Slik skal Equinor unngå oljebrems på 20-tallet

På tjue år skal Equinor bore like mange brønner som de siste femti, for å unngå produksjonsfall. – Det er jo store grep, sier konserndirektør Arne Sigve Nylund.

BORER: Equinor vil blant annet bore 3.000 nye lete- og produksjonsbrønner og forlenge levetiden på 20 eksisterende felt, for etter 2022 er det få nye utbygginger som venter. Bildet er fra Sverdrup-feltet.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): – Vi må endre og fornye norsk sokkel, og vi må begynne nå, sier Arne Sigve Nylund på en pressekonferanse tirsdag.

Equinors sjef for norsk sokkel varsler omfattende grep for å sikre selskapets produksjon og aktivitet de neste tjue årene. Blant annet skal Equinor bore 3.000 brønner og forlenge levetiden på 20 installasjoner på sokkelen.

– For folk som ikke følger oljebransjen, hvor omfattende er de grepene dere gjør nå?

– Det er jo store grep, sier Nylund til E24.

– Bare de 3.000 brønnene, det er nesten like mange brønner i løpet av 20 år som vi har boret i løpet av 50 år. Det forteller litt om perspektivet, sier han.

Det å forlenge levetiden på 20 installasjoner krever mye folk, og det samme gjør letingen etter nye olje- og gassfelt på sokkelen.

– Det ligger store oppgaver foran oss, sier Nylund.

Les mer: Equinor må finne mer olje: Skal bore 3.000 brønner

– Mye hardt arbeid foran oss

Nylund påpeker at den norske oljeaktiviteten er aldrende. Den 50 år gamle virksomheten har fortsatt potensiale, men det krever mer enn tidligere å få oljen og gassen til å fortsette å flomme.

Nylund mener selskapet er i rute med planene om å opprettholde produksjonen frem til 2030, men sier at Equinor ikke er i mål ennå.

– Sverdrup er viktig, men de andre er også svært viktige. Vi ser en totalitet som gjør at vi ser at det er mulig, men det er fortsatt mye hardt arbeid foran oss, sier han.

Ønsker nytt areal

– Er du bekymret for nedgangen som kommer uten nye prosjekter?

– Vi har vært tydelige på at etter 2022 så har vi ikke store såkalte «greenfield» prosjekter på norsk sokkel, og det at vi får tilgang på nytt areal er viktig, slik at vi kan lete, finne og utvikle nye muligheter, sier Nylund.

– Det vi allerede har er veldig verdifullt, men vi trenger mer for å bygge på, særlig inn mot 2040, sier Nylund.

Han sier at satsningene som varsles av Equinor vil kunne gi store ringvirkninger, ettersom det kreves hundrevis av jobber på land for å forsyne plattformene til havs.

– Ta eksempelet Oseberg, som jeg nevnte i min innledning. Si at man har 600-800 mann på sokkelen, så kan du gange det med tre for å få dem som jobber med Oseberg i leverandørindustrien og supplerer det feltet, og så kan du gange det med antall år (som levetiden forlenges, journ.anm.). Da har du omtrent ringvirkningene det vil generere, sier han.

TAR GREP: Equinors sjef for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, tar grep for å sikre aktiviteten fremover.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Må bore billigere

Equinor må bore flere lete- og produksjonsbrønner, og gjøre det billigere enn før. Hvis ikke kan det blir vanskelig å opprettholde produksjonen på sikt.

– Vi har utfordrende oppgaver foran oss, sier Tim Dodson, Equinors konserndirektør for leting på pressekonferansen.

Overfor E24 utdyper han:

– Jeg vil ikke kalle det en bekymring. Men det er en utfordring.

Les også

Equinor må finne mer olje: Skal bore 3.000 brønner

Selskapet er i rute med de 25 til 30 brønnene det skal bore i år. Selskapet har gjort seks funn på totalt 430 millioner fat i år, og Dodson er sikker på at det vil finne flere.

– Vi lykkes. Vi har som sagt gjort seks funn allerede i år. Det er ganske utrolig, femti år inn i letehistorien på norsk sokkel, sier han.

Skal lete etter gass

Selskapet skal bore 20 til 30 letebrønner i året fremover, noe som er nokså høyt historisk. Tidlig på 2000-tallet var selskapet i perioder nede i fire til fem brønner på sokkelen.

– Den senere tid har vi ligget på 15 til 20 brønner, sier Dodson.

– Kan vi lese ut fra disse 20 til 30 brønnene at det er et push for å finne mer, noe som er nødvendig for å opprettholde produksjonen på sokkelen?

– Nettopp, nettopp. Vi erkjenner at leteaktivitet og letesuksess er helt avgjørende for de ambisjonene vi legger frem. Derfor er vi villige til å bore flere brønner, sier han.

Nye modeller

Dodson sier også at Equinor har bestemt seg for å lete mer etter gass, noe som ikke har vært nødvendig frem til nå. Men etter hvert vil det bli ledig kapasitet i norske gassrør, ettersom gamle ressurser svinner hen.

Les også

Equinor vurderer å bygge havvind i Norge

– Vi er også villige til å lete mer etter gass spesifikt, og vi er villige til å ta større geologisk risiko, altså at vi borer på ting som har lavere funnsannsynlighet. Det gjør at sannsynligvis vil de fleste av dem ikke lykkes, men forhåpentligvis kan vi få et gjennombrudd, sier han.

Et slikt gjennombrudd kan for eksempel være et funn på 100 fat til 150 millioner fat i et område, som kan føre til flere funn i området og samlet sett føre til en utbygging.

– Det er sånn vi tenker. Teste nye letemodeller, sier Dodson.

Tar mer risiko

Equinor håper at disse brønnene med økt leterisiko kan gi store funn og åpne nye muligheter andre steder på sokkelen.

Blant disse letebrønnene i år er Pabow i lisens 870 i Nordsjøen og JDS Gunvald i Norskehavet, mellom feltene Draugen og Njord.

I tillegg har selskapet sett på store strukturer i Barentshavet, i brønner som Gjøkåsen ved Fedinski-høyden nær Russlands grense.

Funnene på sokkelen har blitt mindre, og med unntak av Johan Sverdrup i 2010 har det blitt gjort få gigantfunn de siste tiårene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Skal bore 3.000 brønner

  2. Betalt innhold

    Gigant-tørke tvinger Equinor til å tenke gammelt: – Det haster!

  3. Investerer milliarder for å forlenge levetiden på flere felt

  4. Oppretter egen divisjon for gamle felt: – Vi skal drive de selv

  5. Investerer 2,3 milliarder i Gullfaks