at vi knapt har noe tilbake.

Han tar en sammenligning til:

- Politikerne har vært meget strenge med Bjørn Kjos og Norwegian, fordi de ønsker at asiatisk personell skal inn på langtids-rutene. Jeg synes å si ja til Statoils utflagging er mye verre for landet enn det Kjos ønsker.

Les også: Høyre vil ikke la Kjos fly med asiatiske flyvertinner

At Statoils ledelse ønsker å redusere kostnadene, det skjønner jeg. Det er Staten som største eier som eventuelt må sette ned foten, fortsetter han.

Største eier

I går gikk både LO og YS hardt ut mot utflaggingen.

Les også: YS-tillitsvalgt kraftig ut mot Statoil: - Pinlig brudd på spillereglene

Politisk rådgiver Svein Sundsbø (Sp) svarer på vegne av olje- og energiministeren:

- Det er ingen endringer i statens eierskapsmelding, hvor blant annet nasjonal forankring av Statoil er et grunnleggende prinsipp.

- Det kommer krav om at Borten Moe må gripe inn?

- Statoil er et børsnotert selskap, hvor vi er største eier, så vi er veldig formelle i måten vi svarer på. Denne type spørsmål tillegger det selskapets ledelse og styre å håndtere. Våre holdninger kommer ikke frem gjennom meninger, men gjennom generalforsamlingen.

Ble forhåndsinformert

Statoil har lagt en omfattende plan for hvordan politikerne skal overbevises om at outsourcing er nødvendig.

I planen står det at politikerne på Stortinget fra Rogaland skal informeres i august.

Og at utvalgte ordførere i Stavanger-regionen ble informert på et møte 20. juni.

- Det var nok planen at vi skulle kontaktes i august, men da Statoil i går ble informert av VG om at dere hadde planen, fikk jeg en telefon fra Statoil. De fortalte at VG hadde fått planen og i korte trekk hva den inneholdt, sier komiténestleder Eirin Sund i Stortingets energi- og miljøkomiteen, fra Rogaland.

Ordfører Christin Sagen Helgø (H) i Stavanger var på møtet 20. juni, men er på ferie og viser til varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF).

- Sagen Helgø har orientert meg om at Statoil «vurderer» outsourcing ved omorganisering og at det kan bli noen overtallige, sier Tysdal Moe.

- Er det mulig å bli bondefanget når man får slik informasjon?

- Nei, vi ønsker å ha et nært forhold til næringslivet og prøver ikke å komme med overraskelser til hverandre. Vi beklager at det kan bli færre ansatte, men dette er Statoils ansvar og det tar vi til etterretning.

Sandnes-varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) var også på møtet:

- Vi ble ikke informert i detalj på det møtet om outsourcing, men fikk signaler om at det kunne komme noe i forbindelse med omorganisering av Statoil.

- Gjør som våre konkurrenter

UTREDER: Statoil må konkurrere på like vilkår som utelandske selskaper, mener informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.

Statoil

- Statoil kan ikke operere vesentlig annerledes enn det våre konkurrenter gjør. Vi arbeider med å sikre vår konkurransekraft gjennom mange virkemidler. Nå utreder vi grunnlaget for om outsourcing innen de aktuelle områdene kan være riktig for oss, slik vi har sett det gjennomført blant våre konkurrenter og andre næringslivsaktører, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.

Les også: Statoil-topp om outsourcingen: - Det er ikke vi som går foran, det er vi som kommer etter

- Dersom det besluttes å gå videre med outsourcing mot slutten av året, vil vi som tidligere arbeide for å ivareta hensynet til våre medarbeidere på en god måte, sier han. Vi må forvalte våre ressurser på en forsvarlig og effektiv måte, og organisere oss slik at ikke kostnadsvekst spiser opp grunnlaget for langsiktige og lønnsomme arbeidsplasser, investeringer og skatteinntekter, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. YS-tillitsvalgt om Statoil:- Pinlig brudd på spillereglene

  2. LO hardt ut mot Statoil

  3. - Stopp, Statoil

  4. Ansatte følte seg truet med oppsigelse av Statoil

  5. Stavanger Aftenblad: Statoil flagger ut inntil 350 stillinger