Ber Equinor om ny vurdering: Ønsker havvind på Castberg-feltet

Zero ber Equinor om å revurdere bruk av havvind på Johan Castberg-feltet. Det vil koste milliarder, men kan bli viktig frem mot 2050, mener miljøorganisasjonen.

ØNSKER HAVVIND: Miljøorganisasjonen Zero ber Equinor vurdere på ny om det kan brukes havvind for å begrense utslippene fra Johan Castberg-feltet, som skal produsere til 2050. Equinor mener at tiltakskostnaden blir for høy. Slik skal det flytende produksjonsskipet på feltet se ut.

Foto: Illustrasjon: Grafisk Geologi & Print / Statoil
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Johan Castberg-feltet i Barentshavet presenteres som en suksesshistorie av Equinor, som har drøyt halvert kostnadene for utbyggingen til 49 milliarder kroner.

Men strøm fra havvindmøller ble for dyrt.

Ifølge konsekvensutredningen for feltet ville det koste rundt 2,5 milliarder kroner ekstra å erstatte noe av gasskraftforbruket på Castberg-feltet med flytende havvind.

Nå vil Zero likevel at Equinor skal gjøre en ny vurdering av bruk av havvind.

Årsaken er at feltet fortsatt vil slippe ut over 250.000 tonn CO2 i 2050, på et tidspunkt hvor Norge etter klimaloven skal ha redusert sine årlige utslipp til mellom 2,6 millioner og 10 millioner tonn CO2, eller en nedgang på 80-95 prosent fra 1990-nivå.

– Her må man ikke se seg blind på kostnadene nå, for da må vi heller kutte andre steder, og det kan bli enda dyrere, sier Einar Wilhelmsen, fagansvarlig for energisystemer i Zero, til E24.

– Gjør vi ikke dette nå, går vi dessuten glipp av en kjempemulighet til å posisjonere oss innen havvind, sier han.

Også Arbeiderpartiet åpner for å be om en ny vurdering av havvind på Johan Castberg-feltet. Stortinget avgir torsdag sin innstilling om utbyggingsplanen for feltet.

– Stortinget har utbyggingen av Johan Castberg-feltet oppe til behandling nå, og selv om det ikke er lønnsomt med havvind der i dag, må vi ikke utelukke det på sikt. Vi tar med oss utfordringen fra Zero og skal se på dette, sier oljepolitisk talsperson Hege H. Liadal (Ap) til E24.

JEVNE UTSLIPP: Equinors utslipp fra Johan Castberg-feltet vil holde seg på over 250.000 tonn i året over hele levetiden, selv om produksjonen vil toppe seg etter noen år før den faller gradvis.

Foto: Equinors konsekvensutredning

– For umoden og kostbar

Både Equinor og regjeringen avfeier muligheten for å bruke havvindmøller til å avlaste gassturbinene som skal brukes til å generere kraft og varme om bord på Castberg-feltet.

I snitt vil feltet slippe ut 270.000 tonn CO2 i året frem mot 2050, eller totalt åtte millioner tonn CO2 over feltets levetid på 30 år. Utslippene vil være ganske jevne hele tiden (se figur).

«En løsning basert på havvindmøller er per i dag for umoden og kostbar teknologi til å kunne tas i bruk på Castberg-feltet», skrev regjeringen i proposisjonen for Castberg-feltet, som nå behandles i Stortinget.

Les mer: Aker BP ber fornybarbransjen komme med havvind-forslag: – Vi tror dette skal la seg gjøre

Les også

Aker BP ber fornybarbransjen komme med havvind-forslag: – Vi tror dette skal la seg gjøre

– Vil ha liten effekt

– Equinor og partnerskapet har gjort omfattende analyser av kraftløsninger for Johan Castberg hvor bruk av elektrisitet fra havvindmøller har blitt vurdert, sier Equinor-talsmann Eskil Eriksen til E24.

– Relativt sett vil en slik løsning ha liten effekt på reduksjon av CO2-utslipp fra feltet, sier han.

Han sier at havvind bare vil kunne redusere CO2-utslippene fra feltet med 16 prosent, eller drøye 43.000 tonn CO2 årlig. Vindkraft kan erstatte noe av gasskraften som brukes på feltet, men ikke varmeproduksjonen som trengs.

– Med en høy tiltakskost på 5.500 kroner per tonn vil havvindmøller heller ikke være et samfunnsøkonomisk tiltak for CO2-reduksjon for Johan Castberg. Equinor vil fortsette å vurdere flytende havvind knyttet til installasjoner på norsk sokkel, sier Eriksen.

Les mer: Johan Castberg-feltet er blitt enda litt billigere

Les også

Johan Castberg-feltet er blitt enda litt billigere

Koster 5.500 kroner tonnet

Det Equinor konkret har vurdert i konsekvensutredningen er å bruke tre flytende Hywind-turbiner på åtte megawatt hver til å produsere strøm til Castberg-feltet, med batteri for å jevne ut svingningene i strømproduksjonen.

Det må også legges strømkabler på havbunnen og en kraftsvivel og transformator på det flytende produksjonsskipet.

I konsekvensutredningen oppga selskapet flere grunner til å droppe vindkraft: Det vil gi begrenset reduksjon i utslippene, teknologien er umoden, det er operasjonell risiko, og tiltakskostnaden vil være svært høy.

For hvert tonn CO2 Equinor unngår ved hjelp av havvind, ville kostnaden være 5.500 kroner per tonn, ifølge konsekvensutredningen.

– Hvis de tallene er riktige, så er det en høy kostnad. Men vi har tiltro til at Equinor kan klare å få ned kostnadene her også, de har tross alt halvert kostnadene for selve utbyggingen og det finnes støtteordninger, sier Wilhelmsen.

– Det å regne tiltakskostnad her er kanskje ikke så interessant, for dette er et felt som vil trolig ha utslipp også etter 2050. Det er ukjent hva tiltakskostnadene er for de kuttene Norge må ta i 2050 for å oppfylle Paris-avtalen. Men de kan bli høye, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Equinor
 3. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Stortinget ber Equinor holde døren åpen for havvind

 2. – Kan åpne en ny industriell horisont også for leverandørene

 3. – Kan bidra til at man får ned kostnadene

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor og Ørsted skal lede havvind-koalisjon

 6. Betalt innhold

  Nye «prestisjeoppdrag» på Johan Castberg