102 DOLLAR!: Spekulasjonsdrevet oljerekord

Oljeprisen har steget med over 13 dollar i løpet av tre uker. Onsdag stiger den til ny rekord igjen.

  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Prisen på olje har dundret oppover de seneste tre ukene. Ved inngangen av februar kostet et fat nordsjøolje rundt 87 dollar per fat. Tirsdag kveld passerte prisen på nordsjøolje for første gang 100 dollar per fat, og amerikanske lettolje har for første gang vært over 102 dollar per fat.

- Hva er det som har skjedd?

- Det er et godt spørsmål. Markedet er drevet av spekulanter, frykt og psykologi, sier oljemarkedsanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til E24.

Les også: Ny oljeprisrekord

- Samsvarer ikke

Han mener at de underliggende forholdene ikke kan forklare hvorfor prisen har steget så kraftig i løpet av kort tid. Han trekker frem at oljelagrene har steget og at man er på vei inn i en periode med lavere etterspørsel.

- Jeg synes ikke prisen samsvarer med de fundamentale forholdene i det hele tatt. Jeg tror priser på de nivåene vi ser nå, er kortvarig, sier Clausen.

Les også: Olje i hundre

Svakere dollar

Makro- og oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea trekker frem en ganske kraftig svekkelse av dollaren og kaldere vær i USA og Europa som to forklaringer på det siste løftet i oljeprisen.

For alle andre enn USA betyr en svakere dollar at oljen isolert sett blir billigere, og dermed kan man forsvare høyere priser.

- Men samtidig er det litt overraskende at oljeprisen stiger siden det for USA, som er den største forbrukeren, blir dyrere å importere olje. Økonomien går dårlig i USA, og det er ventet at det vil slå ut i lavere etterspørsel, sier Saltvedt til E24.

Oljeprisrekorden er med på å skape god steming på Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen stiger med 1,3 prosent til 433,40 poeng.

Følg Oslo Børs på Børs24.

Søker trygghet i olje

En annen viktig forklaring ligger i den finansielle uroen som har herjet både aksje- og kredittmarkedet. Det har ført investorer over i råvarer som olje blant annet som en sikkerhet mot inflasjon, mener Clausen. Også Saltvedt trekker frem dette.

- Det har vært store problemer i aksjemarkedet, og råvarer som olje fremstår som attraktive for finansielle spekulantene, som helt klart er med på å drive opp prisene, sier Saltvedt.

Spår oljen ned på 70-tallet

Clausen minner om at spekulantene bidrar til å bygge fallhøyde i markedet. Hvis pengestrømmen snur og investorene flytter penger ut av olje, kan det gir store utslag i negativ retning.

- På kort sikt vil markedet være spekulasjonsdrevet, men på litt lengre sikt vil det komme et fall. Jeg har tidligere sagt at vi ser 70-tallet i løpet av første halvår, og jeg holder fast ved det. Det er langt fra 100 til 70, men det er ikke lenge siden prisene var rundt 85 dollar, og de underliggende forholdene har ikke endret seg mye siden det, sier Clausen.

Norwegian Oil Trading spår en gjennomsnittlig pris på nordsjøolje på 75-80 dollar sammenlignet med 72,50 dollar i 2007. Hittil i 2008 er snittprisen 92,29 dollar per fat.

Også Saltvedt sier at oljeprisen kan falle raskt og mye.

- Hvis prisen begynner å tendere nedover, kan spekulantene selge seg ut og ta gevinst. Da kan prisen falle kraftig uten at det har skjedd så mye, sier Saltvedt.

- Prisen kan fint falle til 90 dollar. Men det ville være rart om Opec lar oljeprisen falle under 80 dollar, sier Saltvedt.

Tyrksik trøbbel

Begge analytikerne trekker frem den geopolitiske usikkerheten som en ekstra drivkraft for oljeprisen. Tyrkias stadig trefninger med kurdiske opprørere i Nord-Irak bidrar til spenningen.

- Tyrkias sammenstøt med kurderne skaper ikke problemer for oljeproduksjonen i seg selv, men folk er livredde for at konflikten skal spre seg til landene rundt i Midtøsten, sier Saltvedt.

Clausen mener at også en tøffere tone fra Iran og Venzuelas krangel med det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil er med på å drive opp prisen.

- Vi går inn i en periode med lavere etterspørsel, og da blir det fort mer fokus på geopolitikk, sier Clausen.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Oljeprisen skal ned

  2. - Panikk i oljemarkedet

  3. Oljen ned 10 dollarpå en uke

  4. Analytikere: Derfor vil ikke oljeprisen falle videre

  5. Oljeprisen ned etter større bensinlagre